Ennätyksiä rikkomassa

LIIGA / Ennakko
Hurjassa pisteputkessa etenevä JYP saa tänään vieraita Lahdesta. JYP teki tiistaina historiaa voittamalla Ässät ja venyttämällä putkensa kymmeneen otteluun. Tänään voi putken pituutta kasvattaa taas yhdellä, mutta Pelicans on tällä kaudella ollut kotijoukkueelle poikkeuksellisen vaikea vastustaja.

Tiimi toimii

Kotijoukkueen peli on tällä hetkellä uomissaan. Kolmen hyvän hyökkäysketjun turvin se on kyennyt tekemään liigassa viidenneksi eniten maaleja tällä kaudella. Henkisestä kantista taas kertoo jotakin se, että JYP on voittanut liigassa varsinaisella peliajalla toiseksi eniten pelejä. Ainakin tämän syksyn perusteella valmennusportaan vaihdos on ollut onnistunut – uudet miehet ovat kyenneet tuomaan uutta voittamisen kulttuuria Jyväskylään ja pystyneet luomaan edellytykset omien nuorten kehittymiselle omassa joukkueessa aina tähtiluokkaan asti.

Tuhoisan hyökkäyksen takana JYP:llä häärii liigan keskitasoa oleva puolustus. Maalivahti Tero Leinonen on vaikean alkukauden jälkeen saanut pelinsä kulkemaan ja torjunut joukkueelle useita tärkeitä voittoja. Leinonen pelaa oletettavasti tänäänkin, sillä nollapelin viime ottelussa torjunutta vahtia ei kovin helposti kannata vaihtaa.

Ailahteleva Pelicans

Vierasjoukkueen peli on kulkenut tällä kaudella vain ajoittain. Pelicans on pystynyt ottamaan muutamia tärkeitä taisteluvoittoja, kuten runsas viikko sitten Jokereita vastaan, ja on niillä pystynyt välttämään sarjataulukon viimeiset sijat. Joukkueen materiaalin ja rutiinitason rajat tulevat kuitenkin selkeästi esiin, jos pelaajien päivän kunto ei ole aivan parhaimmillaan. Puolivaloilla pelatessaan Pelicans ei tässä liigassa kykene kaatamaan kuin korkeintaan tämänhetkisellä tasolla pelaavan Ilveksen.

Pelikaanien suurimmat ongelmat löytyvät hyökkäyksestä ja sen kapeudesta. Jari Kauppila on joukkueen yksinäinen tähti eikä joukkueella hänen lisäkseen ole toista ratkaisupelaajaa. Monia kelpo liigapelaajia kyllä lahtelaisten riveissä luistelee, mutta he pystyvät aniharvoin ratkaisemaan henkilökohtaisella taidollaan otteluita oman joukkueensa eduksi. Petteri Hirvosen valmennuksessa ei ole myöskään löytynyt toistaiseksi samanlaisia tasonnostajia kuin edellisvuosina esimerkiksi Tommi Turunen ja Mikko Peltola. Keväällä hankituista uusista pelaajista kukaan ei ole pystynyt nousemaan aivan uudelle tasolle.

Vahvin yksittäinen osa-alue Pelicansilla on maalivahtipeli. Mikko Rämö ja Pasi Kuivalainen ovat molemmat hyvää liigatasoa ja pystyvät hyvänä päivänä pitämään yksin joukkuettaan pystyssä. Pelicansin maalivahdit ovat neljässä viime ottelussa päästäneet yhteensä vain viisi maalia, mikä on kunnioitettavan vähän.

Itse pelistä

JYP lähtee tähän peliin suht selkeänä ennakkosuosikkina. On kuitenkin huomattava, että joukkueet ovat kohdanneet kolmesti tällä kaudella ja Pelicans on vienyt kaikista peleistä voiton. Tämä kohtaaminen onkin oiva kypsyysmittari JYP:lle – onko sen oma pelitapa niin vahva, että se kykenee kaatamaan vastustajan, jonka pelityyli ei selvästikään sille sovi?

Peli ratkeaa suurella todennäköisyydellä Pelicansin maalivahtipeliin. Pelicans tekee ehkä 1-3 maalia ja jos oma maalivahti kykenee puolustuksen avustuksella pelamaan loistopelin, se riittää ottelun voittoon. Jos taas ottelusta tulee samanlainen maalintekokilpailu kuin parista edellisestä JYP:n kotipelistä, vie JYP voiton laajemmalla hyökkäysmateriaalillaan.

» Lähetä palautetta toimitukselle