Kevättä ilmassa Oulun illassa

LIIGA / Ennakko
Jesse Puljujärvi on viimeistellyt viime peleissä tehokkaasti, asennosta huolimatta.
Kuva © Jarno Hietanen
Tapparan ja Kärppien välisiä vääntöjä voidaan jo pitää varmana kevään merkkinä. Tällä kertaa kyse ei kuitenkaan ole vielä finaalisarjasta, kun molemmat joukkueet taistelevat yhä tärkeistä pisteistä runkosarjassa.

Vaikka pakkaset pitävät syleilyssään yhä lähes koko Suomea, kiekkokevät alkaa lähestyä kuuminta pistettään: pudotuspelejä. Illan parivaljakolle pudotuspelit ovat tulleet viime kausina varsin tutuksi aina finaaleja myöten.

Tapparan käyrä osoittaa jyrkästi ylöspäin. Viimeiset viisi peliä ovat tuoneet mukanaan viisi voittoa ja 13 pistettä. Tamperelaiset ovat painineet viime aikoina lähinnä sarjataulukon pohjasakin kanssa. Nämä joukkueet kuitenkin janoavat pisteitä kaikista eniten, joten helpottavasta tekijästä on siitä huolimatta tässä tapauksessa vaikea puhua.

Kärppien tilastot eivät paljoa illan vastustajalle häviä. Viidestä pelistä ongitut 11 pistettä ovat varsin hyvä suoritus. Varsinkin voitot sarjataulukon paremman pään miehittäneistä JYPistä ja Lukosta maistuvat varmasti oululaisille.

Tappara on toistaiseksi vienyt herruuden runkosarjan kohtaamisista voittaen kolmesta aiemmasta kamppailusta kaksi jatkoajalla. Väännöt ovatkin olleet lähes poikkeuksetta tasaisia, eikä paremmuudesta ole olemassa yhtä selvää totuutta.

Oma pää on tukittu, nyt kaivataan tulivoimaa

Molemmilla joukkueilla on havaittu ajoittaisia keskittymisvaikeuksia ottelujen sisällä runkosarjan lähestyessä loppuaan. Kun pudotuspelipaikka on käytännössä jo varma, ei runkosarjapeleissä enää ole isompaa panosta. Kyseessä on pikemminkin tasonmittaus ennen kevään tosikoitoksia 'harjoituspelien' muodossa.

Harjoituspeleiksi nimittäminen lienee hieman kärjistettyä, mutta tästä molemmille joukkueille on pitkälti kysymys. Tärkeintä on saada oma peli hiottua lopulliseen muottiinsa ja saada onnistumisia alle ennen pudotuspelejä.

Onnistumisia Oulun suunnalla kaivataankin, ainakin hyökkäyspäässä. Kärpät ei ole tehnyt viimeisessä kahdessa pelissään varsinaisella peliajalla ainuttakaan maalia. Joukkueen nimilistaa katsoessa kyseessä on lähes anteeksiantamaton fakta. Toisaalta positiivisena uutisena Kärppien oma päätykin on pysynyt varsin puhtaana, eikä vähiten mainiosti viime aikoina maalillaan torjuneen Sami Rajaniemen ansiosta.

Jos Rajaniemen otteista käytetään ilmaisua mainio, on virkaveli Tomi Karhusen kohdalla vaikea löytää edes sopivaa sanaa. Entinen kärppäkassari pelasi huikean helmikuun torjuen kiekkoja peräti 96,15 prosentin tarkkuudella. Kärppien jo valmiiksi ontuva maalinteko-osasto joutuukin kovaan testiin, kun maalilla odottaa tulikuuma veskari.

Loppukausi lasketellen?

Valtataistelu Kärppien ja Tapparan välillä ei ole vielä runkosarjassakaan ohi. Vaikka ykkössija alkaa karata vähitellen molempien ulottumattomiin, on kotietu jatkopeleihin yhä taistelemisen arvoinen asia.

Kärppien loppukauden ohjelma on armoton: Tappara-pelin jälkeen vastaan asettuvat vielä HIFK, TPS, JYP ja Pelicans. Lauri Marjamäki on tosin kääntänyt tämänkin seikan positiiviseksi: kova loppuohjelma mahdollistaa oman tason mittaamisen sarjan parhaita joukkueita vastaan.

Tapparalla otteluita on Kärppien kohtaamisen jälkeen jäljellä vielä kolme. HPK, SaiPa ja KalPa muodostavat kuitenkin merkittävästi helpomman kolmikon Kärppien ohjelmaan verrattuna.

Tapparallakaan ei tästä huolimatta ole varaa lasketella viimeisiä pelejä helpoimman kautta. Pelit eivät jatkossa ainakaan helpommaksi muutu, ja myös tamperelaisten on oltava parhaimmillaan mahdollisimman pian. Illalla nähdään hakeeko Tappara todellista pudotuspelivaihdetta silmään jo Kärppien kustannuksella.

Seuraa Heitä

Miro Aaltonen #52 |

Hyökkääjä

Terävällä laukauksella varustetun laiturin pelit ovat sujuneet ailahtelevasti. Saalisti itselleen peräti neljä syöttöpistettä JYPiä vastaan, mutta muuten on ollut luvattoman hiljaista. Auttaisiko keväinen auringonpaiste ruudin kuivumiseen?

Tomi Karhunen #33 | Kärpät

Maalivahti

Oululaislähtöinen veräjänvartija on raatanut viime aikoina niska limassa torjuen kiekon toisensa perään. Helmikuun yhdeksästä pelistä saldona oli kahdeksan voittoa. Kova työ palkittiin valinnalla kuukauden parhaaksi pelaajaksi. Tunnetusti kevään peleissä parhaimmillaan.

» Lähetä palautetta toimitukselle