Joko kiekko löytyy Ässien verkosta?

LIIGA / Ennakko
Kuva © Eriikka Hienola
Kahdella tappiolla sarjassa liikkeelle lähtenyt Kärpät vahvistuu keskiviikon otteluun Jussi Jokisella. Auttaako se kautensa kahdella voitolla ja nollalla päästetyllä maalilla aloittanutta Ässiä vastaan, vai jatkuvatko oululaisten maalinteko-ongelmat? Onko Ässien tehovitja edelleen vireessä?

Keskiviikkona Oulussa riittää mielenkiintoa. NHL:n työsulun myötä Kärppiin astellut Jussi Jokinen tekee ensiesiintymisensä ja samalla hyvässä liidossa oleva Ässät antaa kovan mittarin oululaisjoukkueen nykykunnolle.

Vierasreissulle Pohjoiseen matkaava pataryhmä avasi kautensa edellisviikonloppuna otteluilla Lukkoa ja TPS:ää vastaan. Kaksi 3-0-voittoa ovat antaneet positiivista fiilistä porilaisryhmään.

– Kyllä nuo molemmat pelit olivat hyviä. Kokonaisuuteen voi olla tyytyväinen, mitä myös numerot tukevat. Tuo on ollut kuitenkin vain kahden pelin rykäisy, eikä sen enempää. Meillä hommat jatkuvat ja koitetaan saada tuota touhua taas eteenpäin, Ässien päävalmentaja Karri Kivi viitoittaa.

Ässien puolustuspelaaminen ja ylipäätänsä peräpää on ollut erittäin tiivis koko alku- ja harjoituskauden ajan. Onnistujia on löytynyt myös hyökkäysosastolta.

Mika Niemen vitja on pelannut hyvin nämä pari peliä. Se koostumus oli jo harjoituspeleissä lupaava, vaikka [Joel] Armia nyt ei vielä silloin montaa peliä pelannutkaan, Kivi nostaa esille positiivisia suorittajia miettiessä.

Oulussa Kärppien leirissä tilanne on ollut toinen. Tappioon päättynyt SaiPa-ottelu oli huono pelillisesti, mutta Jyväskylässä homma näytti jo paremmalta tappiosta huolimatta.

– Siellä oli hemmetin hyvä moraali ja maalipaikkoja oli harvinaisen paljonkin ollakseen vieraspeli JYPiä vastaan. Kun ei saatu tarpeeksi osumia, niin ei saatu. Tietenkin sieltä kärjestä puuttui puolen tusinaa pelaajia ja samalla kun muutenkin tuo meidän maalinteko on ollut vaikeaa. Koko ajan kentälliset ovat vaihtuneet, niin se ei voi olla näkymättä siinä kiekollisessa pelissä, Kärppien käskijä Hannu Aravirta näkee.

– Nuo pelit on käyty läpi ja eteenpäin mennään. Valmistaudutaan, pelataan, analysoidaan, annetaan palautetta ja otetaan sitä vastaan. Uutta matoa koukkuun, päävalmentaja jatkaa.

Epätavallinen viikon alku

Lauantaina edelliskerran pelanneet joukkueet saavat normaalista poiketen ylimääräisen harjoittelupäivän, kun viikon ensimmäinen ottelu on luvassa vasta keskiviikkona. Kärppien leirissä kyseinen lisä on tärkeä.

– Nyt päästään harjoittelemaan vähän enemmän, kun normaalisti mennään maanantaina jäälle ja tiistaina heti sitten peli. Hyvään saumaan tulee tämä, kun tuo Jussi [Jokinen] tuli mukaan. Saadaan huomenna joukkue kokonaan yhdessä jäälle, tuumaa Aravirta tyytyväisenä.

Carolina Hurricanesin hyökkääjän Jokisen liittymisen Kärppien pääkäskijä ottaakin ilolla vastaan.

– Varsinkin nyt, kun meillä on ollut loukkaantumisia, kaksi tappiota ja kuitenkin tuloksellisesti huono syksy. Vielä tämmöinen oma kaveri, joka tuo varmasti paljon positiivisuutta mukanaan. Ihan ykköspalanen.

Ässien leirissä tiedetään tarkasti oululaisjoukkueen vaarallisuus heidän kahdesta tappiosta huolimatta.

– Selvä on se, että Kärpät on tämän sarjan kärkiporukoita, eikä se muutu siitä miksikään. Valmistaudutaan peliin katsomalla omaa touhua läpi ja tutkaillaan myös niitä Kärppien ominaispiirteitä. Sitä kautta kohti peliä, Kivi pohjustaa.

Kärpissä korjausliikkeet ovat selvillä. Maalinteon lisäksi Aravirta näkee tärkeänä seikkana puolustuspelin tiivistymisen.

