Mieli tyhjäksi – vaistot esiin

LIIGA / Ennakko
Joukkueiden kauden aiemmat kohtaamiset ovat päättyneet vierasvoittoihin.
Kuva © Atte Rissanen - atterissanenphotography.com
Niiralassa itsenäisyyspäivän aaton iltavastaanotolla toisistaan mittaa ottavat KalPa ja Pelicans. Molemmilla on alla tappioita ja etenkin vierailijoiden viime pelit ovat sujuneet alavireisesti. Tappioputken katkaiseminen tapahtuu liikaa asioita miettimättä, vaistoilla.

Torstain kotijoukkueella KalPalla on alla kaksi niukkaa tappiota. Lauantaina Oulussa savolaisten pirteää loppukiriä ei palkittu pisteelläkään. Maalin tappiot saivat jatkoa tiistaina Hämeenlinnassa, kun kilpirinnat hävisivät avausmaalista huolimatta HPK:lle 2-1. Sen sijaan kahdesta edellisestä kotipelistä KalPa napsi täydet pisteet, kun Jokerit ja Ilves poistuivat viime viikolla Niiralasta tyhjin käsin.

Lahden Pelicansin viimeaikainen iskukyky on ollut vielä KalPaakin heikompi. Mastokaupungin ylpeys rämpii viiden ottelun pisteettömässä putkessa. Lauantaina joukkue romahti kotiluolassaan kolmen maalin johtoasemasta 4-6-tappioon HIFK:lle. Tiistaina puolestaan pussinokkien heikko alku vei pisteet Espooseen.

Pelicans tarpookin kauden synkintä vaihettaan, mutta hieno alkukausi pitää lahtelaiset kuitenkin sarjataulukossa hyvissä asemissa. KalPan mustin jakso ajoittui lokakuulle, jolloin takkiin tuli peräti kahdeksan ottelua peräjälkeen. Tuon putken viimeinen merkintä tuli kotiottelusta juuri Pelicansia vastaan, mutta peräkkäisten päivien toinen ottelu lahtelaisten kanssa katkaisi KalPan taaperruksen.

Rentoutta vaikka väkisin

Pelicansin synkälle vireelle ei löydy yhtä yhteistä tekijää, vaan kyse on monesta pienestä palasesta. Lahtelaisten verkko on viime aikoina soinut turhan usein. Viisikko ei ole ollut riittävän tiivis ja sekä henkilökohtaisella että joukkuetasolla on sattunut karkeita virheitä.

Myös erikoistilannepelaaminen ei ole ollut vaaditulla tasolla. Ylivoima on tuonut muutamia onnistumisia, mutta tasainen suorittaminen on siinäkin ollut kadoksissa. Sen sijaan vastustaja on päässyt ratkomaan pelejä oman pakkopelinsä aikana.

Tappiot ovat ajaneetkin pelaajat kaukalossa epätavalliseen tilaan – ajattelemaan. Jääkiekossa tilanteet tulevat kuitenkin sen verran nopeasti, että sijaa ajattelulle ei juuri ole. Päävalmentaja Hannu Aravirta peräänkuuluttikin edellisen taiston jälkeen pelirohkeuden lisäksi vaistoilla pelaamista.

– Ei jääkiekko mitään rakettitiedettä ole. Pitää vaan uskaltaa lähteä pelaamaan enemmän vaistoilla, ei tämä niin vakavaa saa olla. Joukkueen pitää uskaltaa ja sitä kautta nauttia pelaamisesta. Jos pelätään virheitä, niin silloin niitä ainakin tulee, lausui Aravirta Blues-pelin jälkeen.

Uskaltaminen, rohkeus ja rentous ovatkin torstaina luupin alla. Vaikka KalPan peli-ilme onkin tauon jälkeen ottanut askeleita oikeaan suuntaan, ei nykyinen tahti riitä lähellekään pudotuspelejä. Jokainen peli onkin savolaisille pitempää kevättä ajatellen elintärkeä. Pakkovoiton alla peli menee helposti mailasta puristamiseksi.

Rentouden lisäksi myös aloitteellisuus korostuu. Joukkue, joka haluaa ja pystyy ottamaan pelin kiekollisen hallinnan itselleen, on vahvoilla. Hyökkäyspelissä katseet kannatta kiinnittää siihen, miten joukkueet pääsevät hyökkäysalueelle. Molemmat ovat turvautuneet viime aikoina paljon päätykiekkoihin, jolloin maalipaikat luodaan usein kulmapelin kautta.

Pelaamisen koheesiota ovat vaikeuttaneet myös joukkueiden lukuisat loukkaantumiset, jotka ovat koetelleet erityisesti hyökkäysosastoa. KalPa on joutunut pelaamaan pari ottelua jopa vajaalla miehityksellä, vaikka kilpirinnat saivat laina-avuiksi Arttu Ilomäen ja Tomi Körkön.

Seuraa Heitä

Vili Sopanen #15 |

Laitahyökkääjä

Lahtelaisten tehokkain hyökkääjä on viihtynyt Niiralan isolla jäällä aina hyvin. Tulitti lokakuussa voittomaalin, kun Pelicans haki Kuopiosta 3-1-voiton.

Kasperi Kapanen #42 | St. Louis

Laitahyökkääjä

Kykyjenetsijöiden silmätikkuna oleva Kapanen pystyy luistelullaan haastamaan puolustajia. On yksi neljästä KalPa-pelaajasta, jonka tehotilasto on plussan puolella.

Viimeisimmät ottelut, TOP5

» Lähetä palautetta toimitukselle