Äijänsuolla luvassa tuskaista vääntöä?

LIIGA / Ennakko
Pyhäinpäivänä Rauman Äijänsuo Arenalla kohtaavat kaksi kovin alavireistä joukkuetta. Isäntä Lukko on pelannut viimeiset seitsemän otteluaan ilman voittoa. Vierailija Helsingin IFK:n voittokulku on kääntynyt kolmen ottelun tappioputkeksi. Vaikeat lähtökohdat siis molemmilla. Kauden ensimmäinen mittelö joukkueiden välillä päättyi Helsingissä IFK:n 4-3 jatkoaikavoittoon.

"Ohi syyskuun, läpi repaleisen lokakuun..". Näin riimitteli Miljoonasade-yhtyeen Heikki Salo 80-luvun hittikappaleessaan. Adjektiivi repaleinen kuvaa osuvasti myös Lukon taivallusta SM-liigassa lokakuussa 2003. Kettupaidat pelasivat kuukauden aikana 12 peliä, joista peräti 8 kotihallissaan. Pisteitä kertyi yhteensä vain 10 ja voittoja tuli vaivaiset kaksi kappaletta. Myös parin avainpelaajan loukkaantumiset nakersivat rankassa otteluruuhkassa tarponutta Lukko-ryhmää. Millaista valoa alkava marraskuu mahtaa tuoda raumalaisten leiriin..?

Kolme ensimmäistä lokakuun viikkoa HIFK:lla meni lujaa. Jo syyskuun lopulla alkanut hyvä vire nosti petopaidat liigan kärkeen. Viiden ja kuuden ottelun mittaiset voittoputket kartuttivat joukkueen pistetiliä muhkeasti. Mutta sitten yhtäkkiä suunta muuttui. HIFK hävisi peräkkäin kolme otteluaan. Yhteenlaskettu maalisuhde näissä tappiollisissa peleissä on helsinkiläisittäin murheellinen 3-13.

Lisää ratkaisijoita kaivataan

HIFK:n lennokkaan syksyn takuumiehinä on ollut ennenkaikkea tehokas ykkösketju Timo Pärssinen - Brett Harkins - Kimmo Kuhta. Laiturit Pärssinen ja Kuhta ovat paukutelleet maaleja ja sentteri Harkins on jaellut syöttöjä kuin liukuhihnalta. Taustatukea on antanut jykevä puolustajapari Toni Söderholm - Jere Karalahti. Mutta kun viime peleissä tämän kentällisen peli on tökkinyt, on HIFK osoittautunut melko hampaattomaksi ryhmäksi. Valmentaja Hannu Aravirran on saatava enemmän irti esim. sellaisista nimistä kuin Häppölä, Vihko, Hirschovits. Yhden kentällisen varassa ei mikään joukkue voi kauaa elää. Jos Lukko onnistuu tässä pelissä pitämään Pärssisen kumppaneineen kurissa, voi kotijoukkueella olla saumat pitkästä aikaan jopa voittoon.

Mutta Lukollakin maaliteko on liian harvojen pelaajien käsissä. Onnistujia ovat olleet ulkomaalaisvahvistukset Quinn Hancock ja Joe Murphy. He ovat tehneet sitä työtä, mistä heille maksetaan. Myös kokenut Pasi Saarela on vastannut odotuksiin kohtalaisen hyvin. Lisäksi ikinuori 38-vuotias kapteeni, puolustaja Erik Hämäläinen on tehnyt valtavasti töitä hyökkäyspään onnistumisten eteen. Valmentaja Ismo Lehkosen odotettiin kasvattavan oppipojista maistereita 3-vuotisessa projektissa. Mutta ainakin hyökkääjät Normio, Koivisto, Siivonen, Viinanen ja Vidman tuntuvat olevan edelleen tukiopetuksen tarpeessa. Näiltä herroilta on lupa jo odottaa enemmän onnistumisia ja nimenomaan maaleja. Tuhljaajapoikia ei Lukossa tarvita enää yhtään enempää. Esimerkiksi Mika Viinanen on laitahyökkääjäksi siirryttyään hukannut käsittämättömän määrän avoimia maalintekopaikkoja. Vasta kerran on verkko heilunut Viinasen toimesta tällä kaudella.

Katseet maalivahtipeliin

Kun joukkueen maalinteko pätkii, tulee oman maalin varjelelmisesta entistä tärkeämpää. Siksi tässä pelissä maalivahtien rooli on suuri. Lukon maalilla viimeisessä neljässä ottelussa on torjunut Antti Jokela. Vaikka voittoja joukkueelle ei ole tullut, on Jokela silti hoidellut osuutensa mallikkaasti. Näyttää siltä, että viimeistään nyt Jokela on tosissaan haastanut Petri Vehasen kilpaan Lukon ykkösmaalivahdin paikasta. HIFK:n yleensä luotettavan maalivahdin Dave Stathosin taso on laskenut muun joukkueen mukana viime peleissä. Torstaina Tampereella Stathos sai tarpeekseen toisen erän alkuminuuteilla, kun kotijoukkue Tappara oli siihen mennessä latonut kiekon viidesti HIFK-maaliin. Tilalle luisteli vielä juniori-ikäinen Aku Limnell.

Samaisessa Tappara - HIFK pelissä pakki Jere Karalahti turhautui joukkueensa saamattomuuteen. Mies riehui nyrkein ottelurangaistuksen arvoisesti, eikä näin ollen saa pelata lauantaina Lukkoa vastaan. Sairastuvalla helsinkiläisistä on maalivahti Timo Laaksoharju. Nivusvammasta toipunut Toni Porkka on palannut Lukon puolustukseen. Koko syyskauden sivussa ovat hyökkääjät Samu Isosalo ja Markus Jämsä. Selkävaivoista kärsinyt Mikko Luovi saattaa olla pelikuntoinen kohta alkavan maaottelutauon jälkeen.

» Lähetä palautetta toimitukselle