Sputnikit Niiralaan

LIIGA / Ennakko
Viimeinkin tappioputkensa katki saanut KalPa saa vieraita Lappeenrannasta, kun Niiralan montun syksyiseen atmosfääriin saapuu SaiPa.

Molemmat joukkueista voittivat edelliskierroksen ottelunsa.
Kuopiolaiset katkaisivat hieman onnekkaastikin jo kuuteen otteluun venyneen tappioputkensa Pelicansin kustannuksella. Tosin onnea kuopiolaisleiriin jo soikin, sen verta karvaita ja niukkoja tappioita kun oli päässyt kertymään jo useampia putkeen.
SaiPa taas toipui nopeasti Blues-ottelun 0-7 murskaluvuista ja onnistui kaatamaan kotonaan rangaistuslaukauksilla Tapparan.

Joukkueet ovat kohdanneet tämän vuoden liigassa kertaalleen. Syyskuun lopussa SaiPa oli Kisapuistossa terävämpi osumin 6-3.

Laukaisiko voitto kipsin?

KalPan ympärillä on viime viikkoina tapahtunut paljon. Valmentajan vaihdoksen aiheuttaman kohun laannuttua, aloitti KalPa viime viikolla pelaajien vaihtoviikot. Niiralan montun pukukopin ovet eivät ole päässeet ruostumaan, kun joukkueeseen on liittynyt uusia yrittäjiä. Samalla liikennettä on ollut toiseenkin suuntaan, kun kuopiolaiset ovat lähettäneet pelaajiaan lähistön Mestis-seuroihin.

Uusina pelimiehinä KalPan testiin liittyivätkin edellisviikolla Bluesin Tomas Sinisalo sekä Lukon Markus Nordlund ja Jarkko Kauvosaari. Kolmikosta pirteimmin on toistaiseksi esiintynyt Kauvosaari, joka sai maalihanansa auki jo heti ensimmäisessä ottelussaan kilpipaidassa.

Uusien kasvojen liittyminen rivistöön tiesi sitä, että muutamia sopimuspelaajia lähetettiin Mestikseen. Ensin Henri Huohvanainen lainattiin kasvattiseuraansa Jokipoikiin ja sittemmin marginaaliselle vastuulle jääneet Marko Ahosilta ja Olli-Pekka Komulainen lähtivät hakemaan tuntumaa SaPKon riveistä.

Vaikka KalPan pistepussi ei juuri olekaan viime viikkoina lihonut, on joukkue roikkunut valtaosassa otteluita pitkään kiinni voitossa. Kuitenkin ottelut ovat lähes poikkeuksetta kääntyneet loppuhetkillä vastustajille, joka on ollut omiaan syömään joukkueen itseluottamusta. Selitykseksi tiukoille tappiolle on tarjottu mm. voittamisen pelkoa, joka juontaa juurensa joukkueen kokemattomuudesta sekä johtajuuden puutetta. Niin tai näin, nyt kuopiolaisilla on allaan voitettu ottelu Lahdesta, joten nähtäväksi jää saako sen myötä kasvanut itseluottamus jatkossa marginaalit kääntymään entistä useammin KalPan hyväksi.

Kimmo Kapanen on ollut viime otteluissa ilmiömäinen ja näyttäisi vallanneen takaisin kuopiolaisjoukkueen ykköstorjujan paikan. Loukkaantuneiksi kuopiolaiset ovat ilmoittaneet puolustajat Janne Jalasvaaran, Aku Pekkarisen sekä Jermu Piston. Hyökkääjistä sivussa ovat Tapio Ahtonen sekä Kasper Kenig. Tosin kaikkien pitäisi olla lähiaikoina pelikunnossa, joten mikään ihme ei ole, jos osa näistä pelimiehistä jo torstaina kaukalossa nähtäisiin.

SaiPan erikoistilannepelaaminen tökkii

Lappeenrantalaisten viisikkopeli oli Tapparaa vastaan hyvällä mallilla ja tasakentällisin pelatessa vastustaja ei juuri maalipaikoille päässyt. SaiPan murheenkryyniksi on kuitenkin muodostunut luokattoman huono alivoimapelaaminen. SaiPa löytyykin SM-liigan alivoimatilaston jumbosijalta, sillä lappeenrantalaiset ovat kestäneet alivoimaa keskimäärin vain viisi ja puoli minuuttia ilman takaiskua. KalPa sijoittuu samassa tilastossa liigan keskikastiin hieman vajaalla yhdeksällä minuutillaan. SaiPan alivoimapelaamista leimaa liiallinen arkuus. Muutamat radikaalit epäonnistumiset alivoimapelaamisessa ja siitä juontaneet helpot takaiskut ovat tehneet sen, ettei SaiPa uskalla pelata alivoimaansa tarpeeksi aggressiivisesti. Tämä taas johtaa siihen, että vastustaja pääsee pyörittämään pakkopeliään luvattoman helposti.

Myöskin SaiPan ylivoimapelaaminen on ollut ongelmallista. Kiekko kyllä saadaan vastustajan alueelle, mutta pelin rauhoittaminen ei tahdo onnistua millään. Suorilla hyökkäyksillä satunnaisia tilanteita saadaan kuitenkin luotua. SaiPa löytyy liigan ylivoimatilastosta toiseksi viimeiseltä sijalta, takanaan vain Tampereen Ilves. Lappeenrantalaiset ovat tarvinneet keskimäärin hieman vajaat yksitoista minuuttia ylivoimaa ennen kuin verkko vastustajan maalivahdin takana on pöllynnyt. KalPa on ylivoimatehovertailussa muutaman pykälän SaiPaa edellä tarvittuaan keskimäärin reilut yhdeksän minuuttia ylivoimaosumaan.

SaiPa onkin viime otteluissa hakenut oikeita ylivoimakoostumuksia ja valmentaja Heikki Mälkiä on antanut ylivoimaminuutteja kaikille ketjuilleen.

KalPaa vastaan SaiPan maalilla esiintyy Mikko Strömberg, joka vaihdettiin kesken Tappara-ottelun haparoineen Rob Zeppin tilalle. Strömberg onnistuikin hyvin ja torjui lopulta voiton rangaistuslaukauskisassa.

Loukkaantumishuolien kanssa painineilta lappeenrantalaisilta puuttuu ottelusta joukkueen ykköspakiksi noussut ruotsalainen Henrik Petré, puolustajat Ossi-Petteri Grönholm ja Joni Tuominen sekä hyökkääjä Teemu Paakkarinen. Myös Janne Kolehmaisen pelaaminen on epävarmaa, nuorukaisen saatua aivotärähdyksen tiistain ottelussa. Puolustuksen loukkaantumisia paikkaamaan saapui Elitserienin Morasta Tomas Slovak, joka esiintyikin debyyttiottelussaan edukseen.

» Lähetä palautetta toimitukselle