Odotettu kauden avaus Kuopiossa

LIIGA / Ennakko
Kuopiossa ja Jyväskylässä kiekkokauden avausta on odotettu vesi kielellä. Kovasti satsannut JYP ja maltillisesti vahvistunut KalPa tavoittelevat aiempaa parempaa menestystä. Ensi viitteitä tulevasta nähdään torstain hegemonisessa paikalliskamppailussa, kun SM-liigakausi pyörähtää kunnolla käyntiin.

KalPan ja JYPin väliset kohtaamiset eivät ole kahden viime kauden aikana saavuttaneet 90-luvulta tuttua kiimaa. Tavallisiin liigaotteluihin verrattuna kaksikon kohtaamisissa on kuitenkin ollut hieman enemmän sähköä sekä kaukalossa että katsomossa. Paikallisottelutunnelma ei ole kuitenkaan toistaiseksi virittynyt aivan huippuunsa.

Nyt kahden vuoden tauon jälkeen paikallisottelu on taas odotetumpi kuin aikoihin. Kaksi vuotta sitten lisäsähköä otteluun toi KalPan paluu liigakartalle. Nyt osakkeita nostaa joukkueiden vahvistuminen ja varsinkin vierasjoukkue JYPin kovat tavoitteet.

Ennakkotietojen mukaan avausottelun lipunmyynti on sujunut vilkkaana, joten Niiralassa ottelua seurannee lähes täysi tupa. Pitkin kesää KalPan pelaajat ja organisaatio ovat korostaneet JYP-otteluiden merkitystä ja kommentoineet ettei JYPillä saa kotiotteluita hävitä.

Tämä tulee väistämättä näkymään kotijoukkueen otteissa. Nuori joukkue jännitti ensimmäistä kotona pelattua harjoitusotteluakin liki kaksi täyttä erää. Nyt jaossa on ensimmäiset sarjapisteet, yleisöä on lähes hallin täydeltä ja vastassa on arkkivihollinen JYP, joten kotijoukkueen hermostuneisuus näkynee kauaksi lehtereille saakka.

JYPin vuoro jännittää lienee vasta kotiavauksessa lauantaina Hippoksella. JYP-leiri lähtee silti taatusti Kuopioon nälkäisenä, vailla ylimielisyyden häivää.

Stevenson vastaan Immonen

Ottelun odotetuimmasta taisteluparista ei ole epäselvyyttä. Liigan parhaimpiin hyökkääjiin lukeutuva Jarkko Immonen yllätti suomalaisen kiekkoyleisön ja palasi Jyväskylään ja JYP-paitaan. Immosen tasoinen hyökkääjä on liigan keskikastiin povatulle JYPille kaikki kaikessa. Tehohyökkääjä pystyy ratkaisemaan tasaisia liigaotteluita pelkästään omalla panoksellaan.

Immosen johtamaa vaarallista VIP-ketjua (Virtanen-Immonen-Pihlman) vastaan KalPa peluuttanee puolustusvoittoista Stevenson – Lundbohm – Laine –vitjaansa. Puolustavana keskushyökkääjä AHL-sarjassa tunnettu Lundbohm pääsee näin sarja-avauksessa tuttuun rooliin, kun sentterin kentällisen tärkein tehtävä on pitää omaa pää puhtaana.

Vielä suuremman roolin puolustustaistelussa saa vasta sunnuntaina Kuopioon rantautunut Jeremy Stevenson. Stevenson on pelannut yli 200 NHL-ottelua, joista suurimmassa osassa rooli on ollut vastustajan ykköstähtien himmentäminen. Todennäköisesti juuri Stevenson yrittää viedä Immosen pelihalut fyysisellä olemuksellaan. Rauhassa Immonen ei pysty peliä Kuopiossa pyörittämään.

Yksi ottelun ratkaisuelementtejä onkin se kuinka Stevensonin ja KalPan puolustustaistelu VIP-ketjua vastaan onnistuu. Joukkueiden materiaalit ovat JYPin loistavatasoista ykkösketjua lukuun ottamatta melko tasaiset, vaikka jyväskyläläisten hyökkäysarsenaalissa onkin enemmän laajuutta.

