Taistelu kovenee, kierrokset vähenee

LIIGA / Ennakko
Jääkiekon SM-liiga on matkalla kohti huipennustaan. Kierroksia on jäljellä enää 7 ja jokainen piste on huipputärkeä. Panokset on kovat myös Oulussa, kun Kärpät saa vieraita pääkaupungista. IFK on tukalassa tilanteessa ja tarvitsee kipeästi lisää pisteitä.

Kadonneen kotiedun metsästystä

Kärppien pudotuspelipaikka on ollut jo pitempään varsin selvä asia. Itse asiassa tammikuun puolivälistä lähtien on lähinnä jännitetty sitä, että pystyykö joukkue kaappaamaan kotiedun itselleen. Viimeaikaisten esitysten perusteella Kärpät on todella lähellä kotietua perussarjan loputtua. Tuon tavoitteen saavuttamisessa oli todella tärkeässä roolissa tiistainen kotivoitto JYPistä loistavan puolustuksen ansiosta.

Kärppien esitys ei ollut mitenkään hohdokas, mutta voitto oli täysin ansaittu. JYP oli niskan päällä ainoastaan toisessa erässä, mutta päättämättömyys maalintekopaikoissa vei pisteet kotijoukkueelle. Kärppien suoritustaso on vakiintunut tietylle tasolle, eikä lipsahduksia alle tuon taso olla Lahden viimeviikkoista opetusreissua lukuun ottamatta nähty. Kärppien puolustus on nostanut profiiliaan alkukaudesta, kun taas hyökkäys on ottanut lievää takapakkia. Edelleenkin joukkue hallitsee suurta osaa otteluistaan, mutta maalitekopaikkojen hyödyntämisessä on vielä petrattavaa.

Keskialueen ylitys tuottaa joukkueelle samoin ajoittaisia vaikeuksia. Tarkasti puolustavat joukkueet, kuten JYP ja Jokerit, ovat Kärpille pahinta myrkkyä. Raksilassa on tällä kaudella totuttu, että muutamaa poikkeusta lukuun ottamatta kaikki joukkueet tulevat tukkimaan keskialueen ja sumputtamaan Kärppien vieraana. Lääkkeet tiiviin viisikkopuolustamisen aukaisemiseen on luottaa omaan kovaan liikkeeseen. Usein joukkueen pelin on nähty kuitenkin puuroutuvan keskialueelle, jonka jälkeen kiekko roiskaistaan kulmaan.

Oman mielenkiintonsa otteluun tuo myös ex-IFK Pasi Nielikäisen esiintyminen Kärppien paidassa. Ensimmäisissä otteluissaan varsin siististi pelannut Nielikäinen tulee varmasti olemaan tarkkailun alla. Pasi on todennut, että IFK:n kohtaaminen on runkosarjan ehdoton kohokohta. Nielikäisellä on kova halu näyttää IFK:n johdolle, että hänen päästämisensä pois kesken viime kauden oli virhe.

Iso paha IFK

Yksi liigan perinteisimmistä joukkueista on tiukan paikan edessä. Pisteitä tarvitaan lisää, jotta paikka kevään kliimaksissa olisi selvä. IFK taisteli hienon pisteen sarjajohtaja HPK:n vieraana, vaikka hävisi lopulta jatkoajalla. Tuolla jatkoaikamaalilla ei kuitenkaan ole joukkueelle suurtakaan merkitystä, sillä se onnistui hankkimaan pisteen peliä hallinneelta Kerholta.

On lähinnä käsittämätöntä, että IFK edes joutuu taistelemaan nykyisistä sijoista. Sarjan toiseksi suurimmalla pelaajabudjetilla operoiva seura ei ole onnistunut hankinnoissaan sillä tavalla, kuin päävalmentaja Alpo Suhonen ja toimitusjohtaja Pentti Matikainen ennen kautta toivoivat. IFK:n sekavaa tilaa kuvaa parhaiten se, että joukkueen riveissä on pelannut tällä kaudella jo peräti kahdeksan ulkomaalaispelaajaa! Vaikka Dave Stathosin hankinta oli loistava kaappaus mahtuu sekaan enemmän huteja. Nykyiset "avut" Frantizek Mrazek ja Yorrick Treille eivät hyvänä päivänäkään täytä ulkomaalaisvahvistusten kriteerejä.

IFK:n leiristä on toitotettu, että pudotuspelien ulkopuolelle jääminen ei ole elämän ja kuoleman kysymys. Tämä on toki totta, mutta häpeällistä se olisi. Mikäli näin käy, on perinteikkään seuran johtomiehillä todellinen itsetutkiskelun paikka. Eikä henkilövaihdoksiltakaan varmasti vältytä.

IFK:lla on tarpeeksi taitoa, kokoa ja asennetta pelata itsensä jatkoon. Totuus kuitenkin on, että lähestulkoon kaikki mahdollinen on potkinut seuraa tällä kaudella päähän. IFK on kärsinyt käsittämättömästä loukkaantumissumasta, joka ei vieläkään ole ohi. Tärkeiden Tuomo Ruudun ja Ilkka Pikkaraisen kausi on ohi, eikä Toni Söderholminkaan pelaaminen tällä viikolla ole taattua. Suman keskellä joukkueen nuoret lupaukset ovat joutuneet liian suuriin saappaisiin, eikä heitä voi siitä syyttää.

Muutamia ennustuksia

Ottelusta ei tule sähköä puuttumaan. IFK on hallinnut tämän kauden kohtaamisia, mutta nyt joukkueen painetila kääntää vaakaa kotijoukkueelle. IFK:n materiaali häviää loukkaantumisten takia Kärppien vastaavalle, jonka ainoa merkittävä poissaolija on Joni Pitkänen. Mikäli Kärpät pystyy iskemään koko joukkueen rintamalla on IFK vaikeuksissa. Viimeisissä otteluissa Kärppien tehoista on vastannut yksinomaan Brett Lieversin viisikko, joten muiden on korkea aika herätä.

IFK omaa hyvät mahdollisuudet voittoon. Valmentaja Alpo Suhonen tulee varmuudella kuormittamaan ykköskenttäänsä. Suuren vastuun saavat puolustajista Marek Zidlicky ja Robert Kantor, joilta ei tasoa puutu. IFK:n mahdollisuudet voittoon paranevat, mikäli joukkue kykenee vastaamaan oululaisten vauhtipeliin.

Ilmassa on myös normaalia enemmän latinkia. Herra Nielikäinen räpättää varmuudella koko ottelun ajan entisen työnantajansa palkkalaisille ja höystää ärsytystä muutamalla kovalla taklauksella. Kärppien otteluissa ei ole tällä kaudella kertaakaan tapeltu, mutta nyt tuokin on lähempänä kuin koskaan.

» Lähetä palautetta toimitukselle