Yhdet vielä?

LIIGA / Ennakko
SM-liigan finaalit ovat edenneet vaiheeseen, jossa toisella joukkueella on jo mahdollisuus ratkaista himoittu mestaruus itselleen. Oulun Kärpät johtaa Helsingin Jokereita otteluvoitoin 2-0 ja on tarraamassa vakuuttavasti kiinni kannusta.

Pohjoisessa on turha kuitenkaan nuolaista liian aikaisin. Vaikka torstai-illan kotijoukkueella Kärpillä onkin kolme ottelua aikaa iskeä Jokerit kevätloskaan, niin peli on vielä auki. Kaksi vuotta sitten samaisen pariskunnan ollessa finaaleissa oululaiset johtivat samoin 2-0-voitoin, mutta eivät pystyneet ratkaisemaan mestaruutta koti-Raksilassa.

Silloin ratkaisu siirtyi neljänteen otteluun Helsinkiin, jossa Kärpät lopulta varmisti mestaruutensa. Singerit ovat laulaneet brodeerauksia mestaruuslippiksiin, mutta ne ja samppanjat on syytä pitää vielä piilossa.

- Olemme menneet pala palalta eteenpäin. Tämä tilanne täytyy nyt vain hallita. Matkustelemme kotiin, lepäämme keskiviikkona, ja olemme torstaina taas valmiina taistelemaan seuraavan kuusikymmenminuuttisen, Kärppien päävalmentaja Kari Jalonen tiivisti joukkueen tulevaa suunnitelmaa tiistain ottelun jälkeen.

Yhteenvetona pelatuissa otteluissa Kärpät on ollut molemmissa parempi. Se on ollut sekä liikkeensä, taitonsa ja kovuutensa osalta Jokereita edellä. Oululaisten peli toimii sillä tavalla, mihin joukkue on tähdännyt läpi kauden: olemaan terävimmillään ratkaisevilla hetkillä. Kärpille ei näyttäisi löytyvän pysäyttäjää, ja valmennusjohto on systemaattisella omalla tyylillään luonut reseptit, joiden tulokset ovat nyt nähtävillä.

Jokereilla on vielä saumansa, vaikkakin ohuen ohuet. Vierailija ei ole löytänyt keinoja Kärppien voittamiseen, eikä varsinkaan kyennyt reagoimaan oululaisten nopeisiin vastahyökkäyksiin. Päävalmentaja Doug Shedden muistutti, että joukkueella on edessään iso vuori kiivettävänä, mutta Jokerit on pystynyt voittamaan monta kertaa tällä kaudella kolme ottelua putkeen.

Vierailija joutuu parantamaan merkittävästi omien vastaiskujensa tehokkuutta, mutta samalla myös estämään Kärppien suunnanmuutospelin. Oululaiset ovat saaneet kahdessa ottelussa paljon ylivoimahyökkäyksiä, joista joukkue on iskenyt ratkaisevia osumia.

Pudotuspelien parhaimmistoon on noussut Kärppien puolustaja Ross Lupaschuk. Kesken kauden Ruotsista hankittu kanadalainen on noussut kultakypärä Janne Pesosen ohella oululaisten avainpelaajaksi.

Entäpä Tuomas Tarkki? Maalivahti, jonka pää ei pitänyt analyytikkojen mukaan kestää. Juttuja on medioissa piisannut lähes päivittäin. Tarkin hymy lienee herkässä, jos kevät kruunaa raumalaisen mestariksi. Saako läpi kauden kestänyt menestystarina suoritusten arvoisen päätöksen?

Joukkueiden puolustuspäässä molemmilla on ollut loukkaantumismurheita, kun Kärppien Josef Boumedienne ja Jokerien Robert Schnabel ovat kärsineet pienistä vammoista. Molemmat olivat kokoonpanossa tiistain ottelussa: Boumedienne pelasi läpi ottelun, mutta Schnabel joutui jättämään kaukalon ensimmäisen erän jälkeen. Kärppien hyökkääjä Teemu Normio sai tiistain ottelussa pelirangaistuksen selästä taklaamisesta. Hän palaa normaalisti kokoonpanoon torstain otteluun.

» Lähetä palautetta toimitukselle