Jatkaako Sputnik nousuaan?

LIIGA / Ennakko
Sunnuntaina on monta syytä istahtaa television ääreen, kun kaiken kansan nähden vastakkain iskevät JYP ja SaiPa. JYP:n alkukausi on ollut vaihteleva, SaiPa taas ei ole lähtenyt pisteittä vielä yhdestäkään ottelusta. Nyt nähdään, katkeaako putki jo tänään ja jos ei katkea, mikä on SaiPan hyvien otteiden salaisuus?

Valoa tunnelin päässä?

JYP:n lähtökohdat iltapäivän otteluun olisivat huomattavasti synkemmät, ellei vierailu Raumalla perjantaina olisi tuonut täyttä pistepottia. Joukkue pystyi varamiehisenäkin taistelemalla pitämään puolustuksensa tiiviinä ja kun hyökkäys onnistui riittävän monta kertaa, katkesi neljän pelin mittaiseksi venähtänyt tappioputki. Ehkä ennätyssuuri kotitappio Kärpille herätti pelaajat parantamaan asennettaan tai valmennus teki jotakin toisin, mutta kurssi saatiin joka tapauksessa käännettyä edes hetkeksi.

Alkukauden ottelutuloksia katsellessa näkyy selkeästi, mikä on ollut toistaiseksi JYP:n suurin ongelma. Hyökkäys on tehnyt peleissä tasaisesti maaleja: 2, 4, 3, 3, 2, 2 ja 3. Päästettyjen maalien lukemat taas ovat 1, 2, 4, 4, 5, 10 ja 1, eli hajonta on huomattavasti suurempaa. Toki hyökkäys olisi voinut muutaman maalin enemmänkin tehdä, mutta täydellisellä puolustuspelillä kaksi tehtyä maaliakin riittää voittoon, kuten kävi avauskierroksella TPS:ää vastaan. Raumalla paketti pysyi vaihteeksi kasassa, mutta oliko tämä vain yksittäinen onnistunut peli?

Ken löytyy maskin takaa Bluesin maalilta huomenna?

© Matti Liljaniemi
alt="Ken löytyy maskin takaa Bluesin maalilta huomenna?">

Maalivahtien vuorottelusysteemistä on luovuttu ainakin tämän ottelun ajaksi, ja Raumalla onnistunut Juha Pitkämäki saa jatkaa torjuntatöissä.

SaiPa ei suostu häviämään

Vierasjoukkueen saldo on ollut toistaiseksi todella vakuuttava, seitsemästä pelistä kymmenen pistettä ja tappiosarake näyttää edelleen nollaa. SaiPan menestyksestä voi suurimman osan laittaa yksittäisten pelaajien onnistumisten lisäksi valmennukselle, joka on kaikesta päätellen onnistunut kehittämään SaiPalle juuri sen materiaalille sopivan pelitavan. Kahden kokeneen pelaajan, Petri Skrikon ja Hannu Järvenpään muodostama valmennustiimi on toimivan konseptin lisäksi saanut joukkueen taistelemaan niin, ettei se ole tappioasemassakaan luovuttanut. SaiPan henkinen kantti tuli todistettua viimeksi torstaina, kun joukkue nousi TPS:ää vastaan kahden maalin tappioasemasta tasoihin pelin viimeisillä minuuteilla.

Yksittäisistä pelaajista löytyy monta alkukauden yllättäjää. Puolustavana sentterinä ennen tunnettu Aki Uusikartano on takonut yhdeksän pistettä seitsemässä ottelussa ja on hyvää vauhtia matkalla kohti uransa parasta kautta. Puolustuksessa Jokerien ylijäämäpelaaja Antti Hulkkonen on tehnyt jo neljä maalia ja liigatulokas, hyökkääjä Kalle Kerman on osunut kolmesti. Myös "ikuinen lupaus" Teemu Riihijärvi on alkukauden pelien perusteella löytänyt itselleen sopivan roolin, seitsemästä pelistä saaliina on jo neljä syöttöpistettä.

Avainasiat

SaiPa kulkee tällä hetkellä niin vahvassa myötätuulessa, että sen heikkouksiin JYP:n on vaikea iskeä, koska niitä ei juuri ole. Jäähyjä ei ainakaan sovi ottaa, sillä SaiPan ylivoima on tällä hetkellä valovuosia edellä JYP:n vastaavaa – esimerkiksi tiistaina SaiPa mätti peräti seitsemän ylivoimamaalia Lukon verkkoon. SaiPan yhteispeli ja yksittäisten hyökkääjien esitykset ovat olleet sitä luokkaa, että JYP:n puolustuksen pienistäkin virheistä rangaistaan. Myös maalivahdin on onnistuttava, jos vieraille aiotaan laittaa kampoihin.

JYP:n saumana voisi olla SaiPan puolustuksen fyysinen koko tai oikeammin sen puute. Vaikka puolustus on toistaiseksi pelannut hyvin, on mahdollista, että jossakin vaiheessa maalinedustaa ei saada siivottua ja hyökkääjät osaavat käyttää tämän tilaisuuden hyväkseen. SaiPan puolustuksen pisin mies on vain 183 cm pitkä, JYP:stä tätä pidempiä hyökkääjiä löytyy kuusi. Myös SaiPan maalivahtien kokemattomuus voi olla kompastuskivi – vaikka sekä Juha Kuokkanen että Tomas Duba ovat toistaiseksi olleet hyviä, saattaa jommallekummalle sattua huono päivä.

SaiPan Joni Yli-Torkon lonkkavamma uusiutui TPS:ää vastaan ja hän tuskin pystyy pelaamaan, muuten joukkueessa ei näillä näkymin ole loukkaantumisia. JYP:n viime ottelusta pikkuvammojen vuoksi poissa olleet tshekit Angel Nikolov ja Pavel Vostrak pystyvät taas pelaamaan, mutta aloittavat ottelun kenttäkoostumusten ulkopuolella, koska Raumalla voittanutta joukkuetta ei ole haluttu muuttaa. Janne Hauhtonen on vastoin ennakkokaavailuja vieläkin rannevamman vuoksi sivussa, kuten myös Mikko Mäenpää nilkkavamman takia.

Veikkaus

SaiPa on selkeä ennakkosuosikki, mutta JYP:n otteet alkukaudella ovat olleet niin ailahtelevia, että mitä tahansa voi tapahtua. Jos joukkue on saanut henkistä puoltaan kuntoon Lukko-voiton avulla, saa SaiPa tehdä kovan työn voittaakseen.

» Lähetä palautetta toimitukselle