Siipirikkoinen JYP saapuu Raumalle

LIIGA / Ennakko
Lukko ja JYP iskevät yhteen kolmannen kerran kahden viikon sisällä. Joukkueiden molemmat edelliset kohtaamiset päättyivät kotivoittoihin. Lukko oli Äijänsuolla parempi maalein 2-1, ja JYP piti pisteet Hippoksella luvuin 5-3.

JYP:n kaksi edellistä ottelua ovat olleet varsin vaikeita. Lukko-voiton jälkeen Ilves pöllytti jyväskyläläisiä maalein 7-3 taottuaan jo avauserässä kiekon kuudesti JYP:n maaliin. Torstaina Ässät vieraili Jyväskylässä ja vain syvensi JYP:n ahdinkoa. Pisteet lähtivät vierailijoille maalein 4-8.

JYP:n verkkoon on siis tehty kahdessa viime ottelussa peräti 15 maalia. Illan kotijoukkue Lukko painiskelee toisenlaisen ongelman kanssa. Se on pystynyt tekemään vain kahdesti tällä kaudella samassa ottelussa yli kolme maalia. Eli siinä missä JYP:n maaliin menee kiekkoja liukuhihnalta, Lukko ei saa hyvistäkään paikoista sitä pientä kuminpalasta verkkoon. Paradoksaalinen yhtälö, jonka toinen puoli ei päde enää illan ottelun jälkeen.

Immosen ketju vireessä

Viimeksi kun JYP vieraili Raumalla, Lukko hakkasi päätään Tommi Nikkilään. Kahdessa edellisessä ottelussa Nikkilän takaa on kaivettu kahdeksan kiekkoa, mutta syyllisiä takaiskuihin voidaan hakea muualta kuin tolppien välistä. Ässät teki suuren osan maaleistaan maalivahdin nenän alta.

JYP:n viime otteluiden rämpiminen johtuu pitkästä sairaslistasta. Torstaina sivussa olivat puolustuksen kolme parasta kiekollista pelaajaa eli Tommi Kovanen, Jari Korhonen ja Jani-Matti Loikala. Näistä Kovanen loukkaantui Sami Torkin kovasta taklauksesta juuri joukkueen edellisen kerran vieraillessa Raumalla. Samasta ottelusta alkoi myös joukkueen kapteenin Harri Sillgrenin sairasloma.

Lisäksi Janne Hauhtonen, Tuomas Mikkonen ja Valtteri Tenkanen ovat loukkaantuneiden listalla. Seitsemän runkopelaajan puuttuminen näkyisi varmasti jokaisen liigajoukkueen esityksissä.

Valoa pimeyteen on tuonut Jarkko Immosen johtama kentällinen. Vaikka JYP:n verkkoon on tehty kahdessa viime ottelussa maaleja roppakaupalla, Immosen ketju on päästänyt vain yhden kerran kiekon omiin. Vastaavasti toisessa päässä verkko on heilunut viisi kertaa. Etenkin ketjun toinen laitahyökkääjä Jaakko Uhlbäck on hurjassa vireessä. Kolmessa viime ottelussa on syntynyt viisi maalia ja kaksi maalisyöttöä. Mukaan mahtuu hattutemppu Lukon verkkoon viime lauantaina Hippoksella. Uhlbäck kantaakin joukkueensa kultakypärää.

Jarkko Immonen on vain pisteen perässä laituriaan, ja noissa mainituissa kolmessa ottelussa hän on kerännyt tehot 3+3. Ketjun kolmas lenkki on vikkelä Antti Virtanen.

-Jarkko Immosen pelaaminen on tällä hetkellä kovalla tasolla, hän on kansainvälisen tason pelaaja ja pitää joukkuetta pystyssä välillä yksinkin, JYP-luotsi Matti Alatalo kommentoi Ässä-tappion jälkeen.

Ottelun jälkeen Alatalon mietteet olivat jo myös tulevassa Lukko-taistelussa. Koska pelaajia on poissa rivistöstä, saattaa JYP lähteä liikkeelle kolmella kentällisellä.

Apinat pois selästä

Jos JYP menetti avainpuolustajansa pelatessaan edellisen kerran Äijänsuolla, niin saman kohtalon koki Lukko. Toni Porkka jätti tuolloin kentän nivusvamman takia, eikä ole sen jälkeen joukkueen kokoonpanossa ollut. Maajoukkuemiehen puuttuminen on luonnollisesti iso lovi joukkueen puolustuspelissä.

Porkan paikan täytti keskiviikkona Blues-ottelussa Mikko Purontakanen, jonka ei todellakaan tarvinnut hävetä esitystään. Oululaisen kiekkokoulun kasvatti pelasi yhden kauden parhaista otteluistaan, jakeli kovia taklauksia ja esitti kiekon kanssa hyviä otteita.

Mikko Luovin loukkaantuminen pakotti Ismo Lehkosen raapustamaan ketjukoostumukset uuteen uskoon. Ja pelaajapaletti olikin täysin uudessa kuosissa keskiviikon Blues-ottelussa. Mika Viinanen oli siirretty kolmossentterin paikalta ykkösketjun laitaan Markku Tähtisen ja Pasi Saarelan rinnalle. Quinn Hancock ja Sami Torkki olivat saaneet kaverikseen Joe Murphyn. Tulokassentteri Jarkko Kauvosaari oli saanut ylennyksen kolmosketjuun ja puolustaja Ville Piekkola oli jälleen nelossentterin tontilla.

Ainakin yhden ottelun perusteella Viinanen piristyi jälleen saatuaan siirron Tähtisen laitaan. Samoin kävi viime kauden lopulla. Tulokaskaudellaan maajoukkuepaitaakin kantanut Viinanen karvasi ja taklaili innokkaasti ja tekaisi myös kauden avausmaalinsa. Ei ollut vaikea päätellä, että tuon avausmaalin tekeminen oli Viinaselle melkoinen helpotus, kun katseli miehen tuuletuksia.

Paineita maalinteosta on varmasti yhdellä jos toisellakin. Ismo Lehkosen sanoin monella pelaajalla on "apina selässä". Vakiohyökkääjistä vain Janne Siivosen ja Teemu Normion maalitilit ovat avaamatta, mutta suurimman osan maalisarakkeessa seisoo numero 1. Kaukalossa esiintyvistä hyökkääjistä vain Pasi Saarela, Quinn Hancock, Sami Torkki ja Joe Murphy ovat tehneet useamman kuin yhden maalin.

Kun katsoo JYP:n kahden edellisen ottelun lopputuloksia, voisi sanoa, että nyt Lukon hyökkääjillä on tilaisuus karistaa apinat pois selästä ja pistää verkot laulamaan. Vastaavasti vierasjoukkueella on mahdollisuus näyttää, että peräpää pitää tälläkin miehistöllä.

» Lähetä palautetta toimitukselle