KalPa otteluun parhaalla miehistöllään

Kovan kesäharjoituskauden läpi käyneen KalPan tilanne on lähes historiallinen. Kuopiolaiset lähtevät ensimmäistä kertaa uuden tulemisensa jälkeiseen liigakauteen parhaalla mahdollisella miehityksellä. Pikkuvammoja lukuun ottamatta myös kilpipaitojen harjoituskausi on sujunut ilman loukkaantumishuolia.

Harjoitusotteluissa kuopiolaisten maalilla ovat vuorotahtia pelanneet Mika Oksa ja Tuomas Nissinen. Avausottelun maalivahdista ei ole vielä täyttä varmuutta, mutta todennäköisimmin tolppien välissä nähdään kokenut Mika Oksa.

KalPa lähtee otteluun harjoitusotteluista tutulla koostumuksella, jossa ykkösketjun muodostaa Ville Hämäläinen, rinnallaan Jyri Junnila ja Jani Tuppurainen. Kakkosketju rakentuu KalPa-kapteeni Jarkko Kauvosaaren ympärille. Kauvosaaren laitureina pelaavat Tuomas Kiiskinen ja Teemu Virtala. Peluutusjärjestystä sotkenee JYPin ykkösketjua vastaan pelaava Bryan Lundbohmin johtama kolmikko.

JYPin osalta tilanne ei ole yhtä lohdullinen. Laadukkaasta ja leveästä hyökkäysmateriaalista sivussa ovat loukkaantumisten takia Dwight Helminen, Ossi Louhivaara ja Mika Niemi. Heidän lisäkseen sairastuvan puolelta ottelua katsovat puolustaja Erkka Leppänen ja varavahti Pekka Tuokkola. JYPin maalin suulla nähdään odotetusti Sinuhe Wallinheimo.

Suurta hätää hurrikaanipaidoilla ei kuitenkaan ole. Hyökkäyskalusto on leveä ja JYP saa täydet neljä ketjua jalkeille. Helmisen paikan kakkossentterinä ottaa Tuomas Vänttinen.

Kotikaukalo – etu vai haitta?

KalPan iso kotikaukalo tulee olemaan kauden mittaan kuopiolaisten suurin valttikortti. Viime kaudella kuopiolaiset hävisivät miltei jokaisen kotona pelatun arkiottelunsa, kun taas viikonloppuottelut Kuopiossa kääntyivät isäntien voittoon. Nyt tahdin on muututtava myös arkipeleissä, tai KalPa nähdään jälkeen liigan peränpitäjänä.

Niiralan lentokentäksi ristitty kaukalo tukee kaikkia KalPan vahvuuksia. Hyvin liikkuva pienikokoinen ryhmä on vahvimmillaan, kun tilaa ja aikaa on paljon. Aktiivisella luistelulla KalPa pyrkii tukkimaan vastustajan syöttötilan. Hippokseen verrattuna kaukalon neliömäärässä on melkoinen ero. Hurrikaaniryhmän jalat eivät saa olla raskaat, tai avausottelusta tulee vaikea.

Kolikolla on kuitenkin kääntöpuolensa. Isossa kaukalossa KalPan pienikokoiset hyökkääjät on helppo ajaa kulmiin, josta on taas tunnetusti pitkä matka maalille. Myös kotiavauksen tuoma jännitys näkyy varmasti kotijoukkueen otteissa.

KalPa ja JYP pelasivat viime kaudella tasaisia otteluita ja pisteetkin jakautuivat tasan 9-9. Edelliset kaksi ottelua on kuitenkin voittanut KalPa. Tälläkin kertaa ottelusta on helppo povata tasaista.

Paperilla varsinkin JYPin hyökkäysmateriaali on selvästi KalPan vastaavaa terävämpi ja leveämpi, mutta kilpipaitojen kotikaukalo tasoittaa tilannetta. Lisäksi jyväskyläläisten pelaaminen on toistaiseksi näyttänyt hieman keskeneräiseltä, kun taas KalPan peli on ollut yllättävän valmiin näköistä.

Todennäköistä onkin, että ratkaisua ottelussa haetaan aina rangaistuslaukauskilpailusta saakka. Varmaa on kuitenkin se, että ottelun alku on kotijoukkueelle äärimmäisen tärkeä.

» Lähetä palautetta toimitukselle