Kuopiossa ei säästellä

LIIGA / Ennakko
Tammikuun tasauksissa kohdanneet KalPa ja Ässät pistävät vielä viimeiset energian rippeet peliin ennen maaottelutaukoa. Porilaiset ovat keskinäisissä otteluissa niskan päällä. Kotijoukkue joutuu kamppailuun pahasti repaleisella miehistöllä.

Kuntokäyrät

KalPa peittosi viikko sitten kotonaan Jokerit. Tiistaina Pelicansia vastaan loukkaantumisten runtelemalla joukkueella ei ollut paljoa mahdollisuuksia. Lahdessa pelatussa ottelussa isäntäjoukkue kepitti kuopiolaiset 5-1. Ennen lauantain kierrosta kuopiolaisten johto sarjakärjessä on neljä pistettä yhden ottelun enemmän pelanneen Pelicansin edellä.

Ässät joutui nöyrtymään viikko sitten kotonaan juuri lahtelaisille, mutta voitti tiistaina Ilmalassa Jokerit selvin numeroin. Joukkue saapuu Kuopioon hieman väsynein jaloin, mutta voitto allaan. Tappara kaatui kotihallissa tiukassa ottelussa perjantaina 2-1.

Sarjataulukosta Ässät löytää kolmannelta sijalta neljä pistettä lahtelaisten takana. KalPaan eroa on kahdeksan pistettä.

Ratkaisun paikat

KalPa joutuu lauantaiseen otteluun pahan loukkaantumissuman kourissa. Pelin taso on tästäkin syystä heitellyt melkoisesti ottelusta toiseen.

– Lähdemme vajaalukuisena peliin, se on selvä tilanne. Pakiston osalta tilanne ei ole vahva, KalPan päävalmentaja Tuomas Tuokkola myönsi.

– Tällainen ei saa kuitenkaan vaikuttaa yhteen otteluun. Alla on tappio Pelicansille, joten tavoite on kirkastaa ilme tästä ottelusta. Emme voi olla huonompia. Lauantaina nähdään varmasti nälkäinen ja ryhdistäytynyt kotijoukkue. Tunnelma on odottava Lahden epäonnistumisen jälkeen, Tuokkola ruoti.


Kumpaanko suuntaan lauantaina kellahtaa?

Tiistaina kuopiolaiset olivat pahasti jyrän alla läpi pelin. Tuokkola näkee kuitenkin joukkueen pystyvän parempaan pelaamiseen. Tavoitteena on pystyä samanlaiseen peliin kuin edellisen kerran kotona porilaisia vastaan, jolloin Kuopiossa nähtiin kenties kauden paras kotijoukkue.

– Kaksi viikkoa sitten pelasimme todella hyvin kotona Ässiä vastaan, joten pyrimme noudattamaan samoja pelillisiä asioita. Hyvä pelaaminen on olemassa, joten en ole huolissani tason löytymisestä, Tuokkola analysoi.

Ässät pyrkii pelaamaan suoraviivaista kiekkoa kohti KalPan maalia. Syöttötarkkuus ja varsinkin syöttöjen nopeus on ollut hyvällä tasolla, eikä vierasjoukkue tule häviämään pätkääkään liikkeessä isäntiin nähden.

Vajaamiehisen KalPan oljenkorsi on pitää maalinedusta äärimmäisen tarkasti kiinni ja peli tulee kääntää paineen alta mahdollisimman nopeasti pois. Muussa tapauksessa vahvat porilaiset saavat varmasti tarpeeksi paikkoja, joista kiekot pystytään vääntämään maalintekosektorista verkon perukoille.

Ässien heikkous on ehkä omalla alueella, vaikka suorittaminen ei ole ollut mitenkään heikkoa tälläkään osastolla. KalPa toivoo kulmapyöritysten tuottavan jäähyjä vastustajalle, jotta ratkaisuihin pystyttäisiin ylivoimalla. Molempien joukkueiden ylivoima on yskinyt. Nopeat ja suoraviivaiset ratkaisut eivät ole kuuluneet kummankaan joukkueen valikoimaan.

Vaikka ulkona pakkaset paukkuvat ja sähkön kulutus on koko maassa huippulukemissaan, Niiralan kaukalossa ei lauantai-iltana energiaa säästetä. Joukkueet jäävät viettämään maaottelutaukoa, joten mitään ei tarvitse jättää säästöön.

– Ottelu tulee ratkeamaan pitkälti tahtotilaan. Ässillä on perjantailta ottelu alla ja lauantainen ottelu on viimeinen ennen maaottelutaukoa. Pistetään kaikki likoon, Tuokkola hehkutti.

Kokoonpanot

Sami Kapanen ja Jukka Hentunen palaavat kotijoukkueen kokoonpanoon.
Pelaajatilannetta ei voi siltikään luonnehtia vielä suotuisaksi. Lasaretin puolella on kiitettävä määrä kenttäpelaajia. Uusi hankinta Ryan Glenn on edelleen sivussa, samaten lihasvammasta toipumassa oleva Adam Masuhr joutuu huilaamaan vielä tauon ajan.

Puolustuksesta poissa ovat vielä lisäksi pitkäaikaispotilaat Henri Laurila ja Ryan Lannon. Hyökkääjistä Tuomas Kiiskinen joutuu huilaamaan viikosta kahteen. Jasse Ikonen on pelikiellossa kymppitilin täyttymisen takia.

Puolustuspää aiheuttaa siis melkoisesti päänvaivaa KalPan valmennukselle. Tuokkolalla on käytössään lauantaiksi viisi puolustajaa. Joonas Riekkinen ja Kapanen pystyvät tarvittaessa pelaamaan myös puolustajana, mutta heitä ei välttämättä kärsi uhrata pois hyökkäyksestä kapean materiaalin takia.

– Vielä on mietinnässä, pelaammeko viidellä puolustajalla. Tuolloin saisimme ehyet hyökkäyskentälliset, Tuokkola pohdiskeli.

Ässien terveystilanne on huomattavasti parempi. Sivussa ovat varmuudella ainoastaan hyökkääjät Tuomas Santavuori ja Aki Juusela. Nico Aaltonen sai perjantaina Tapparaa vastaan nivusvamman ja on myös varmuudella sivussa.

Niko Palonen palaa kokoonpanoon Kuopiossa. Valmentaja Karri Kivi saakin operoida huomattavasti levollisemmin mielin joukkueensa parissa virkaveli Tuokkolaan verrattuna.

Viimeisimmät ottelut, TOP5

KalPa M S P
1.Matti Kuparinen 0 6 6
2.Marko Kauppinen 1 2 3
3.Sami Kapanen 1 2 3
4.Tuomas Kiiskinen 1 2 3
5.Jyri Junnila 2 1 3
Ässät M S P
1.Ryan Caldwell 2 5 7
2.Nico Aaltonen 2 3 5
3.Joel Armia 2 3 5
4.Ville Uusitalo 3 2 5
5.Tomáš Záborský 1 3 4

» Lähetä palautetta toimitukselle