Peverley debytoi Hippoksella

LIIGA / Ennakko
Pysäyttääkö loistovireinen Tuomas Tarkki myös KalPan?
Kuva © Eriikka Hienola
Alkava viikonloppu, veriviholliset JYP ja KalPa, ääriään myöten täynnä oleva Hippos, molempien joukkueiden kannattajaryhmät sankkalukuisena paikalla. Voiko Keski-Suomessa perjantai-illalta muuta toivoa?

Kyllä voi. Kuuman paikalliskamppailun kruunaa molemmissa joukkueissa uuden työsulkuvahvistuksen ensiesiintyminen faniryhmiensä silmien alla.

JYPin Rich Peverley pelasi ensimmäisen SM-liigaottelunsa jo tiistaina Hämeenlinnassa. Peverleyn edellisestä kiekkopelistä oli aikaa puoli vuotta, minkä lisäksi mies kärsi väsymyksestä ja aikaeron rasituksista. Kaikesta tästä huolimatta Bruins-laituri pelasi Rinkelinmäellä lupauksia herättävän ottelun. Luonnollisesti ajoitukset ontuivat kentän molemmissa päissä, yhteispeli hyökkäysketjun kanssa haki vielä uomaansa, ja JYPin vaativa puolustustyyli tuotti ongelmia.

Nämä kaikki ovat kuitenkin asioita, jotka korjautuvat nopeasti. JYPin kannalta tärkeintä on, että Peverley näytti heti huippuvahvistukselta, ja oli pelin pienissä mutta tärkeissä yksityiskohdissa suorastaan erinomainen. Kolme lisäpäivää on varmasti auttanut myös sopeutumisessa, joten Peverleyltä on lupa odottaa huippuottelua.

Myös KalPa esittelee keskisuomalaiselle kiekkoyleisölle NHL-vahvistuksensa. Matti Kuparisen paikkaa ykkössentterinä saapui paikkaamaan Nashvillen Craig Smith. Smith saapui Kuopioon torstai-iltana ja pelaa ensimmäisen liigaottelunsa heti perjantaina Jyväskylässä. Smith ottaa paikan kuopiolaisten ykkösketjussa Sakari Salmisen ja Artturi Lehkosen rinnalla.

Smith ei ole vielä suomalaiselle kiekkoyleisölle tuttu nimi. Nuori keskushyökkääjä debytoi viime kaudella NHL:ssä ja lunasti kertaheitolla vakiopaikan Predatorsien miehistöstä. Kaikki ennusmerkit ja peliraportit viittaavat siihen, että KalPa sai joukkueeseensa todellisen huippuvahvistuksen. Smithin pitäisi myös sopia pelityyliltään savolaisjoukkueen peli-identiteettiin. Pitkän lentomatkan ja vähäisen sopeutumisajan takia Smith ei taatusti ole vielä parhaimmillaan, mutta ottanee silti heti paikkansa KalPan ykkösketjun johtajana.

JYP derbyn ennakkosuosikki

Ennakko-odotuksiin nähden JYP ja KalPa ovat pelanneet täysin päinvastaisen alkukauden. Isojen muutosten jälkeen JYPin odotettiin olevan alkukaudella ailahteleva ja vaisu sekä kärsivän puolustus- ja viisikkopelin ongelmista. KalPalta puolestaan odotettiin vahvaa ja tasaista lähtöä uuteen SM-liigakauteen.

Toisin kuitenkin kävi. Aloituskiekon pudottua SM-liigassa jäähän JYP jätti harjoitusotteluiden ongelmat kerralla taakseen. Jäällä on esiintynyt jälleen tuttu hurrikaaniryhmä. JYP taistelee, raastaa, repii ja tunkeutuu vastustajan ihon alle. Viimeisenä lukkona Tuomas Tarkki on torjunut kaiken mahdollisen. JYP on ollut alkukauden aikana suorastaan ylivoimainen.

KalPan pelaajapaketti pysyi viime kauden jälkeen hyvin kasassa. Tästä huolimatta kuopiolaiset ovat olleet viisikkopelin kanssa suurissa ongelmissa. Varsinkin puolustuspelaaminen on ollut huonoa, ja helppoja virheitä on tapahtunut paljon. Kilpipaitojen otteet ovat myös olleet ailahtelevia niin otteluiden sisällä kuin ottelusta toiseenkin. Välillä KalPa on näyttänyt myös erittäin hengettömältä, ja taistelutahto on JYPiin verrattuna ollut suorastaan olematon.

