Jatkuuko JYPin TPS-kammo?

LIIGA / Ennakko
Liigakauden 2002-2003 avaa Hippoksella mielenkiintoinen ottelu, kun kovasti uudistuneet JYP ja TPS ottavat yhteen. Viime vuosina näiden joukkueiden kohtaamiset ovat olleet selkeää TPS:n hallintaa, mutta nyt JYPillä olisi hyvä tilaisuus tehdä poikkeus, kun TPS:n yhteinen sävel saattaa kauden ensipelissä vielä olla löytymättä.

Molemmilla joukkueilla on varmasti keväältä jäljellä nälkää saavuttaa enemmän kuin viime kaudella. JYP jäi pisteen päähän playoffeista pelattuaan hyvän kevään ja TPS hävisi niukasti pronssiottelun HPK:lle ja jäi näin mitaleitta. Tälle kaudelle molemmat ovat uudistuneet paljon, mikä tekeekin avauspelistä erityisen mielenkiintoisen.

JYP menetti jälleen tähtiä...

JYPin joukkueen suurin menetys oli ehdottomasti Petr Ton, joka tekee spurtteja Hippoksen jäällä enää vain vääränvärisessä paidassa. Onneksi toinen kassamagneetti Tomas Chlubna saatiin pidettyä, joten näyttävät suoritukset jatkunevat Hippoksen jäällä - kuten vastustajalle virnuilu, tshekinkielinen tiki-talk ja toivottavasti myös melkoinen määrä maaleja. Harjoituspeleissä JYPillä on ollut kaksi hyökkäävää ketjua, joista toisessa tutkaparina on Tomas Chlubna - Antti Virtanen ja toisessa Pavel Vostrak - Eric Perrin. Näiden ketjujen esityksistä riippuu pitkälti joukkueen menestys. Kolmos- ja nelosketjuissa on jälleen joukko nuoria lupauksia, joista muutama toivottavasti nousee suureen rooliin jo tämän kauden aikana.

Valmennus uusiutui täysin, kun päävalmentajaksi hankittiin Matti Alatalo Sveitsin B-liigasta ja apuvalmentajaksi Ari Salo Ranskasta. Näiden miesten pelitapaan tottumiseen voi joukkueella mennä aikaa.

Harjoituspelien otteet ovat olleet ailahtelevaisia ja usein JYP on poistunut kaukalosta häviäjänä. Pääosin peli-ilme on ollut kuitenkin lupaava ja pelit ovat kaatuneet lähinnä huonoon viimeistelyyn ja henkilökohtaisiin virheisiin. Mutta on selvää, että liigassakin pitää tehdä paikoista maalit tai vastustaja vie pelin, joten maalintekokipsin on yksinkertaisesti murruttava.

JYPin pelaajilla on ollut paljon pikkuvammoja harjoituskauden aikana, mutta luultavasti joukkue pääsee parhaalla kokoonpanollaan pelaamaan kauden avausottelun. Muutama loukkaantuminenkaan ei vielä pakettia hajota, sillä materiaali on laaja, vaikkei nimilista näyttävä olekaan.

...mutta TPS menetti vielä enemmän

TPS:n tappiot siirtomarkkinoilla olivat vielä JYPiäkin suuremmat. Maisemaa vaihtoivat niin ulkomaalaiset kuin joukko kotimaisiakin runkopelaajia, mutta seuran budjetti on antanut myötä palkata muutaman nimekkäänkin uuden pelurin, kuten Kimmo Peltosen, Tuomas Grönmanin, Niko Mikkolan ja Joni Liuksen. Grönman on terveenä pysyessään kova luu alakerrassa ja Mikkola voi jälleen tehtailla kovia pistelukemia päästessään nimekkäästä Jokeri-hyökkäyksestä suurempaan rooliin. Lius taas on harjoituspeleissä osoittanut, ettei Itävallan liigassa pelaaminen välttämättä merkitse pelaajan uran etenemistä laskusuuntaan.

Kari Jalonen ajoi viime kaudella TPS:n pelityyliin enemmän fyysisyyttä. Maalinedustalla voikin pienillä JYP-hyökkääjillä olla ahdasta nyt, kun Grönman ja venäläinen Sergei Jerkovitsh pitävät järjestystä yllä. Maalivahtien vaihduttua kesällä TPS:n veräjää vartioi nyt kanadalainen Jason Elliott.

Joukkueen harjoituspelit ovat sujuneet pääosin hyvin, joten yhteinen sävel pelaajistossa alkaa löytyä. Materiaalin rajat tulevat todennäköisesti esiin vain huippujoukkueita vastaan, heikompia vastustajia TPS voi välillä kaataa huonommallakin pelillä.

Kumpi vie?

Kauden ensimmäisissä peleissä voi aina käydä miten hyvänsä, koska toiset joukkueet ovat harjoituskaudella hitsautuneet nopeammin yhteen kuin toiset. JYPin vaihtuvuus pelaajistossa on ollut pienempää, joten se saattaa kenttäpelissä löytää helpommin yhteisen sävelen - tosin valmentaja on myös vaihtunut, joten joukkue ei välttämättä ole vielä täysin sisällä uuden valmentajan pelisysteemissä.

TPS on viime vuosina dominoinut joukkueiden kohtaamisia selvästi. Jos peli pelattaisiin Turussa, JYPillä tuskin olisi mitään saumaa, mutta nyt TPS on vain hienoinen ennakkosuosikki. Jos JYP onnistuu käyttämään maalipaikat, on tasatulos tai kotivoittokin mahdollinen, mutta harjoituspelien tuhlailun jatkuessa TPS:n ammattitaito johtaa vierasvoittoon.

» Lähetä palautetta toimitukselle