Riittääkö Kärppien ylivoima?

LIIGA / Ennakko
Aho oli edellisessä kohtaamisessa omimmillaan ylivoimalla.
Kuva © Vesa Pöppönen www.facebook.com/VesaPhoto
Kärpät kohtaa tiistaina runkosarjan viimeisessä kotipelissään JYPin. Panosta illan otteluun ei juuri kummaltakaan joukkueelta löydy JYPin kotiedun tavoittelua lukuunottamatta. Asennoituminen näytteleekin näin ollen todella isoa roolia illan mittelössä.

Sarjataulukon neljännen sijan miehittänyt JYP saapuu testaamaan Kärppien kevätkunnon allaan katkera tappio TPS:ää vastaan. JYP johti perjantain ottelua toisessa erä peräti 5-1. TPS onnistui kuitenkin löytämään kirivaihteen ja taisteli pelin tasoihin viedäkseen lopulta tuhkatkin pesästä jatkoajalla lukemin 6-7.

Jyväskylästä napatun taisteluvoiton jälkeen turkulaiset jatkoivatkin matkaa saman tien lauantaiksi Ouluun. Edellisen päivän asenteesta ei kuitenkaan ollut tällöin tietoakaan, kun Kärpät löylytti Palloseuraa karuin lukemin 8-2.

JYPin viime ottelut eivät ole sujuneet onnellisten tähtien alla, kun viimeisen viiden pelin saldo näyttää neljää tappiota. Kärppien vastaava otanta pitää sisällään kolme voittoa ja kaksi tappiota.

Illan kohtaaminen on jo kauden kuudes joukkueiden välillä. Kärpät on vienyt tähän astiset kamppailut nimiinsä niukasti voittaen otteluista kolme. JYPillä onkin näin ollen mahdollisuus tasoittaa voitot runkosarjan puitteissa.

Ylivoimainen ylivoima

Erikoistilanteiden rooli nykyjääkiekossa tuodaan jatkuvasti jalustalle. Täksi kaudeksi laajennettu hyökkäysalue korostaa yli- ja alivoiman merkitystä entisestään. Ottelut voitetaan tai hävitään pitkälti erikoistilanteiden seurauksena.

Kärpät on pelannut koko kauden otannalla tilastollisesti varsin vakuuttava ylivoimaa. Kevätkautena se on kuitenkin puhjennut lopulliseen kukkaansa. Viiden viimeisen ottelun aikana oululaisten ylivoima on toiminut peräti 41:n prosentin tehokkuudella. Edes viivamiehenä kovaa jälkeä tehneen Jesse Puljujärven putoaminen kokoonpanosta ei tuntunut lauantaina häiritsevän oululaisten menoa.

JYPille ylivoima-aikaa on suotu varsinkin viime aikoina runsaalla kädellä, mutta tulokset ovat olleet laihat. Viiden viime ottelun otannalla jyväskyläläiset ovat takoneet limppua verkkoon ylivoimalla alle seitsemän prosentin tehokkuudella. Koko kauden 17,51% ei sekään silmiä hivele.

Jo edellisessä kohtaamisessa erot erikoistilannepelaamisessa tulivat hyvin esille Kärppien kurittaessa JYPiä ylivoimalla kolme kertaa pitäen samalla myös alivoimalla oman päänsä puhtaana. Mikäli Marko Virtanen ei löydä avaimia erikoistilanteisiin tiistainakaan, tekee JYP ottelusta itselleen tarpeettoman vaikean.

Halinalleja vai karhupainia?

JYPin isokokoinen puolustus saa olla jatkuvasti varpaillaan Kärppien vikkelien vipeltäjien kanssa. Muun muassa oululaisillekin tuttu Ryan Glenn joutuu petraamaan paljon selvitäkseen iltapuhteestaan puhtain paperein.

Joukkueiden välisissä runkosarjaotteluissa piilee myös mielenkiintoinen tilastofakta. Kahteen vuoteen niin Kärpät kuin JYPkään ei ole onnistunut voittamaan runkosarjaottelua kotonaan. Viime kevään pudotuspelisarja joukkueiden välillä sen sijaan sisälsi vain ja ainoastaan kotivoittoja.

Oman mausteensa illan kamppailuun tuo myös molempien joukkueiden maalivahtitilanne. Niin JYPin Veini Vehviläinen kuin myös Kärppien Sami Rajaniemi pommitettiin vaihtoon perjantain otteluissa. Ketkä aloittavat illan kamppailussa, sen tietävät vain valmentajat.

Jää myös nähtäväksi löytääkö Jani Tuppurainen jälleen tiensä jo taistelupariksi muodostuneen Lasse Kukkosen tuttuun, hellään syleilyyn. Myös Nolan Yonkman tarjoaa varmasti mielellään haliseuraa oululaisille tarpeen tullessa.

Seuraa Heitä

Lasse Kukkonen #5 |

Puolustaja

TPS:ää vastaan tehot 1+3 takonut kärppäkippari antaa tunnetusti joka pelissä kaikkensa kaukalossa. Kevään lähestyessä kokenut konkarikin kuitenkin vertyy entisestään. Mitä ikinä kaukalossa tapahtuukin, on suuri todennäköisyys että Kukkonen on tapahtumassa mukana.

Markus Nenonen #28 | Oskarshamn

Laitahyökkääjä

Oman piste- ja maaliennätyksensä uusiksi laittanut laituri on esiintynyt tehokkaasti Kärppiä vastaan. Erinomaisen rannelaukauksen ja maalivainun omaava hyökkääjä on saanut monipuolisuutta peliinsä.

» Lähetä palautetta toimitukselle