Alkukauden asetelmien lisäksi JYPin suosikkiasemaa perjantain kamppailussa korostavat joukkueiden pelityylit. KalPa on suurimmissa vaikeuksissa silloin, kun vastustaja käy aktiivisesti ja rohkeasti kiinni kiekolliseen puolustajaan. Varsinkin kotikaukalossa JYPille luontainen pelitapa on nimenomaan prässätä aktiivisesti ja rohkeasti ylhäällä hyökkäysalueellaan. Asetelma on ratkaissut monta peliä JYPin eduksi edelliskausien aikana, ja samaa on lupa odottaa Hippoksen perjantai-illassa.

Avainasemassa on se pystyykö KalPa tulemaan paineen alta pois syöttöpeliinsä nojaten. Tämä vaatisi sitä, että välimatkat ovat lyhyet ja ajoitukset toimivat. Roiskimiseen ja hätäilyyn kuopiolaisilla ei ole varaa, vaan paine pitäisi pystyä purkamaan lyhyillä syöttöketjuilla. Tämä on kuitenkin äärimmäisen vaikeaa, joten JYP on selkeä ennakkosuosikki.

- KalPa tulee hyvällä liikkeellä, ja on taitava kiekollisena. Nämä kun saadaan tyrehdytettyä, niin sitten ei kaverille paljon jää, Ari-Pekka Siekkinen myönsi.

KalPan sairastupa tyhjentymässä

KalPa on kärsinyt alkukaudella hyökkäyspään loukkaantumissumasta. Pikku hiljaa kuopiolaisjoukkueen terveystilanne on kuitenkin parantumassa. Aivotärähdyksestä toipunut junioritähti Artturi Lehkonen palaa kaukaloon, ja myös edellisottelun kesken jättänyt Janne Kolehmainen on toipunut pelikuntoon. Kuopiolaisten kokoonpanosta puuttuu kuitenkin edelleen kolme merkittävää hyökkäyspään pelaajaa, kun Jukka Voutilainen, Sami Kapanen ja Jasse Ikonen jatkavat vielä sairastuvan puolella. Kolmikosta ensimmäisenä paluun kaukaloon tekee Kapanen, todennäköisesti jo ensi viikolla.

Loukkaantumissumaa paikkaavat Toni Kallela ja Ossi Saarinen. Kuopiolaisten maalilla perjantaina pelaa Mikko Koskinen. Viime kevään romahduksesta toipunut Koskinen on pelannut hyvän alkukauden, vaikka onkin ollut vaikeuksissa irtokiekkojen kanssa.

JYPillä loukkaantumisaalto on iskenyt puolustuspäähän. JYPiltä sivussa ovat puolustajat Olli Malmivaara, Yohann Auvitu, Mikko Kalteva sekä hyökkääjä Antti Jaatinen. Puolustuspään leveyden myötä JYP kärsii loukkaantumistilanteesta vierasjoukkuetta vähemmän.

JYPin maalin suulla jatkaa loistavan alkukauden pelannut Tuomas Tarkki. Liiga-avauksessa Tarkki oli lohikäärmeiden kanssa miekkailleille savolaisille ohittamaton. Huipputorjuntoja on todennäköisesti luvassa myös perjantaina.

- Maalivahtipeli on ollut hyvää ja se on tarjonnut mahdollisuuden voittoon joka ilta. Tarkki pelaa maalissa, koska hän on ollut loistava. Kauteen on lähdetty sillä mentaliteetilla, että voittavaa maalivahtia ei vaihdeta. Joni Myllykosken aika tulee vielä, Ari-Pekka Siekkinen kommentoi JYPin maalivahtitilannetta.

Molempien joukkueiden loukkaantumistilanteesta huolimatta Hippoksella nähtäneen perjantaina todellinen huippuottelu.

Seuraa Heitä

Rich Peverley #17 |

Keskushyökkääjä

Ensiesiintyminen uuden kotiyleisön edessä. Alla on lupauksia herättävä ottelu Hämeenlinnassa. Nyt ehtinyt sopeutua paremmin joukkueeseen ja aikaerorasituskin alkaa olla voitettu. Voi nousta jo perjantaina Hippoksen sankariksi.

Artturi Lehkonen #62 | Colorado

Laitahyökkääjä

Aivotärähdyksen jäljiltä paluu kaukaloon. Takana uskomattoman hyvä alkukausi. Ikäluokka -95, ikää 17 vuotta, takana seitsemän peliä KalPassa, saldona kahdeksan tehopistettä. KalPan pelirohkein pelaaja. Edessä loistava tulevaisuus.

Craig Smith #15 | Dallas

Laitahyökkääjä

KalPan työsulkuvahvistus, Matti Kuparisen korvaaja ja uusi ykkössentteri. Torstai-iltana Kuopioon, perjantaina aamujäät ja perjantai-illalla avausottelu. Aikataulu on erittäin nopea. Ei ole taatusti vielä parhaimmillaan. Taitosentteri voi kuitenkin sopetua nopeasti SM-liigan tempoon.

» Lähetä palautetta toimitukselle