Pikkujoulut Hippoksella

LIIGA / Ennakko
Yksi vielä ja sitten joulutauolle. JYPin ja Lukon syyskausi on ottelua vaille valmis. Joukkueet kohtaavat pikkujoulutunnelmissa lauantaina Hippoksella. Ottelu on molemmille viimeinen ennen joulutaukoa, joten voittajalle on luvassa joulutauon treenijaksolle kolmen pisteen arvoinen pikkujoululahja.

Kuntokäyrät

Lukon orastava nousuvire katkesi marraskuun aikana, kunnes viime otteluissa pistesaldo on jälleen kehittynyt positiivisella tavalla. Kettupaidat ovat saalistaneet pisteitä kohtalaisella tahdilla, lähinnä vahvan kotipelaamisensa ansiosta, mutta peliesitykset ovat olleet sekavia. Lukon vieraspelaaminen on ollut umpisurkeaa koko kauden ajan, eikä asiaan ole tullut muutosta missään vaiheessa kautta. Pelastusrenkaana toiminut kotipelaaminen on mennyt alaspäin, kun kausi on edennyt pidemmälle. Vieraskaukalossa raumalaisten pelaaminen näyttää aneemiselta ja sekavalta. Pelaamisesta puuttuu punainen lanka ja peli puuroutuu sekavaksi yrittämiseksi.

Lukko pelasi perjantaina HPK:ta vastaan hyvän ja tasapainoisen ottelun. Edellisotteluista poiketen raumalaiset liikkuivat hyvin ja pelasivat ehjän 60-minuuttisen. Myös puolustus- ja hyökkäyspelaaminen onnistui ja HPK kaatui lukemin 5-1. Lukko on sekavasti otteistaan huolimatta voittanut viidestä viime ottelustaan peräti kolme.

Kotijoukkue JYPin kuntokäyrä osoittaa vahvemmin alaspäin. JYP lähti marraskuun maajoukkuetauolle vahvassa nousujohteessa, mutta tauon jälkeen pelaaminen on mennyt yksitoikkoiseksi ylöspäin puskemiseksi. Hurrikaanipaitojen edellisen seitsemän pelin saldo on
korutonta kertomaa: yksi voitto varsinaisella peliajalla ja yksi voittomaalikilpailussa, muut ottelut ovat päättyneet tappioon. JYP on pystynyt löylyttämään ainoastaan Tapparan.

Tappara-ottelu näyttikin missä JYPin pelaaminen tällä hetkellä menee. JYP pystyy voittamaan ottelut, joissa vastustajan liike ei ole lähimainkaan jyväskyläläisten tasolla. Vastaavasti mikäli vastustaja pystyy liikkumaan edes jollain tapaa luisteluvoimaisen JYPin mukana, menee jyväskyläisten peli väkinäiseksi puskemiseksi.

JYP ei perjantaina poikennut edellisten otteluiden kaavasta. Jyväskyläläiset puolustivat hyvin, mutta mielikuvituksettoman hyökkäyspelin myötä hurrikaanipaidat saivat Bluesia vastaan aikaiseksi vain yhden maalin. Yhdellä maalilla voittaa harvoin, näin kävi myös perjantaina, kun Blues otti voiton 3-1-lukemin.


Pystyykö Noronen nollaamaan tehottoman JYPin?
Jaakko Stenroos - http://jaskan.kuvat.fi/

Ratkaisun paikat

Alavireisten kohdatessa on kotiedulla yleensä normaalia suurempi merkitys. Näin myös tällä kertaa, varsinkin kun Lukon vieraspelaaminen on ollut todella heikkoa, ja JYP on pystynyt kerämään pisteitä lähinnä kotikaukalostaan. Painoarvoa nostaa entisestään se, että kotiottelu on viimeinen ennen joulutaukoa. Hippoksella vietetäänkin pikkujoulua, ja JYP haluaa taatusti kotiyleisönsä edessä päättää syyskautensa voittoon.

JYP lähtee otteluun ennakkosuosikkina lähinnä Lukon heikkojen vierasesitysten turvin. Jyväskyläläisten ongelmana on ollut heikko viimeistely, johon tuskin on pika-apua luvassa. Kotijoukkueen ilme saattaakin muuttua sitä tuskaisemmaksi, mitä pidemmälle ottelu etenee tasalukemissa. Vastaavasti Rauman kettupaidat ovat sitä lähempänä voittoa, mitä kauemmin JYP pysyy ilman vapauttavaa avausmaalia.

Erikoistilanteissa pistää silmään JYPin heikko ylivoimapelaaminen. JYP on tilastollisesti ylivoimapelissään keskikastia, mutta viime aikojen ylivoimaotteet ovat olleet lähinnä koomisia. Lukko voikin keskittyä rauhassa rikkomaan JYPin pystysuunnan hyökkäyksiä. Varmaa on, että tässäkin ottelussa JYP puskee voimakkaasti ylöspäin, unohtaen kiekkokontrollin hienoudet. JYP tarvitsisi maalinteossa ketsuppipulloilmiötä, nyt epäonnistumiset ovat tuottaneet vain lisää tuskaa.

Lukon maalivire on ollut parempi ja HPK:ta vastaan joukkue yltyi jopa maali-iloitteluun, mutta nyt raumalaisten maalintekotaito joutuu todelliseen testiin, sillä anemisuudestaan huolimatta JYP on puolustanut erinomaisesti. Selvää kuitenkin on, että maalintekokilpailussa ja maalirikkaassa ottelussa Lukko on ilman muuta vahvempi. Lukolle riittänee voittoon 2-3 maalia, enempää JYP ei nykykunnossa pysty tekemään.

Kulunut klisee pitää Hippoksen lauantai-illassa kutinsa. Avausmaalin tehnyt joukkue on erittäin lähellä voittoa ja iloisia pikkujoulutunnelmia. JYPin on saatava maalintekoon lisää puhtia, sillä raumalaisten nollaaminen tulee olemaan vaikeaa. Yhdellä tehdyllä maalilla JYP tuskin voittaa.

Kokoonpanot

JYP kärsi Pelicans-ottelussa myös loukkaantumisista, kun hyökkääjistä sekä Eric Perrin että Antti Jaatinen loukkaantuivat. Kumpikin huilasi jo perjantaina Espoossa eikä pelaa myöskään lauantaina. Perrinin ja Jaatisen lisäksi isäntien kokoonpanosta puuttuu Filip Riska. JYP vaihtaa myös maalivahtia Espoon ottelun jälkeen. Maalinsuulla lauantaina pelaa Riku Helenius.

Lukon toipilasosasto on pidempi. Poissa kokoonpanosta ovat edelleen puolustajat Mikko Kuukka, Tomi Pettinen, Anssi Rantanen ja Jesse Virtanen. Vahvasti viime otteluissa esiintynyt Mika Noronen jatkaa maalissa.

Viimeisimmät ottelut, TOP5

JYP M S P
1.Jani Tuppurainen 3 5 8
2.Sami Vatanen 1 3 4
3.Juha-Pekka Hytönen 3 1 4
4.Tuomas Pihlman 2 2 4
5.Harri Pesonen 1 3 4
Lukko M S P
1.Janne Keränen 2 2 4
2.Harri Tikkanen 0 3 3
3.Jussi Pesonen 1 2 3
4.Tuomas Huhtanen 1 2 3
5.Otto Honkaheimo 1 2 3

» Lähetä palautetta toimitukselle