Kilven kiillotuksen paikka

LIIGA / Ennakko
Perjantain ainoassa liigakamppailussa kohtaavat Lukko ja JYP. Pelipaikkana Rauman Äijänsuo, ja mielenkiintoiseksi pelin tekee se, että molemmat joukkueet ottivat tiistaina todellisen selkäsaunan kaukalossa. Kotijoukkue Lukko kävi Lappeenrannassa SaiPan vieraana ja palasi takaisin Raumalle ketunhäntä koipien välissä ja murskaava 2-9-tappio niskassaan. Vierailija JYP puolestaan koki syksyn synkkyyden omassa turvallisessa Hippoksen hornankattilassaan, kun Oulun Kärpät kävi teloittamassa JYPin maalein 10-2. Miten joukkueet kokoavat itsensä perjantain peliin?

Lukko ei vähästä hätkähdä

Vaikka tiistain tappio oli Lukolle rumin miesmuistiin (viimeinen suuremmalla erolla hävitty peli on muuten syksyltä 1998, kun HPK kukisti Lukon 8-0 Hämeenlinnassa ja edellisen kerran Lukon maaliin on tehty yhdeksän maalia tai yli kaudella 1996-97 jolloin Ässät murjoi Porissa Lukkoa 10-2), ei Raumalla silti ole painettu päätä pensaaseen. Kuten valmentaja Ismo Lehkonen totesi heti Lappeenrannan pelin jälkeen, vain kaksi pistettä menetettiin.

Vai menetettiinkö sittenkin enemmän? Esimerkiksi mainiosti kautensa aloittaneen maalivahti Petri Vehasen kärsimyksiä olisi voitu helpottaa jo kolmannen erän puolivälissä ottamalla hänet vaihtoon, mutta Pete joutui kuitenkin yksin ja voimattomana taistelemaan SaiPan pelaajien ylivoimaa vastaan. Yksi avainkysymyksistä perjantai-illan pelissä onkin se, kuka Lukon maalissa pelaa? Asia päätetään lopullisesti vasta perjantaina, mutta todennäköisesti maalissa aloittaa Mikael Vuorio. Tätä puoltaisi se, että Vehasta ei vaihtoon otettu kesken SaiPa-pelin, jolloin olisi voinut aloittaa jo latautumisen perjantaiksi.

Lukko on ottanut alkukauden peleissään käsittämättömän määrän jäähyjä. Isot rangaistukset puuttuivat lähes kokonaan tiistaihin saakka, mutta silloin siihenkin asiaan saatiin "korjaus", kun Mika Viinanen, Marko Toivonen ja Sami Torkki hankkivat itselleen isot rangaistukset. Jäähyjä Lukon pitää välttää JYPiäkin vastaan, vaikka kotipeleissä alivoima onkin toiminut erinomaisesti. Ainakaan tiistain pelin jälkeen ei enää kenenkään pelaajan luulisi kuvittelevan, että pelit voittaa enemmän kaksiminuuttisia kerännyt joukkue.

Lukon apuvalmentaja Rauli Uraman mukaan tiistainen nöyryytys ei aiheuta mitään kurinpalautusta. Paitsi tieto pelaavasta maalivahdista, myös mahdolliset muutokset ketjuissa päätetään lopullisesti vasta perjantai-aamuna.

JYP ei edelleenkään viihdy Äijänsuolla?

Historiatilastoja kun tutkii, niin huomaa sellaisen seikan että Jyväskylän ylpeys JYP ei kautta aikain ole Rauman Äijänsuolla kovin menestyksekkäästi vieraillut. Ennen illan kamppailua JYP on käynyt kylässä kaupungissa 34 kertaa, ja 10 kertaa JYP on vienyt pisteet mukanaan. Kerran on pelattu tasan, ja 23 kertaa on Brankkorin marssi saatellut kotijoukkueen jäältä voittajana. Tiistain pelien perusteella illan kamppailusta voidaan kuitenkin odottaa melko tasaista taistelua, ja ainakin JYP lähtee peliin varmasti oman maalin tarkka varjelu mielessään.

Kotona kärsitty 2-10-tappio vaikuttaa varmasti joukkueen sisällä, mutta JYPillä on sikäli hyvin pullat uunissa että lähes samanlainen pyöritys painaa varmaan myös kotijoukkueen pelaajien kypärän alla. JYP aloitti kauden mainiosti johtamalla sarjaa parin pelin jälkeen, mutta siitä joukkue on tullut alaspäin sijoituksen ollessa tätä kirjoitettaessa toiseksi viimeinen. Neljä edellistä peliä ovat päättyneet hurrikaanipaitojen tappioon, eli jonkinlaisesta tappioputkesta voidaan jo puhua.

JYPin kantavia voimia ovat edelleen Tomas Chlubna, Pavel Vostrak ja Harri Sillgren. Puolustajista nuori Miika Huczkowski on kerännyt kehuja alkukauden pelien perusteella.

Kuten kotijoukkue Lukonkin tapauksessa myöskään Jyväskylässä ei tiistainen tappio ole aiheuttanut mitään rankaisutoimenpiteitä. Ja miksi olisikaan, kyllä tuollainen selkäsauna toimii jo itsessään hyvänä rankaisukeinona. Myöskään JYPin ketjumuutoksista ei vielä torstai-illalla ole tietoa.

Ottelusta on siis todennäköisesti tulossa melko tasainen taistelu, jossa tuskin maaleilla mässäillään vaikka tiistain perusteella jotain muutakin voisi kuvitella. Alkuminuutit tietenkin näyttävät jo osviittaa siitä mihin suuntaan peli kääntyy. Lukko aloittaa varmasti täydellä höyryllä pelin ensimmäiset vaihdot. Jos JYP selvittää tämän rynnistyksen, se on pelissä hyvin mukana mutta jos omissa soi heti alkuminuuteilla, voi illasta tulla vierailijoille pitkä.

» Lähetä palautetta toimitukselle