Rakkaat viholliset kohtaavat

LIIGA / Ennakko
Viimeisen kolmen kauden aikana joka kerta pudotuspeleissä kohdanneet Kärpät ja Jokerit ottavat mittaa toisistaan liigan ehdottomassa huippuottelussa Raksilassa. Ensimmäinen kohtaaminen meni Jokereille 2-1. Nyt tuloksellisesti kovassa vireessä oleva kotijoukkue pyrkii maksamaan takaisin korkojen kera.

Kärpillä on alla viisi tappiotonta ottelua. Niistä peräti neljä on mennyt jatkoajalle asti. Jatkoaikavoitot joukkue otti Tepsistä, Ässistä ja Lukosta. Kaikki nämä vielä vieraskentällä. Tappiottomaan putkeen kuuluu lisäksi kotitasapeli SaiPaa vastaan sekä lauantainen kotivoitto vaisusta JYPistä.

Oppinut voittamaan

Viime aikojen esitysten perusteella voi sanoa, että Kärpät on kasvanut joukkueena. Edelleen ongelmia on johtoasemassa pelaamisessa sekä ylivoimapelissä. Kärpät on menettänyt tällä kaudella kahden maalin johtoaseman useassa ottelussa. Toisaalta jatkoajalla tiukassa paikassa joukkue on näyttänyt henkistä kasvua voittamalla neljä kertaa ylimääräisen viiden minuutin aikana.

Ylivoima ei Kärpillä tunnu tällä hetkellä luistavan. Ratkaisua on haettu niin erikoismiehityksillä kuin tasaisella vastuun jakamisellakin. Viime viikon vieraspeleissä joukkueelle tarjottiin ylivoimalla mahdollisuus ratkaista pelit hyvissä ajoin, mutta tulokset olivat varsin laihat. Kiekon ylöstuonti hyökkäysalueelle takkuilee, kun viime kauden tapaisia taitureita (Ton, Tenkrat, Potaichuk) ei riveissä enää ole. Päätykiekko ristikulmaan on yllättävän helppo torjua.

Kärpät joutuu tällä hetkellä luomaan tuhottoman määrän tekopaikkoja maaliensa eteen. Takuuvarmat viimeistelijät puuttuvat, vaikka Jari Viuhkola kykenee parhaimmillaan ratkaisemaan vaikka yksin. Kärppien materiaali on tasainen, mutta ratkaisut tapahtuvat yleensä muutaman pelaajan toimesta. Ulkomaalaislaitureiden suoritukset paranevat, mutta ovat edelleen kaikkea muuta kuin kiitettävät. Dawen siirtäminen keskushyökkääjäksi on tilapäinen ratkaisu.

Paljon hyvääkin Kärppien pelissä on. Maalivahtipeli on sarjan eliittiä ja puolustus hoitaa hommansa kiitettävästi. Jo ennen kauden alkua nämä osa-alueet luettiin joukkueen vahvuuksiksi, eikä etukäteisarviot ole väärässä olleet. Ari Vallin ja Martin Stepanek ovat osoittautuneet loistaviksi hankinnoiksi. Nuori Oskari Korpikari on lunastanut parantuneilla otteilla paikkansa kuuden ensimmäisen pakin joukossa.

Kärpiltä sivussa lienevät tärkeä puolustaja Mikko Lehtonen sekä laitahyökkääjä Henrik Juntunen.

Nuoreen joukkueeseen kokemusta

Jokerit ovat pelanneet tuloksellisesti sellaisen alkukauden, mitä odottaa saattoikin. Ryhmä napsii tasaisesti pisteitä, eikä pitkiä voitto- tai tappioputkia ole ollut. Maalivahtipeli on ollut etukäteisarvioihin verrattuna huomattavasti parempaa. Täten Kevin Hodsonin hankintaa voi pitää hyvällä syyllä hieman kyseenalaisena. Toisaalta, samanlainen tilanne oli toissakaudella Oulussa, kun Tim Thomas hankittiin maalille. Silloinkaan ongelmat eivät olleet maalivahtipelissä.

Jokereiden todelliset ongelmat ovat hyökkäyspäässä. Glen Metropolitin ympärille kasattu kokonaisuus on vastannut lähes yksin joukkueen tehoista. Viikko sitten ryhmään liittyyi Hodsonin lisäksi laituri Todd Warriner. Mies, jota huhuiltiin elokuussa kovasti myös Kärppien riveihin. Perjantaisessa kotivoitossa IFK:ta vastaan Warriner paukutti kaksi maalia, kun pääsi pelaamaan Metropolitin ja Marko Jantusen kanssa. Warriner tuo takuulla laajuutta stadilaisten ratkaisijoiden joukkoon.

Jokereiden suuret ilonaiheet ovat olleet myös joukkueen omat kasvatit. Nimet Sami Lepistö, Kevin Kantee, Tomi Mäki, Arto Koivisto ja Valtteri Filppula eivät olleet ennen kauden alkua suurelle yleisölle kovinkaan tuttuja. Nyt nämä miehet tuntee jokainen liigaa säännöllisesti seuraava. Hannu Jortikan opissa he tulevat kehittymään entisestään.

Jos nuoret ovat hoitaneet hommansa tyylillä on kokeneemmalla kaartilla parantamisen varaa. Timo Vertalan, Jussi Pesosen, Thomas Sjögrenin ja etenkin Tommi Turusen tulee nostaa tasoaan. Heidän suoritusten parantamisessa Jortikalla riittää työsarkaa. Varmaa on, että pikkuhiljaa palautetta rupeaa tulemaan, ellei tahti parane.

Jokereiden kokoonpanosta poissa ovat pitkäaikaispotilaat Samuli Jalkanen ja Mikko Ruutu. Sami Heleniukselle ei ainakaan tätä kirjoitettaessa oltu lisäsanktioita perjantain veljellisestä painista määrätty.

Odotukset Oulun tiistai-iltaan on siis kovat. Sen takaa jo viimeisten pudotuspelien tapahtumat polvitaklauksineen ja käsimaaleineen.

» Lähetä palautetta toimitukselle