Kamppailu pudotuspelipaikasta

LIIGA / Ennakko
Torstain neljän pelin kierroksen otteluista Jyväskylän kamppailussa on ehkä eniten panosta. Kotijoukkue JYP yrittää säilyttää mahdollisuutensa kamppailussa kotiedusta, vierailija SaiPa taas on kahden pisteen päässä pudotuspeliviivasta.

”Nää SaiPa-pelit on aina tämmöistä puuroa”, totesi JYP:n silloinen hyökkääjä Pasi Kangas muutama vuosi sitten radiossa, eikä tilanne juuri ole vuosien saatossa muuttunut. JYP:n ja SaiPan kohtaamiset ovat harvoin tarjonneet jääkiekkoilullisia hienouksia, mutta johtuen tämänhetkisestä sarjatilanteesta jäällä pitäisi näkyä kaksi tiukasti taistelevaa ja loppuun asti yrittävää joukkuetta.

JYP taipui kärkijoukkueille

Kotijoukkueella on alla kahden pelin mittainen tappioputki, mutta suurta aihetta huoleen ei ole. Voitot korjanneet HPK ja Kärpät hallitsivat kamppailuitaan JYP:iä vastaan, mutta molemmissa otteluissa JYP taisteli kaikesta huolimatta pisteistä aivan loppuhetkille saakka. Tappiot ovat aina huono asia, mutta häpeään ei ole syytä – sarjataulukon ykköselle ja kolmoselle niukasti häviäminen kertoo siitä, ettei loukkaantumisista kärsivän joukkueen moraali horju ja jokaista peliä lähdetään voittamaan.

Niin, ne loukkaantumiset. JYP pelaa koko ajan kuudella pakilla ja on pelannut hyvin. Nöyrästi puolustamalla ja vahvuuksiinsa keskittymällä kokemattomatkin puolustajat, kuten Ilkka Vaarasuo ja Miika Huczkowski, kykenevät olemaan suureksi avuksi joukkueelle. Jossakin vaiheessa voi kuitenkin tulla seinä vastaan, kun puolustuksen tärkeimmät miehet keräävät kovia minuuttilukemia pelistä toiseen, ja paketti hajoaa väsymykseen.

Puolustukseen haetaan vahvistusta loukkaantuneita paikkaamaan, mutta tulevan mahdollisen vahvistuksen tasosta on liikkunut monenlaisia puheita. Jukurien Ville Hyrkäs olisi luonnollisin vaihtoehto puolustukseen, sillä hän on jo tältä kaudelta tuttu ja tulee ensi kaudeksi JYP:n joukkueeseen muutenkin. Toisaalta jonkun kokeneemman pelimiehen hankkiminen alakertaan voisi mahdollisten pudotuspelien tiukkoja kamppailuja ajatellen olla viisaampaa. Kyse lienee lopulta rahasta, ja pelimerkkien riittävyys nähdään viikon sisällä - ratkaisu kun on tehtävä tammikuun loppuun mennessä.

JYP:n syksyn voittoputkesta tuttu tasaisuus on muuttanut muotoaan viime peleissä. Enää ei monella ketjulla kulje yhtä aikaa, mutta usein jollakin – lähinnä Eric Perrinin tai Jarkko Immosen – ketjulla on kulkenut niin hyvin, että sen panos yksinään on riittänyt joukkueen voittoon. Matti Alatalo ei turhanpäiten ole lähtenyt ketjuja sotkemaan ja hyökkäyksen kokoonpanot ovat pysyneet samana parhaimmillaan toistakymmentä peliä peräkkäin. Nyt muutoksia on kuitenkin ehkä odotettavissa, kun Pavel Vostrakille annettiin vihdoin kunnon näyttöpaikka Eric Perrinin vierellä Kärppiä vastaan. Tulosta ei tullut, mutta piristyminen oli silminnähtävää, joten ehkä tätä kannattaisi kokeilla toistekin.

SaiPa ei ole luovuttanut

Vaikka hyvän alkukauden pelannut SaiPa on pudonnut pudotuspeliviivan alapuolelle, sillä ei ole aikomustakaan antaa periksi kamppailussa jatkopeleihin pääsystä. Joukkue on JYP:n tavoin kärsinyt viime aikojen sarjaohjelmasta kohtaamalla kovia joukkueita. Tapparan kaato tiistaina antoi joukkueelle varmasti paljon uskoa lisää, ja mikä tärkeintä, kahden alkukauden maalitykin Vladimir Machuldan ja Antti Hulkkosen pitkät maalittomat putket katkesivat tässä pelissä. Machuldan palaaminen omalle tasolleen voisi olla se tekijä, joka nostaisi SaiPan pysyvästi playoff-viivan päälle.

SaiPan kannattajien mielenkiinto kohdistuu torstain pelissä yksittäisistä pelaajista eniten puolustaja Antti Bruuniin, joka pelaa toisen ottelunsa lappeenrantalaisten riveissä. Ilveksestä tullut Bruun on vähitellen vajonnut ns. ikuisten lupausten joukkoon, mutta ikää hänellä on vasta 23 vuotta, joten vielä on aikaa kehittyä kunnon pelimieheksi.

Avainasioita

Jos huippuvireinen Tero Leinonen jatkaa JYP:n maalissa, saa SaiPan hyökkäys tehdä paljon töitä maalien eteen. Puolustuksen kapeuden kautta saattaa JYP:n maalille avautua avoimia paikkoja, jotka on pystyttävä käyttämään hyväkseen. SaiPa lähtee luultavasti puolustamaan tarkasti, joten JYP:n hyökkäyksen on oltava vireessä ja mieluiten useamman ketjun voimin.

» Lähetä palautetta toimitukselle