Nylander tositoimiin

LIIGA / Ennakko
Torstaina puolustaja Janne Niinimaa esiintyi Raksilan yleisölle ensimmäisen kerran 11 vuoteen. Oululaiset saavat lisää herkkua lauantaina, kun jäälle liukuu kauan odotettu Michael Nylander. Vieraaksi saapuvalle Porin Ässille on povattavissa vaikea ilta.

Kärpät on tahmean alun jälkeen päässyt pikkuhiljaa sille tasolle, mitä hallitsevalta mestarilta on lupa odottaa. Kärpät on voittanut viimeiset neljä otteluaan ja noussut sarjataulukossa odotetulle paikalle, kärkikaksikkoon. Torstaina Kärpille riitti rutiinisuoritus, kun Pelicans kaatui Raksilassa lukemin 3-1.

Vierasjoukkue Ässät on viime kausina ollut syksyisin varsin kovassa vireessä. Tänäkin syksynä patapaitojen peli on kulkenut vähintäänkin kohtuullisesti, sillä yhdeksän kierroksen jälkeen joukkue on sarjataulukossa hienosti viidentenä 16 pisteellään.
Varsinkin viime aikoina loistavassa lennossa ollut Ässät venytti torstaina voittoputkensa jo kuuden ottelun mittaiseksi hakemalla makean voiton Hämeenlinnasta. Ryhmä on kaatanut HPK:n lisäksi alkukaudella mm. Jokerit, TPS:n sekä HIFK:n, joten myös Kärpät joutuu taatusti tekemään parhaansa, jotta pisteet jäisivät Ouluun.

Kärpillä ei ole varaa pienimpiinkään asennepuolen ongelmiin lauantain ottelussa, sillä monella on varmasti vielä tuoreessa muistissa viime kauden tammikuinen ilta, kun porilaiset kävivät kyykyttämässä oululaisia Raksilassa lukemin 2-6.

- Meidän oman valmiutemme täytyy olla alusta alkaen korkealla tasolla. Ässillä on huippumaalivahti, joten maalien tekeminen ei tule olemaan helppoa. Maalintekotilanteita tulee kuitenkin varmasti olemaan vähemmän kuin Pelicansia vastaan, joten paikat pitää pystyä hyödyntämään, Kärppien kakkosvalmentaja Mikko Haapakoski mietti ottelua edeltävänä päivänä.

Nylander Pyörälän ja Somervuoren keskelle

Kärpät esitteli siis torstaina kotiyleisölleen NHL-puolustaja Janne Niinimaan. Mikko Lehtosen parina ykköskentässä häärinyt Niinimaa oli vakuuttava heti avausottelussaan, sillä hän merkkautti kaksi syöttöpistettä ja oli muutenkin Kärppien selkeää parhaimmistoa heti ensimmäisestä vaihdosta lähtien. Niinimaa tulee tuomaan paljon ilon oululaisyleisölle näiden parin viikon aikana.

- Kyllähän Janne on erinomainen malli niin meidän joukkueen nuorille puolustajille kuin myös monelle muulle pakille tässä liigassa. Hän on kokenut huippupuolustaja, joka tekee juuri sen, mitä osaa. Vastuuta tuli torstaina ja sitä tulee myös jatkossa, itsekin komean uran puolustajana luonut Mikko Haapakoski totesi.

Seuraava maailmanluokan vahvistus debytoi Kärppien paidassa Ässiä vastaan, kun numerolla 92 luistelee Raksilan jäälle herra nimeltä Michael Nylander. Ketjukavereilla tulee olemaan merkittävä rooli, jotta Nylanderista saadaan kaikki hyöty irti. Todennäköistä on, että päävalmentaja Kari Jalonen heittää miehen kakkoskentän sentteriksi, sillä Jalonen kertoi, että Jari Viuhkola tulee jatkamaan tulevaisuudessakin ykköskentän keskellä.

- Nylanderilla ei ole vielä riittävän paljon kovatempoisia harjoituksia joukkueen kanssa alla, joten vasta huomenna nähdään, että onko hän vielä täyden pelin kunnossa. Kaikesta kuitenkin huomasi heti harjoituksissa, että todella kovan luokan pelimies on kyseessä, Haapakoski kertoi perjantain treenien jälkeen.

Nylanderin ketjukavereina harjoituksissa olivat Mika Pyörälä ja Eero Somervuori. Tämän kaksikon keskellä mies tullee myös avausottelunsa pelaamaan.

- Vielä ei olla mitään lopullisesti päätetty, mutta todennäköisesti tuolla koostumuksella aloitetaan lauantaina, Haapakoski sanoi.

