Show palaa tauolta

LIIGA / Ennakko
Oulun lauantai-illan huumassa voidaan nauttia pitkästä aikaa jääkiekon SM-liigan mielenkiintoisesta ottelutapahtumasta. Sarjakakkonen Kärpät saa vastaansa pitkän aikaa suossa tarponeen Porin Ässät.

Kärppien joulutauko oli muutaman päivän muita joukkueita pidempi. Yhteensä totaalista lomaa joukkue vietti 9 päivää. Paluu liigataipaleelle ei ollut helppo. Tiistaina Lappeenrannassa Kärpät sai tehdä täyden päivätyön ennen kuin pisteet matkasivat joukkueen turistibussiin. Kärppien peli ei silmää hivellyt, mutta parempi onnistuminen erikoistilanteissa ratkaisi kamppailun.

Kärppien perustaso on tällä hetkellä erittäin korkealla. Petr Tenkratin tulon myötä joukkueen hyökkäys on noussut aivan eri tasolle, millä se alkukaudella oli. Kun puolustus ei päästä ilmaisia maaleja ja viimeisenä lukkona seisoo sarjan paras maalivahti on tasaisen pistetahdin ainekset koossa. Kärppien pelissä on tottakai vielä hiottavaa, mikäli joukkue mielii keväällä mitaleista pelata. Pelaamisen perustaso on kuitenkin sen verran korkealla, että paikka neljän parhaan joukossa lienee selvä.

Jari Viuhkolan poissaolo näkyi kentällisen laitureiden pelissä melko selvästi. Petr Tenkrat oli yritteliäs, mutta Brad Smyth ei Lappeenrannassa parhaimpaansa kyennyt. Mutta kuin salama kirkkaalta taivaalta kaksikko järjesteli varsin mitäänsanomattomasta tilanteesta ottelun voittomaaliksi jääneen osuman. Viuhkolaa tuurannut Pekka Saarenheimo ei pelannut mitenkään huonosti, mutta on pelaajana aivan eri tyyppinen kuin Viuhkola.

Kärppien rivit alkavat näyttää lähestulkoon normaalilta. Laitahyökkääjä Juha-Pekka Haataja on pelikuntoinen toivuttuaan polvivammasta.Jari Viuhkolan sairasloma jäi lopulta vain yhden ottelun mittaiseksi, sillä hänkin on lauantaina pelikuntoinen. Poissa on nuorten MM-kisoissa maatamme edustavat Jyri Junnila ja Oskari Korpikari. Korpikarin poissaolo venyy kuitenkin pitemmäksi olkapäävamman takia.

Täydellinen mahalasku

Marraskuun maaottelutauolle lähdettäessä Porin Ässät oli sarjan piikkipaikalla. Liekö sitten syynä liian suureksi kasvaneet odotukset, mutta tuon tauon jälkeen porilaiset ovat sukeltaneet syvällä. Voitot ovat kiertäneet joukkueen kaukaa ja samalla on sarjasijoitus pudonnut pudotuspeliviivalla taisteluun.

Ässien ongelmat ovat olleet omassa päässä. Maalivahti Scott Langkowin loukkaantumisen jälkeen porilaisten oma pää on vuotanut kuin seula. Nuorista maalivahdeista Tommi Tervosta ja Matti Järvisestä ei ole ollut joukkueen pelastajiksi. Kukaan ei heiltä sitä ole voinut kyllä odottaakaan. Akuuttiin maalivahtiongelmaan Ässien moneen ehtivä toimitusjohtaja Juhani Tamminen vuokrasi TPS:ssä viime keväänä huippuotteita esittäneen Teemu Lassilan.

Ässät sai katkaistua tappioputkensa perjantaina, kun se kaatoi jännittävien ja osin sekavienkin vaiheiden jälkeen SaiPan 5-4. Tuossa ja useissa muissakin tämän kauden otteluissa tehoista vastasi joukkueen ykköskenttä. Martin Bergeronin ympärille rakennettu koostumus, jossa laidoilla pelaavat Marko Kivenmäki ja Jari Korpisalo vastaa tätä nykyä lähes yksinään joukkueen tehoista. Puolustuksesta tukea ovat antaneet ex-kärppä Steve Shirreffs ja perusporilainen Pasi Peltonen. Joukkueessa on tällä hetkellä kuitenkin liian paljon pelaajia, jotka alisuorittavat illasta toiseen. Vjatseslav Fandul, Pasi Tuominen, Samu Wesslin ja Timo Salonen voidaan huoletta laskea suuriksi pettymyksiksi.

Ässiltä puuttuu kaksi tärkeää pelaajaa. Maalivahti Scott Langkow parantelee jalkavammaansa vielä arviolta parin viikon ajan. Suunnilleen saman aikaa on sivussa puolustuksen kiekollisesti taitavin pelaaja Oleg Sorokins. Sivussa on myös SaiPa-ottelussa typerän tempun jälkeen suihkuun komennettu Vjatseslav Fandul, joka kärsii pelikieltonsa.

Mitä tästä voi odottaa?

Ässäpakan jaloissa painaa varmasti edellisenä päivänä pelattu SaiPa-ottelu. Matka Porista Ouluun on pitkä, eikä sitä yhtään lyhennä se, että se tehdään bussilla. Illan avainkysymys onkin, miten Mika Toivola saa koottua ryhmänsä tärkeän voiton jälkeen ja palautettua sen maan pinnalle?

Joukkueiden tämän kauden aiemmat kohtaamiset antavat odottaa tasaista ottelua. Kärpät on voittanut kaikki kolme kohtaamista, mutta reiluimmillaan ero joukkueiden välillä on ollut kaksi maalia. Alkukaudesta joukkueiden ensimmäinen kohtaaminen oli yksi tämän kauden huonotasoisimmista jääkiekko-otteluista. Tuolloin Kärpät voitti kotonaan 1-0 Ari Vallinin ensimmäisen erän maalilla.

Oman mielenkiintonsa otteluun tuo myös joukkueiden pelaajarosterit. Ässien palkkalistoilla on yhteensä kahdeksan henkilöä, jotka ovat aiemmin urallaan edustaneet Kärppiä. Kuusi pelaajaa, apuvalmentaja Karri Kivi sekä toimitusjohtaja Juhani Tamminen. Tämä luo varmasti ylimääräistä jännitettä joukkueiden välille.

» Lähetä palautetta toimitukselle