Mika Saarisen paluu Hippokselle

LIIGA / Ennakko
JYPin ja Tapparan lauantai-illan kamppailun suurin mielenkiinto kohdistuu Tapparan päävalmentaja Mika Saariseen, joka saapuu ensimmäisen kerran vierasjoukkueen päävalmentajana Jyväskylään. Yleisön huutelun ja psyykkauksen lisäksi hallissa pelataan jääkiekko-ottelu, johon kotijoukkue lähtee niukasti altavastaajana.

Molempien joukkueiden kohtalona kesän siirtomarkkinoilla oli heikentyä suuresti. Tapparalla määrällinen menetys oli suurempi, mutta JYPillä lähtijät olivat terävämpää kärkeä. Se, miten joukkueet ovat menetyksiään onnistuneet paikkaamaan, näkyy hyvin esimerkiksi tässä ottelussa.

Ratkaiseeko Drouin vai Varis?

JYP hankki tähtiensä tilalle kanadalaiset Pierre-Claude Drouinin ja Alexandre Tremblayn. Kanukit olivat kohtuullisen näkymättömiä ensimmäisissä peleissä, mutta torstainen Pelicans-kamppailu antoi jo viitteitä paremmasta. Ehkä molempien avausmaalit vähensivät taakkaa niskassa ja tulevat pelit menevät jo rennommin.

Tappara hankki määrällisesti paljon vähemmän pelaajia kuin mitä joukkueesta lähti. Toistaiseksi parhaalta hankinnalta näyttää hyväksi liigatason maalintekijäksi tiedetty Petri Varis, joka on osunut tähänastisissa peleissä kahdesti ja johtaa joukkueen sisäistä pistepörssiä. Muut hankinnat ovat vielä etsineet tasoaan ja rooliaan joukkueessa. Ehkä hiukan yllättäen Saarisen Tappara on kuitenkin pelannut positiivisesti ja on tällä hetkellä sarjataulukon neljäs. Etenkin muutama Jukka Rautakorven Tapparan nelosketjun vakiomies tuntuu pystyneen ottamaan suuremman roolin joukkueessa, kuten Sami Venäläinen tai Johannes Alanen.

JYP on vielä kaukana viime kauden tasostaan. Jari Korhonen, Miika Huczkowski, Antti Virtanen, Petri Virolainen, Janne Hauhtonen – siinä pelaajia, jotka erottaa viimekautisiksi ainoastaan pelipaidan numerosta. Positiivisiakin yllättäjiä löytyy, mutta heitä on paljon vähemmän. Oikeastaan vain Harri Sillgren ja Jyri Marttinen ovat pelaajia, joiden otteet ovat parantuneet viime kaudesta. Hankinnoista Tommi Kovanen ja Jari Jääskeläinen ovat olleet terävimpiä.

Saarinen vs Alatalo – Jyväskylän liikuntatieteilijät vastakkain

Mika Saarinen on ajanut joukkueeseensa iloisen hyökkäyspelin, mikä poikkeaa sekä Tapparan että Saarisen aikaisemmasta linjasta. Pelitapa on kuitenkin pääosin toiminut, sillä voittoja on sarakkeessa kaksi ja ainoa tappiokin johtui lähinnä pelaajien henkilökohtaisista virheistä. Näin suurella vaihtuuvudella hyvä alkukausi saa erittäin suuren tunnustuksen.

Peliotteen löytyminen vasta huonon alun jälkeen tuntuu kuuluvan Matti Alatalon JYPiin – näin voidaan sanoa siinä tapauksessa, että ote löytyy myöhemmin tällä kaudella. Torstainen Pelicans-peli oli jo hiukan samanlaista kuin viime kauden tuloksekkaat pelit, joissa JYP vastahyökkäsi terävästi ja suojeli kovalla taistelutahdolla omaa maaliaan. Pelaajien taidon ei pitäisi olla kadonnut mihinkään, mutta jokin tähänastisissa peleissä on ollut pielessä. Ehkä joukkueen ja pelaajien itseluottamus vähitellen palautuu, ja myöhemmin syksyllä voidaan tarjoilla jälleen unohtumattomia hetkiä Hippoksen yleisölle.

Lauantain kamppailussa on ennakkoon mietittynä paljon viihdyttävän jääkiekkoillan elementtejä. Mika Saarinen haluaa varmasti näyttää Hippoksen yleisölle, millaisen joukkueen peliä hän nykyään johtaa. Tapparan entisiltä jypiläisiltä lienevät suurimmat näyttöhalut jo edelliskausilla karisseet, mutta JYPin Jaakko Uhlbäck laittanee kaiken peliin ensimmäisessä kohtaamisessa entistä seuraansa vastaan. Myös monella muulla kotijoukkueen pelaajalla olisi kasvojenpesun aika kotiyleisön edessä.

Ai niin, yksi juttu vielä. Luisteleekohan JYPin maaliin illan pelissä Tommi Nikkilä vai Tero "Mikkelin muuri" Leinonen? Vaiko erään tv-ohjelman mukaan Teemu Nikkilä tai Marko ”Hippoksen Hasek” Leinonen? Miettikääpä sitä.

» Lähetä palautetta toimitukselle