Väsyneitä kärppiä vai köyhiä ritareita?

LIIGA / Ennakko
Lauantain liigakierroksella kohtaavat viime kauden hopea- ja pronssimitalistit Kärpät ja HPK. Vaikka joukkueiden eroa pistemäärissä on vain 5 pistettä, on sarjasijoituksissa huima ero. Kärpät on sarjakärki, HPK seitsemäs.

Kärppien kuuden ottelun tappioton putki katkesi torstaina Lahdessa. Uskottavuudestaan taisteleva Pelicans opetti sarjajohtajaa siitä, miten ottelut pitää pelata loppuun asti. Kärpät leijui kotijoukkueen avustuksella 0-3-johtoon, kunnes keskittyminen hajosi. Toisessa erässä lahtelaiset tekivät Kärppien viisikkopuolustuksesta reikäjuustoa ja kolmannessa erässä iskivät voittoon tarvitun osuman. Kärpille käteen jäi vain känsät sekä muistutus sarjan tasaisuudesta.

Kärpille tappio oli karvas. Johtoaseman säilyttämällä joukkue olisi kyennyt repäisemään takaa-ajajiinsa parin pisteen johdon. Nyt sarja tasoittui entisestään. Kärppien ja sarjakolmosen Ässien ero on vain kaksi pistettä. Väliin mahtuu vielä IFK.
Kärppien suoritustaso heittelee edelleen. Rajut vaihtelut jopa otteluiden sisällä ovat arkipäivää. Kotivoitossa Jokereita vastaan joukkue kykeni kokoamaan itsensä kolmanteen erään ja voitti lopulta ansaitusti. Lahdessa se ei kyennyt otteen menetettyään kunnolliseen kiriin, vaan alistui yllättävänkin helposti. Se, ettei joukkue kykene vielä esiintymään tasaisesti illasta toiseen, kertoo joukkueen kasvukivuista. Ryhmä on sarjan nuorin, joka vasta opettelee johtoasemassa pelaamista. Joukkueessa on useita sellaisia pelaajia, joiden rooli on noussut viime kauteen verrattuna. Supertähdet puuttuu, mutta joukkue on tasaisempi kuin aiemmin.

Kärpiltä ottelusta on sivussa leukansa murtanut(?) Pekka Saarenheimo sekä olkapäävammaa poteva Henrik Juntunen. Saarenheimon puuttuminen vaikuttaa etenkin alivoimapeliin, jossa hän ja Jari Viuhkola ovat ykkösalivoimassa onnistuneesti raataneet.

Uudistunut ritariryhmä

HPK on aivan eri joukkue kuin viime kaudella. Itse asiassa siitä ei ole kuin rippeet jäljellä. Sarjan paras viisikko Somervuori-Santala-Miettinen on poissa ja poissa ovat myös mainiot ulkomaalaisvahvistukset Strbak, Pardavy ja Balastik. Lähteneitä on paikattu hyökkäyksessä Vladimir Vujtekilla, Jukka Voutilaisella ja Tony Virralla.

HPK on totuttu tuntemaan joukkueena, jonka peleissä soi verkko tasaiseen tahtiin. Ja yleensä vielä molemmissa päissä. Tällä kaudella on trendi uusi, verkko ei ole soinut kummassakaan päässä. Vujtekin ja Voutilaisen pitkälliset loukkaantumiset ovat syöneet kovasti tehoja joukkueen hyökkäyksestä. Nuoret ovat väläytelleet ajoittain, mutteivät ole kyenneet vastuunkantajien roolia paikkaamaan. Viime kauden piste- ja maalikuninkaan Tomas Kucharcikin alkukausi meni hallien valoja katsellessa. Vasta nyt, kun vierelle on palannut Vujtek, on peli alkanut luistaa.

Toisena ääripäänä on loistava oman pään pelaaminen. HPK on päästänyt vähiten maaleja liigassa. Ulkomaalaisvahti Rob Tallas on osoittautunut oivaksi hankinnaksi ja Kerhon puolustus on pystynyt pelaamaan samassa muotissa ilman loukkaantumisia. Marko Tuulolan vastuuta on jaettu tasaisemmin ja esille on noussut uusia nimiä. Esimerkiksi Tuomas Eskelinen pelaa elämänsä kautta ja siitä todisteena paikka Karjala-turnauksen maajoukkueessa.

HPK pelasi torstaina Porissa. Kovan taistelun jälkeen se joutui taipumaan kahden maalin tappioon. Ottelussa hämeenlinnalaisilta petti myös normaalisti vahva maalivahtipeli, sillä Rob Tallas saa huoletta ottaa omaan piikkiinsä kaksi nollakulmista tullutta osumaa. Villinä veikkauksena heittäisin, että Tallas ei välttämättä ole lauantaina Kerhon maalilla. Nilkkavammasta kuntoutunut Joni Puurula odottaa vuoroaan ja on perinteisesti pelannut Raksilassa hyviä otteluita. HPK pääsee otteluun parhaalla porukallaan.

Kärpät ja HPK ovat pitkälti samanlaisia joukkueita. Molemmilla on omat ongelmansa maalinteossa ja kumpikin omaa todella pitävän puolustuksen. Maalivahdit ovat molemmilla sarjan eliittiä. Ylivoimapelissä molemmilla riittää parannettavaa, mutta toisaalta alivoima on molemmilla toiminut hyvin. Molemmilta odotetaan myös menestystä tällä kaudella.

Näistä lähtökohdista lähdetään viimeiseen taistoon ennen puolentoista viikon maaottelutaukoa. Voitollaan Kärpät kasvattaa eroa Kerhoon jo seitsemään pisteeseen, vierasvoitto puolestaan tasoittaa sarjaa entisestään.

» Lähetä palautetta toimitukselle