Kadonneen maalijyvän metsästys

LIIGA / Ennakko
Loistavasti kautensa aloittanut KalPa kaatui viime viikolla kolme kertaa heikkoon viimeistelytaitoonsa. Nyt vastaan luistelee Niiralan montun tiistai-illassa Lahden Pelicans, jonka verkkoon on tehty edellisessä kolmessa ottelussa yhteensä vain kolme maalia. Pystyykö KalPa ohittamaan Pelicans-vahti Niko Hovisen?

Kuntokäyrät

KalPa aloitti kautensa loistavasti ja kuopiolaiset venyivät neljään peräkkäiseen kolmen pisteen voittoon. Kuopiolaiset hallitsivat neljän kierroksen jälkeen SM-liigan sarjataulukkoa, pistepörssiä, maalivahtitilastoa ja olivat korkealla myös alivoima- ja ylivoimatilastoissa. Yksi viikko kuitenkin muutti kaiken.

Haastava viime viikko tuotti savolaisille kolme tappiota ja kaksi sarjapistettä. Ensiksi Ässät vei voiton viime tiistaina Niiralan montussa Aki Uusikartanon jatkoaikaosumalla. Perjantaina kuopiolaiset kaatuivat Oulussa Kärppiä vastaan voittomaalikilpailussa. Viikon päätteeksi Jokerit vei KalPaa Helsingissä 4-0-lukemin.

Kilpipaidat kärsivät viime viikolla akuutista tehottomuudesta. KalPa hallitsi Kärppiä ja Jokereita vastaan kiekollista peliä selkeästi ja loi huomattavasti isäntiään enemmän maalipaikkoja. Kuopiolaiset eivät saaneet viime viikon otteluissaan kiekkoa välillä edes tyhjään maaliin, joten KalPa poistui kaukalosta kolme kertaa tappio niskassaan.

Pelicans puolestaan liitää KalPa-otteluun seitsemän ottelun voittoputkessa ja joukkue hävisi edellisen ja toistaiseksi ainoan kerran liigan avauskierroksella. Lahtelaiset ovat voittaneet viisi peräkkäistä ottelua varsinaisella peliajalla. Voittosarja on nostanut joukkueen liigan kärkipaikalle.

Pussinokkien puolustus- ja maalivahtipelaaminen on ollut viime otteluissa erinomaisella tasolla. Siinä missä KalPa on tuhlaamalla tuhlannut maalipaikkoja, Pelicans on ollut maalipaikoissaan välillä jopa vakuuttavan tehokas loistavien ulkomaalaishankintojensa johdolla.


Pystyykö KalPa ohittamaan Niko Hovisen?

Ratkaisun paikat

Ässät-ottelun toista erää lukuun ottamatta KalPa on kontrolloinut kiekollista peliä jokaisessa pelaamassaan ottelussa. Viimeksi Jokereita vastaan lauantaina kuopiolaiset hallitsivat kenttätapahtumia mielin määrin, mutta hallinta ei näkynyt tulostaululla. Kiekollisen pelin hallinta ei johda riittävissä määrin vaarallisiin maalipaikkoihin ja vähäisetkin maalipaikat kariutuvat heikkoon viimeistelyyn.

Ongelma on kilpipaitojen pelistä edelliskausilta tuttu. Tuomas Tuokkolan astetta suoraviivaisemman pelikirjan ansiosta KalPan luomat maalipaikat ovat lisääntyneet, mutta ruuti on ollut toistaiseksi märkää, mikä näkyi varsinkin viime viikon otteluissa. Ongelma korostuu ylivoimapelaamisessa, jossa joukkueesta ei löydy Sami Kapasta lukuun ottamatta rohkeutta yrittää maalia suoraviivaisesti.

Pelicans on ollut alkukaudella vahva nimenomaan puolustuspelaamisessaan. Hyvin liikkuva lahtelaispuolustus ei päästä vastustajia ykkössektorin maalitekopaikkoihin. Kauempaa tulleista laukauksista pitää huolen erinomaiseen vireeseen päässyt Niko Hovinen. KalPa tarvitsee Hovisen ohittamiseen röyhkeyttä ja juonikuutta, jota joukkueesta ei viime viikolla löytynyt.

Toisin kuin kotijoukkueesta lahtelaisnipusta löytyy myös suoraviivaisia ratkaisijoita, jotka ampuvat aina kohti maalia, kun paikka aukeaa. Pelicans nojaa myös vahvaan kiekolliseen peliin, mutta pyrkii hyökkäyksissään nopeammin ja selkeämmin kohti maalia.

KalPa ottanee ohjat ja isännän paikan kiekollisessa pelissä myös tiistai-illan kohtaamisessa. Vahvan kiekottelun ja syöttöpelinsä myötä kuopiolaiset saavat jälleen pelistä näennäisen hallinnan. Aikainen johtomaali todennäköisesti vapauttaisi isäntien peli-ilmeen. Vastaavasti Pelicans on vahvoilla, jos ottelu etenee pitkään 0-0-lukemissa. Aikainen vierasmaali todennäköisesti tietää myös vierasvoittoa.

Ottelun ratkaisee yksinkertaisesti se pystyykö KalPa kääntämään kiekollisen hallintansa myös tulokseksi. Helppoa se ei tule tiiviin lahtelaispuolustuksen edessä olemaan.

Kokoonpanot

KalPan kokoonpanosta puuttuvat edelleen hyökkääjät Kalle Kerman ja Iiro Pakarinen sekä puolustaja Matti Koistinen. Viime kaudella kuopiolaisten sisäisen maalipörssin voittanut Kerman on toipumassa pelikuntoon ja pelaa ensimmäisen kerran perjantaina Hämeenlinnassa. Kuopiolaisten maalinsuulle tiistaina palaa ykkösvahti Ari Ahonen.

Pelicansin kokoonpanosta puuttuvat keskushyökkääjät Matias Loppi ja Tommi Paakkolanvaara. Tero Koskiranta on toistaiseksi johtanut lahtelaisten ykkösketjua erinomaisesti, joten loukkaantumisiin lahtelaiset eivät kaadu. Lahtelaisen maalia vartioi totutusti Niko Hovinen.

Viimeisimmät ottelut, TOP5

KalPa M S P
1.Matti Kuparinen 1 3 4
2.Tuomas Kiiskinen 2 2 4
3.Ryan Lannon 1 2 3
4.Tommi Jokinen 0 3 3
5.Jukka Hentunen 2 1 3
Pelicans M S P
1.Ryan Lasch 2 4 6
2.Pekka Jormakka 2 3 5
3.Tero Koskiranta 3 2 5
4.Markus Seikola 1 3 4
5.Jyri Marttinen 1 2 3

» Lähetä palautetta toimitukselle