Viime kevään finaalipari Oulussa

LIIGA / Ennakko
Kesä on mennyt ja syksy tullut, mitaleita juhlittu molemmissa leireissä. Uusi kausi, uudet kujeet ja uudet joukkueet. Viime kaudella finaaleissa pelanneet Oulun Kärpät ja Tampereen Tappara kohtaavat ensi kertaa liigapelissä sitten viime kevään Esa Pirneksen voittomaalin.

Tapparan edellinen ottelu Lukkoa vastaan tiistaina päättyi joukkueen riemukkaaseen voittoon. Illan hahmo oli ykköskenttään nostettu Sami Venäläinen. Pelillisesti Tapparan peli ei kuitenkaan ollut vielä sitä parasta, mutta Kärppien tapaan ailahtelevillakin esityksillä se on pystynyt nitistämään voittoja. Tappara kävi Lukkoa vastaan kiinni aina kolmella miehellä, joka vaikeutti kotijoukkueen pelaamista: aktiivinen peli vieraissa siis takasi joukkueelle voiton. Toivottavasti samaa peliä nähdään myös Raksilassa, jossa Kärppien puolustukselle on luvassa hikinen ilta. Juuri avauspelaaminen onkin ollut yksi Kärppien ongelmakohdista.

Kärppien viime ottelu on aina edellisen viikon lauantailta asti Hämeenlinnasta. Kamppailussa joukkue onnistui jälleen ”sössimään” jo legendaksi muodostuneella mustalla minuutilla täyden pistepotin. Tällä kertaa tämä vaihe sattui ottelun loppuun. Tämä oli jo kolmas ottelu, kun joukkue romahtaa tiettyjen minuuttien sisällä. Onko tämä signaali jostain? Mikä on tiedonkulun rooli?

Viime ottelu oli kuitenkin Kärpiltä jälleen iloista ja värikästä kiekkoa, jota sen tulee esittää kamppaillessaan voitoista. Samat vanhat aseet: liikkuvuus ja taito ovat niitä, joilla joukkue menestyy. Muutaman päivän hengähdystauko tuli varmasti joukkueelle hyvään saumaan. Uuden vahvistuksen Brad Smythinkin luulisi jo toipuneen matkaväsymyksestä.
Kärpät onkin treenannut tauon ajan Linnanmaan jäähallissa hakien tempoa harjoitteluunsa. Tämä on varmasti auttanut myös Smythin sisään ajamista joukkueeseen.

Pienen tauon aikana Oulussa on jälleen vellonut Kärppien - nykyään entiseen - kannatuslauluun Routasydämeen liittynyt keskustelu. Uskomatonta.

Illan gladiaattorit

Tappara on kotijoukkueen tavoin uusiutunut rajusti viime kauteen verrattuna. Poissa on kokeneita konkareita ja kevään ratkaisijoita. Pelillisellä puolellakin Tapparalla on ollut vaikeuksia kuten Kärpilläkin. Varsinkin Tapparan ylivoima on ollut luvattoman huonoa, kuten myös kotijoukkueella. Tosin viime otteluissa molempien ylivoima on vihdoin alkanut onnistumaan. Etenkin miesten, kuten Petri Variksen ja Janne Ojasen tulisi ottaa sankarin viittaa harteilleen.

Tappara teki edellisinä päivinä joukkueeseensa muutoksia, kun joukkue passitti Tampereelle keskenkuntoisena tulleen Matthieu Descoteaux’n Vaasaan. Puolustuspäähän hankittiin tilalle vanha tuttu Pasi Petriläinen ja JYP-kasvatti Lauri Kinos. AHL-liigasta hankittiin myös hyvä peruspakki Dale Clarke. Muutoksia on ilmeisesti tulossa myös hyökkäyspäähän, kun seura ei ole ollut täysin tyytyväinen koeajalla olevan Dylan Gyorin esityksiin. Kokeneiden lähtijöiden paikkaamiseksi Tappara on tosin antanut hienosti vastuuta myös juniorikatraalleen – tästä esimerkkinä viime pelissä uransa ensimmäisen liigamaalinsa tehnyt Petri Koskinen. Raksilan lempilasta ja vanhaa supersuosikkia Kimmo Koskenkorvaa tuskin kentällä nähdään. ”Kossu” kärsii valitettavasti edelleen kylkivammaansa. Puolustuksesta viime ottelussa poissa oli myös Pekka Saravo, joka jätti pelin väliin kyynärpäätulehduksen vuoksi.

Kärppien kokoonpanossa ei ole tapahtunut ihmeitä: peruskoostumus on sama. Silmiin pistävää on ollut Jari Viuhkolan peliesitysten ja –tason nousu viime otteluissa. Kärppien ylivoimapelikin on pikku yskähtelyiden jälkeen tullut uomiinsa, kun erikoiskentällinen Jokinen-Lievers-Viuhkola on onnistunut muutamaan otteeseen. Toiseen ylivoimaan soisi peliaikaa myös ulkomaalaisvahvistuksille Dawelle ja Smythille, jotta heidän todelliset taitonsa pääsisivät oikeuksiinsa.

Dawen otteissa on myös ilmennyt selkeitä piristymisen merkkejä polvivamman jälkeen, joten jatkossa on lupa odottaa vahvempaa panosta. Kenties molemmat onnistuvat jo tässä ottelussa?
Viime peleissä etenkin ns. aloituskentällisen otteet ovat olleet vaisuja. Esimerkiksi ensimmäisissä peleissä onnistunut Mika Pyörälä on vajonnut kärkikarvaajan roolissa yöhön. Kiekollinen peli ei ole ollut tutulla tasolla. Pari peliä sitten Kärppien ykköstykki Janne Pesonen peräsi muidenkin ketjujen onnistumisia – vähitellen olisi niiden aika.

Kokonaisuutena kamppailusta on varmasti tulossa mielenkiintoinen vääntö. Uudistunut Tappara vetää varmasti yleisöä Raksilaan viime kauden muistojen myötä. Tasaisen liigan tasainen kamppailu. Oulun Kärpät ei ole hävinnyt tällä kaudella kotonaan vielä kertaakaan. Kaksi edellistä ottelua on mennyt jatkoajalle.

» Lähetä palautetta toimitukselle