Lukko edelleen selkä seinää vasten

LIIGA / Ennakko
Hyvin kauden aloittanut mutta ailahtelevasti viime aikoina esiintynyt kotijoukkue Lukko tarvitsee pisteitä. Vierasvoitto Ilveksestä helpotti tuskaa vain hieman, kotikentällä on näytettävä parasta osaamista. Vierailija HIFK:n suhteen mielenkiinto on keskittynyt joukkueen maalivahtitilanteeseen.

Lukon valmentaja Ismo Lehkoselle HIFK merkitsee varmasti edelleen hieman enemmän kuin muut SM-liigajoukkueet. Tunne on molemminpuolinen, sillä HIFK:n fanien mielestä Lehkosen Lukko kuuluu niihin joukkuesiin, jotka on ehdottomasti kyettävä lyömään. Ottelussa jaossa olevat kaksi sarjapistettä ovat kuitenkin varmasti Lehkosen mielessä pääasia, sillä raumalainen kiekkokansa on jo vaatimassa miehelle lähtöpasseja.

Näytön paikka on raumalaiskannattajien mielestä myös joukkueen ulkomaalaispelaajilla. Viime hetken yllätyshankinta Quinn Hancock on osoittautunut kelpo pelimieheksi, ja hän johtaakin joukkueen ykkösketjua. Kaksi muuta kanadalaista, Jason Cipolla ja Jason Ulmer, eivät sen sijaan ole vielä saaneet parastaan irti itsestään. Lehkonen on sekoitellut joukkueen kokoonpanoa pitkin syksyä. Viimeisimpänä vetona hän nosti pelaavaan kokoonpanoon kokeneen Petri Lätin ja istutti tämän Ulmerin ja Cipollan ketjuun. Ilves-voiton jälkeen Lehkonenkin myönsi, ettei ole täysin tyytyväinen Jason-kaksikon otteisiin. Miehet tappavat hyvin alivoimaa, mutta pelintekijöiksi hankituilta miehiltä odotetaan myös pisteitä.

Lukon kokoonpanossa on tällä kertaa vain pieniä muutoksia edelliseen otteluun. Kuumesairaana tiistaina sivussa ollut Sami Torkki palaa omalle paikalleen ykkösketjun laitaan, ja Hermanni Vidman aloittaa 13. hyökkääjänä. Pelikiellossa olevan puolustaja Mikko Purontakasen tilalla pelaa Ville Piekkola.

Sarjassa kolmantena oleva HIFK erotti maanantaina maalivahtinsa Tom Draperin, joka ei näin ollen pääse enää näyttämään taitojaan entiselle kotiyleisölleen. Draperin tilalle pyrkivä Dave Stathos ei vielä vartioi vierasjoukkueen maalia, vaan tolppien välissä seisoo nuori Timo Laaksoharju. Lukossa pelatessaan Draper oli liigan paras maalivahti, ja nautti edelleen arvostusta entisessä kotikaupungissaan. Moni onkin varmasti tyytyväinen, että HIFK teki ratkaisunsa juuri tässä vaiheessa.

HIFK on tehnyt toiseksi eniten maaleja tämän kauden SM-liigassa. Raumalla nuoret hyökkääjät joutuvat keksimään keinoja Lukon tiukan viisikkopuolustuksen murtamiseen ja tiivisti tukitun keskialuuen ylittämiseen. HIFK on kahdessa edellisessä ottelussa onnistunut tekemään yhteensä vain yhden maalin. Joukkueen tehoista on viime aikoina vastannut lähinnä ykkösnyrkki Kuhta-Simicek-Vopat kovaa laukovan Robert Kantorin säestämänä. Joukkueen tähtipuolustaja Marek Zidlickyn maalitili on tämän kauden osalta vielä avaamatta.

HIFK:n ylivoimapeli on ollut vain SM-liigan keskitasoa. Lukon ongelmana ovat olleet tyhmät jäähyt, joista vastustaja on päässyt ajoittain rokottamaan. Eräs asia, johon Lukon on jatkossa pysyttävä paremmin keskittymään, on turhien rangaistusten välttäminen. Lukon ja HIFK:n ottelut ovat olleet ajoittain kuumia ja kiihkeitä, ja jos rangaistusaition luukku aukeaa tiuhaan tahtiin, ylivoimapelin toiminen tulee näyttelemään suurta roolia.

Lukolle pisteet ovat äärettömän tärkeitä. Joukkue on viime aikoina hävinnyt enemmän kuin voittanut, ja tiistainen Ilves-voitto antoi vain hieman hengähdysaikaa maankuulun toriparlamentin silmissä. Lukko on perinteisesti ollut todella hyvä kotijoukkue, mutta tällä hetkellä raivoisasti kannustava kotiyleisö on vain muisto muiden joukossa. Päätykatsomon fanaattisuus on kuihtunut muutamaan rumpua takovaan nuoreen. Raumalaisyleisö on totutusti kriittistä: jos peli ei näytä odotetun kaltaiselta, seisoskellaan kädet taskussa ja hiljaa kiroillaan pelaajien saamattomuutta. Tai mikä vielä tyypillisempää, annetaan periksi jo etukäteen ja jäädään kotiin. Helsingistä saapuu bussillinen äänekkäitä HIFK-faneja, nähtäväksi jää kumman joukkueen kannattajat saavat enemmän ääntä aikaiseksi.

» Lähetä palautetta toimitukselle