Neljän pinnan koitos

LIIGA / Ennakko
SM-liigan runkosarja etenee väistämättä kohti päätöstään. Samalla nousevat myös otteluiden panokset ja pisteiden merkitys korostuu. Tiistaina Oulussa kohtaavat samoista sijoista taistelevat Kärpät ja JYP. Eroa joukkueilla on vaivaiset kaksi pistettä.

Kaksijakoinen viime viikko

Kärppien viime viikko oli täydellisen kaksijakoinen. Alku näytti hyvältä, kun joukkue katkaisi kauden parhaalla kotiesityksellä HPK:n uskomattoman tappiottomien otteluiden putken. Tahti muuttui kuitenkin varsin pian ja seuraavassa ottelussa joukkue esiintyi kuin lammaslauma. Ilman paineita pelaava Pelicans piti Kärpille oppitunnin asenteen ja pelihuumorin merkityksestä. Joukkue matkusti vapaan viikonlopun viettoon häpeällinen tappio niskassaan.

Yhden yksittäisen ottelun merkityksen korostaminen on kuitenkin aivan turhaa. Kärpät on pelannut jo pitemmän aikaa hyvin ja pisteitä on tullut mukavasti. Kahdestatoista viimeisestä ottelusta on vain kaksi tappiota. Kotikentällään Raksilassa joukkue on viime aikoina pelannut vähämaalisia ja tasaisia otteluita, jotka se kuitenkin on kaikki voittanut. Joukkueen kypsyydestä kertoo osaltaan sekin, että se on ratkaisevilla hetkillä pystynyt pitämään päänsä kylmänä. Puolustuksen tasapaino on löytynyt ja maalivahtitilanteen ratkeaminen on tuonut uskottavuutta ja työrauhaa puolustukseen.

Parannettavaakin toki löytyy. Maalimäärät ovat laskeneet radikaalisti alkukaudesta, eikä joukkueen paras ase ole enää yltiöpäinen hyökkäys. Liikkuvuus ja nopea suunnanmuutospeli on edelleen pääosassa, mutta juuri puolustuksen tiivistyminen on menestyksen tae. Petr Tenkrat on vaeltanut joulutauon jälkeen täysin yössä ja hänen heräämistään odotetaan kuin lapset jouluaattoa.

Petr Ton puolestaan on tällä hetkellä joukkueen tärkein pelaaja, joka on nostanut samalla Brett Lieversin ja Jussi Jokisenkin suoritustasoa. Jälkikäteen voidaankin sanoa, että valmentaja Kari Heikkilältä oli oiva veto hajottaa Andrei Potaichuk ja Lievers eri kenttiin. Molempien taso on parantunut vaihdoksen myötä selvästi.

Katkeamisesta ei mitään havaintoja

JYP matkustaa Ouluun allaan neljän pisteen viikko. Joukkue hävisi jatkoajalla Ilvekselle, mutta voitti vaivoin Ässät. Huipputärkeässä ottelussa Bluesia vastaan JYP taisteli pisteen, vaikka Blues hallitsi ajoittain selvästikin. JYPin katkeamista ja suoranaista romahdusta on odotettu monelta taholta pitkän aikaa, mutta sitä ei ole vaan tapahtunut. Ja runkosarjassa sitä ei tapahdukaan, sillä JYP säilyttänee vähintään nykyisen sijoituksensa.

Enemmänkin toki olisi tarjolla. Mikäli loppusuora menee sprintterin tyyliin on kolmaskin sija täysin omissa käsissä. Niin Kärpät kuin Blueskin menettää vielä pisteitä, joten hyvällä suorituksella saatetaan Hippoksella juhlia parasta runkosarjasijoitusta moneen vuoteen. Käsi sydämelle, kuka olisi uskonut ennen kauden alkua JYPin taistelevan kotiedusta kymmenen kierrosta ennen sarjan päätöstä?

JYPin salaisuus on armoton työnteko. Valmentajansa Matti Alatalon johdolla joukkueesta on kitketty pois kaikki leijuminen ja keskitytty työntekoon. Joukkue toteuttaa valmentajansa oppeja kiitettävällä tasolla ja onnistuneilla pelaajavalinnoilla on joukkue saatu todella yhtenäiseksi. JYP ei kaipaa tähtiä, jotka ovat paperilla kovia nimiä. Epäonnistuneeksi koettu Pavel Vostrakkin sai lähteä, kun kallispalkkaisen pelaajan peliaika väheni nuorten kykyjen rynnistäessä ohi peluutuksessa.

Joukkueet kohtaavat nyt jo kuudetta kertaa, kiitos kaikkien välisarjojen ja kissanristiäiskierrosten. Paikallisvastustajien( välimatkaa 335 km) kohtaamisissa on Kärpät ollut vahvasti niskan päällä: oululaisilla on kolme voittoa ja kahdesti on pelattu tasan. JYP on siis näiden joukkueiden kohtaamisissa edelleen ilman voittoa. Ja täysin mahdollista luonnollisesti on, että samaiset joukkueet kohtaavat pudotuspelien ensimmäisellä kierroksella!

Ottelusta on turha odottaa mitään maalijuhlaa. Joukkueiden kolme viimeistä kohtaamista on tuottanut yhteensä 7 maalia! Kahdesti on pelattu tasan 1-1 ja kerran Kärpät voitti 2-1. Kun tähän lisätään vielä ottelun tärkeys ja hermostuneisuus kaukalossa voi tulosvetoon laittaa huoletta pieniä maalilukuja.

Kärpät on pelannut kotikentällään koko kauden ns. pleijarikiekkoa, jossa se yleensä kaksi maalia tekemällä on ottelun voittanut. Mikäli Kärpät tekee tuon kaksi maalia tiistainakin, on se lähellä pisteitä. JYPin mahdollisuus puolestaan on siinä, että se saisi pidettyä kotijoukkueen ensimmäisen erän ajan maaleitta.

» Lähetä palautetta toimitukselle