Putken liikuttava putken jatkamiseksi

LIIGA / Ennakko
Kärpät on ollut Tapparaa potkun jäljessä.
Kuva © Jarno Hietanen
Tiistai-iltana Oulussa pelataan Kärppien ja Tapparan välisen välieräsarjan kolmas ottelu. Tappara on napannut voitot kahdesta aiemmasta kohtaamisesta ja vienyt peliä kokonaisvaltaisesti kapellimestarin tontilla.

Kärpät ja Tappara ovat kahtena edellisenä keväänä määritelleet sanan 'tasainen' uudestaan. Joukkueiden kohtaamiset ovat pakottaneet toimittajat näin ollen pohtimaan synonyymeja tasaisuudelle toiston välttämiseksi. Pienet marginaalit, pomppu sinne, pomppu tänne...

Tämän kevään sarja on kuitenkin tähän asti ollut kaikkea muuta kuin tasainen. Kärpät on suorittanut merkittävästi alle tasonsa, kun taas Tappara on ollut kliinisyyden ruumiillistuma.

Lauantain edellisessä kohtaamisessa Tampereen Hakametsässä Tappara jyräsi ja pieni peto vikisi. Hyökkäys hyökkäyksen jälkeen pysähtyi tamperelaisten teräksiseen keskialueen puolustusmuuriin. Satunnaisista vetopaikoista huolen piti vuorostaan toinen muuri Tomi Karhusen muodossa.

Piiputtamisen aika ohi, nyt tarvitaan jalkoja! 

Puolustava Suomen mestari Kärpät on jäänyt toistaiseksi täysin telineisiin Tapparan käsittelyssä. Mikäli oululaisjoukkue haluaa jatkaa menestysputkeaan ja tavoitella paljon himoittua triplamestaruutta, olisi jatkuvasti korostetun luisteluvoiman syytä alkaa realisoitumaan kentällä.

Joukkueessa tiedetään kyllä olevan rutkasti luisteluvoimaa esimerkiksi Julius JunttilanJesse Puljujärven ja Sakari Mannisen muodossa. Sen hyödyntämisen sijaan on kuitenkin toistaiseksi tyydytty puskemaan Tapparan keskialueelle muodostamaa seinää päin viivelähtöjen muodossa.

Ongelman ratkaisu on varsin yksinkertainen, tai siltä se ainakin kuulostaa. Pelin tempoa on nostettava oululaisten toimesta. Tappara on päästetty luvattoman helposti omalle mukavuusalueelleen keskialueen puolustuspelissä täysin aseetonta kärppälaumaa vastaan.

Ei ole kuitenkaan kirkossa kuulutettua, että pelin temmon nostaminenkaan riittäisi Tapparan kukistamiseen. Jotain on kuitenkin Lauri Marjamäen näkökulmasta tehtävä. Tappionkin koittaessa tulee kaatua saappaat jalassa. Tähän asti saappaita ei ole vielä edes löydetty.

Aloitusympyrästä muodostumassa Kärpille lopetusympyrä

Aloitusten merkitystä ei voida nykyjääkiekossa korostaa riittämiin.  Aloitusvoitto mahdollistaa kiekon ja näin ollen pelin hallinnan. Tappiota seuraa puolestaan merkittävä energian tuhlaaminen pelkästään pelivälineen saamiseksi.

Kärppien kiekkokontrolliin perustuvan pelityylin toteuttamista helpottaisi merkittävästi se, että kiekko saataisiin aloituksen jälkeen oman joukkueen hallintaan. Näin ei kuitenkaan ole ollut.

Tappara on kyykyttänyt Kärppiä kaikista osa-alueista vakuuttavimmin aloituksissa. Varsinkin Jani Lajunen ja Juhani Jasu ovat kaapineet kiekon toisensa perään tamperelaisten eduksi. Lauantain ottelussa Kärppien kaikki neljä sentteriä olivat luontaisia laitureita, joiden vahvuuksiin ei yleensä lueta aloitustaitoja.

Onkin selvää, että Kärpät hakee parannusta aloitusympyrään tiistain otteluun Mika Niemen ja Kim Hirschovitsin muodossa. Samalla tosin aiemmin tekstissä peräänkuulutettu jalkanopeus vähenee, mutta kaikkea ei tunnetusti voi saada.

Seuraa Heitä

Taneli Ronkainen #22 | Olimpija Ljubljana

Puolustaja

Kärppien jokerikortti. Pelirohkea ja sulavasti luisteleva puolustaja ei ole nauttinut liiemmin Lauri Marjamäen suosiosta. Markus Nutivaaran loukkaantuminen kuitenkin lähes pakottaa turvautumaan Ronkaiseen. Nutivaara itse nousi suuren yleisön tietoisuuteen viime keväänä vastaavan tapahtumaketjun seurauksena. Ronkaisella on nyt mahdollisuus toistaa historiaa.

Juhani Jasu #61 |

Keskushyökkääjä

Kiekollinen anti joukkueelle ei välttämättä ole suuri, mutta Tapparalle silti kultaakin kalliimpi pelaaja. Aloitukset ja puolustuspeli kuuluvat Jasun vahvuuksiin ja ne korostuvat tunnetusti keväällä mestaruutta tavoiteltaessa. 'Näkymättömän työn' mallioppilas.

» Lähetä palautetta toimitukselle