Rolosonin johdolla Raksilaan

LIIGA / Ennakko
Oulun Raksila on ollut Rauman Lukolle yleensä hankala kaukalo. Vierailija on poistunut voittajana sieltä viimeksi vuonna 1991. Joko Raksilan kirous kumoutuu? Ottelu on myös Janne Niinimaan sopimuksen mukainen viimeinen peli Kärppä-paidassa.

Noin 13 vuotta on pitkä aika. Siinä on ehtinyt vesi virrata niin kanaalin kuin Oulujoenkin uomissa ja pelaajat vaihtua. Tällöin kaukalossa kirmasi herra nimeltä Esa Keskinen, mutta myös tällä kaudella Lukossa pelaavat Pasi Saarela ja Toni Porkka olivat jo tuolloin mukana. Kärppien riveissä pelasi muutaman ottelun joukkueen nykyinen kapteeni Sakari Palsola. Niin ne ajat vierivät.

Mutta tähän päivään.

Joukkueet ovat ehtineet ottamaan jo kertaalleen yhteen tällä kaudella, kun Kärpät kävi nappaamassa viikko sitten voiton Äijänsuon Arenalta. Varsinkin viimeisen ottelunsa tässä kamppailussa pelaava Janne Niinimaa oli tuolloin vauhdissa tehden kaksi täysosumaa. Tuossa ottelussa Kärppien maalihanat aukesivat, jonka jälkeen joukkue onkin takonut Ilvestä vastaan seitsemän osumaa ja tiistaina JYP-voitto irtosi neljällä maalilla. Ottelu päättyi vaiheikkaiden tilanteiden jälkeen oululaisille lukemin 4-2.

Lukko nappasi tiistaina makean voiton Porin Ässistä maalein 2-1. Vierailijan tukipilarit olivat Pasi Saarela kahdella osumallaan ja NHL-apu Dwayne Roloson. Minnesotan huippumaalivahdin esitys oli vakuuttava, joten kotijoukkueella riittääkin tekemistä All Stars –vahdin ohittamisessa. Toiseksi maalivahdiksi vierailijat ovat pestanneet Markus Helasen, ja Mikael Vuorio siirtyi marraskuun ajaksi Jokipoikien maalille.

Saarela ja Porkka suunnannäyttäjinä

Viimeisessä viidessä ottelussa joukkueen kultakypärä Pasi Saarela on nakuttanut kolme maalia, joista kaksi elintärkeää tiistaina Ässiä vastaan. Saarela onkin ollut pelaaja, jonka varaan joukkue luottaa – ja mikäs luottaessa. Toinen vuonna 1991 Lukon riveissä pelannut, Toni Porkka oli hyvässä iskussa Kärppiä vastaan joukkueiden edellisessä kohtaamisessa. Tämä kokenut ja luotettava kaksikko edustaa Lukossa vahvaa johtajuutta. Tähän lisätään vielä puolustaja Erik Hämäläinen, niin vastuunkantoa riittää.

Joukkue on saanut myös hankittua hyviä vahvistuksia, jotka ainakin alkukaudesta ovat näyttäneet asettuneen konseptiin. Slovakki Martin Bartek ja kanadalaiset Toporowski ja Larouche keikkuvat Lukon pistepörssin kärjessä. Hyökkäyskalustoon paluun tehnyt Markku Tähtinen on myös viime aikoina ollut hyvässä vireessä. Hyviä otteita on esittänyt samoin Hämeenlinnasta tullut, äärimmäisen taitava, Juhamatti Yli-Junnila.

Joukkueen riveistä on poissa Kärppien kasvatti Esa Pirnes. Paluun kaukaloon sen sijaan tekee puolustuksen avainhahmo Janne Niskala.

Sarjataulukko kertoo totuuden?

Hyvin menee, mutta menkööt, toteavat Kärppien kannattajat. Joukkueen päävalmentaja Kari Jalonen ei kuitenkaan ollut viime JYP-voiton jälkeen tyytyväinen oululaisten esiintymiseen – tulokseen kylläkin.

- Kyllä meidän täytyy olla tyytyväisiä kolmeen pisteeseen, niitähän tässä aina haetaan. Tapa millä pisteet tulivat ei kyllä tyydytä minua, eikä varmasti joukkuettakaan, Jalonen totesi.

Kun playoffseissa pelataan voitosta tyylillä millä hyvänsä, niin syksyn aikana joukkue hakee sekä pelinsä että yksilöittensä kehitystä. Kun kevään peleissä pleksit ovat puolustajan parhaat ystävät, niin runkosarjan aikana etenkin Kärpät pyrkii pelaamaan myös omassa päässä aktiivisemmin kiekon kanssa. Tämä on parantanut varsinkin kaksikon Topi Jaakola – Oskari Korpikarin kiekollista pelaamista. Jälkimmäinen puolustaja on edelleen poissa joukkueen kokoonpanosta. Hyökkäyksen osalta Viktor Ujcikin ja Sakari Palsolan tilanne ratkeaa ennen peliä.

Voitosta voittoon porskuttava Kärpät joutuu Lukkoa vastaan todelliseen testiin. Viime kotiottelussa kammo katosi ja Kärpät takoi Ilveksen maaliin kiekon seitsemän kertaa. Samaa tuskin on luvassa tällä kertaa, ja kotijoukkue tarvitseekin nappisuorituksen sisuuntuneen Lukon kaatamiseen.

» Lähetä palautetta toimitukselle