Jalonen hajoitti Pelicans-ottelun toisessa erässä ykköstrion Tenkrat – Viuhkola – Somervuori. Ratkaisu oli täysin oikea, sillä vaikka kolmikosta löytyy huikea määrä taitoa niin alkukaudella se ei ole missään nimessä päässyt odotetulle tasolle. Tehottomuuden aiheuttama turhautuminen alkaa pikkuhiljaa näkyä ainakin Tenkratissa, sillä torstaina oli jo havaittavissa hermostumisen merkkejä. Somervuoren tilalle ketjun kolmanneksi lenkiksi tuli Viktor Ujcik, mutta missä muodossa on ykköskentällinen lauantaina?

- Ujcik pelaa siinä Tenkratin ja Viuhkolan kanssa, Haapakoski vahvisti.

Kärpät tullee Ässiä vastaan kokeilemaan myös uusia ylivoimakoostumuksia, sillä varmaa on, että Nylander tuo yli 600 NHL-ottelun kokemuksellaan aimo annoksen taitoa ja ammattilaisuutta myös tälle osa-alueelle. Syytä onkin, sillä oululaisten ylivoimapeli etsii edelleen sitä punaista lankaa, jolla tehot saataisiin maksimoitua.

Kärppien puolustus on toiminut koko kauden moitteettomasti, sillä kahdeksassa ottelussa on kiekko toimitettu oululaisten verkkoon vain yhdeksän kertaa. Pakkikalustosta on edelleen sivussa Ilkka Mikkola, mutta häntä paikkaa vielä kuuden ottelun ajan mies, josta moni liigapuolustaja voi ottaa hyvää esimerkkiä. Janne Niinimaan liikkuminen ja aktiivisuus heti ensimmäisessä ottelussa oli aivan omaa luokkaansa. Niinimaan saapuminen toi komean piristysruiskeen myös puolustajapari Mikko Lehtoselle, joka saalisti Pelicansia vastaan tehot 1+1.

Tolppien välissä Pekka Rinne pelasi Pelicansia vastaan perusvarman ja virheettömän ottelun, mutta todennäköisesti Ässiä vastaan torjuntahommiin palaa jälleen Niklas Bäckström.

Kärpät pääsee otteluun lähes parhaalla kokoonpanollaan, sillä Juha-Pekka Haatajan palattua kehiin torstaina, on sairastuvalla enää vain Ilkka Mikkola.

Pasi ja huippuvireiset porilaiset

Ouluun saapuva Porin Ässät on tämän hetken kovakuntoisin joukkue SM-liigassa.

Heikon alun jälkeen porilaisten ylpeys on voittanut peräti kuusi ottelua peräkkäin ja noussut liigan kärkikastiin. Joukkueen tehokkaimmat pelaajat ovat olleet pistepörssin kolmonen Marko Kivenmäki sekä useita otteluita ratkaissut pörssiviitonen Pasi Tuominen.
Maalilla Scott Langkow on pelannut viimeisimmät ottelut vakuuttavasti ja on tuttuun tapaan yksi Ässien avainpelaajista. Ässäpakka on ollut kokonaisuudessaan viime ajat hyvässä lennossa, mutta siitäkin huolimatta varsinkin Oulussa Langkow´n on venyttävä parhaimpaansa mikäli porilaiset haluavat pisteitä mukaansa.

Päävalmentaja Mika Toivola on piiskannut joukkonsa myös tänä syksynä hienoon vireeseen, mutta nähtäväksi jää jatkuuko porilaisten marssi kevääseen asti. Toivola ja kumppanit ovat varmasti oppineet jotain edelliskausista, jolloin Ässien meno hyytyi pahasti syksyn jälkeen.

Ässäpakasta löytyy myös oululaisille erittäin tuttu pelaaja, sillä SM-hopeaan päättyneenä keväänä 2003 laitahyökkääjä Pasi Nielikäinen pelasi itsensä kärppäfanien mieleen. Tällä kaudella Nielikäinen on näyttänyt, että fyysisen puolen lisäksi mies osaa myös pelata. Yhdeksässä ottelussa Pasi on tehnyt kolme maalia ja antanut kolme maaliin johtanutta syöttöä ja näillä tehoilla mies on liigan pistepörssissä 18.sijalla. Nielikäinen on todistanut, että hän kuuluu liigatasolle myös pelillisillä ansioillaan.

Ässien kokoonpanosta puuttuu edelleen peukalovamman takia jo pitkään sivussa ollut runkohyökkääjä Jari Korpisalo. Sivussa ovat myös Pauli Levokari ja Juha-Pekka Ketola.

Kärppien kokoonpano illan otteluun on vahvistettu:

Niklas Bäckström (varalla Pekka Rinne)

Lehtonen-Kukkonen,
Tenkrat-Viuhkola-Ujcik

Jaakola-Vallin,
Pyörälä-Nylander-Somervuori

Niinimaa-Lotvonen,
Jokinen-Saarenheimo-Pesonen

Korpikari-Aarnio(13.hyökkääjä),
Haataja-Sihvonen-Palsola

Ässien maalia vartioi ennakkotiedoista poiketen Tuomas Nissinen.

» Lähetä palautetta toimitukselle