– Pääasia on nyt se, että tunnetaso, pelaaminen joukkueena ja taistelu jokaisesta neliöstä ovat tapissa. Ei mikään kombinaatio tai systeemi pelaa, jos ne eivät ole kunnossa. Varmasti jokainen pystyy nostamaan sitä voittamisen himoa.

– Kyllä me olemme puolustuksessa tehneet virheitä, ei epäillystäkään siitä. Alivoimalla, puolustuksessa ja tasaviisikoin myös. Sieltä on kuitenkin helpompi nipistää niitä maaleja pois, vaikka kuinka olisi maalinteko-ongelmaa, päävalmentaja alleviivaa.

Porilaisten alkusyksyn hyvä jakso ei ole Aravirralle yllätys.

– Eivät ne voitot vahingossa synny. Siellä on Kivi tehnyt loistavaa työtä jo pitkään. Pelaavat energistä, aggressiivista ja erityisen selkeää jääkiekkoa. Se on kuitenkin työmäärä vastaan työmäärä. Tämä sarja on semmoinen, että jos et tee töitä, niin taidoilla et voita kyllä yhtään mitään.

Yksi NHL-vahvistus kehiin

Ässien leirissä loukkaantumistilanne on positiivinen. Tommi Taimen lisäksi sivussa on vain yksi kärkipelaaja.

Michael Ryan on pari viikkoa poissa. Meni Lukko-pelissä päin laitaa ja alavartalovamman takia pari viikkoa huilia, Kivi kertoo.

Vielä Kärppiä vastaan tuore työsulkuvahvistus Jesse Joensuu ei pelaa, mutta hän on kehissä lauantaina Ässien seuraavassa koitoksessa.

Kärpillä tilanne parantuu JYP-peliin verrattuna, kun uusin vahvistus Jokinen ja JYPiä vastaan sivussa ollut Tomas Plihal hyppäävät mukaan. Aravirta toivoisi tilanteen rauhoittuvan pikku hiljaa.

– Meillä on ollut myllerrystä paljon kokoonpanossa, eikä ole pystytty vetämään kahta peliä peräkkäin, että olisi ollut lähellekään samat ketjukoostumukset.

Oululaisilla hyökkäyksestä sivussa ovat Viuhkola ja Tomi Körkkö. Puolustuksessa tilanne parantuu pikku hiljaa, kun Ville Pokka on palaamassa piakkoin kokoonpanoon. Mikko Niemelä puolestaan huilaa vielä tovin.

– Niemelä tai Pokka ei ole Ässiä vastaan mukana, se on ihan selvää. Lähempänä siinä taitaa kuitenkin olla Pokka ja lauantai on hänen kohdallaan pieni kysymysmerkki. Se on kuitenkin mahdollista, että pelaa, Aravirta tuumaa.

Uusinta NHL-vahvistusta Jason Demersiä Kärpät pyrkii saamaan mukaan lauantain otteluun Tapparaa vastaan.

– Kaikki lupa-asiat pyritään saamaan siihen kuntoon, että lauantaina olisi hänen ensiesiintyminen Kärppien paidassa, urheilutoimenjohtaja Harri Aho kertoo.

Ässiä vastaan oululaisilla maalilla on Johan Backlund, joka ei vakuuttanut sarja-avauksessa SaiPaa vastaan. Jyväskylässä pelannut Tomi Karhunen ei myöskään ollut parhaassa vireessä. Odotukset paremmasta ovat Aravirralla mielessä.

– Ei ole ollut meidän maalivahtipeli sillä tasolla, millä se pystyy olemaan. Pelinä myös, käsi kädessä on menty. Odotan nostoa viisikkopelissä molempiin suuntiin ja samalla myös nostoa maalivahtiosastollakin.

Seuraa Heitä

# |

Seuratuin mies. Odotukset ovat heti korkealla. Ykkösketjun keskellä, saako myös Ivan Humlin ja Juha-Pekka Haatajan pelaamisiin lisää liitoa?

Johan Backlund #31 |

Maalivahti

Oli jo harjoituskaudella ailahteleva. Ruotsalaismaalivahti on ollut valmennusjohdon puheissa selvä ykkösmaalivahti. Kovia näyttöjä on pikku hiljaa tultava.

Stephen Dixon #17 |

Keskushyökkääjä

Vielä ilman tehopisteitä kahden ottelun jälkeen. Ison panostuksen Dixoniin tehnyt porilaisseura haluaa varmasti nähdä nopeasti tulosta kanadalaishyökkääjältä. Joko on pistetehtailun aika?

Aki Juusela #61 | Ässät

Laitahyökkääjä

Nuoren hyökkääjän kohdalla on puhutta paljon läpimurtokaudesta. Saako Juusela sarjakauden maalihanansa auki Kärppiä vastaan?

» Lähetä palautetta toimitukselle