Vedenjakaja

LIIGA / Ennakko
JYP ja Kärpät kohtaavat tänään neljännen kerran pudotuspelisarjassa. Runkosarjassa vakuuttavasti pelanneet oululaiset ovat olleet yllättävissä vaikeuksissa JYP:n kanssa ja ovat ottaneet vasta yhden voiton. Jos JYP voittaa tänäänkin, heikkenevät Kärppien jatkomahdollisuudet merkittävästi. TV:n ääreen tänään vääntäytyvät katsojat saavat odottaa mielenkiintoista peliä, joka voi päättyä aivan miten tahansa.

Kärppien ja JYP:n ottelusarjasta piti tulla selvää oululaisten hallintaa. Toistaiseksi kuitenkin pelit ovat olleet jännittäviä ja JYP on voittanut niistä kaksi. Molemmat joukkueet ovat puristaneet mailaa pelatessaan kotona, eikä siksi ole yllätys, että kaikki ottelut ovat päättyneet vierasjoukkueen voittoon.

Ottelusarja on paljastanut molempien joukkueiden peleistä yllättäviä puutteita. JYP:n puolustus teki aivan liikaa virheitä kotipelissä, mutta vieraissa se on pitänyt. Kärppien ennalta kovana pidetty liike on hyytynyt johonkin, eikä puolustuskaan ole pitänyt odotetulla tavalla. Kärppien pelillisten ongelmien korjaamisella alkaa olla jo kiire, sillä paineet oululaisten niskassa kasvavat todella suuriksi, jos ei voittoa tänään Jyväskylästä tule.

JYP on yllättänyt edelleen

Kauden ehdoton yllättäjä JYP ei tyytynyt runkosarjaan, vaan on jatkanut hyviä otteita pudotuspeleissäkin. Kiitos kuuluu Timo Jutilan sanoin koko joukkueelle, mutta erityisesti Eric Perrinin ketjun hienot otteet Oulun peleissä ovat saaneet aikaan sen, missä tällä hetkellä ollaan. Vaikka koko joukkue on taistellut hyvin, maalinteko on ollut vahvasti Perrinin, Chlubnan ja kumppanien varassa. Jostain syystä näiden miesten kurissapitäminen on osoittautunut mahdottomaksi Kärppien puolustukselle.

JYP:n puolustus ei ole loistanut oikeastaan missään pelissä, mutta riittävän hyvin se on silti pelannut. Viimeisenä lukkona maalivahti Tero Leinonen on myös ollut playoff-tasolle riittävän hyvä torjuja.

Jos ensimmäisessä osaottelussa loukkaantunut Tuomas Pihlman pystyy palaamaan kentälle tämänpäiväisessä ottelussa, JYP:n hyökkäysmateriaali laajenee huomattavasti. Muussa tapauksessa Perrinin ketjun on jälleen onnistuttava, jotta voitosta voidaan taistella.

Kärpillä kotihallin kirous?

Kärpät ei hävinnyt runkosarjassa JYP:lle kertaakaan, mutta nyt joukkue on ottanut takkiin kotonaan jo kahdesti. Jostain syystä kotikaukalo on kipsannut otteet ja JYP on saanut pelata vapautunutta omaa peliään rauhassa.

Kärppien pirteintä peliä on pitänyt nelosketju, mutta kallispalkkaisemmilla pelaajilla on ollut vaikeaa. Petr Tonin ja Brett Lieversin tutkapari on saanut tehtyä muutaman maalin tässä sarjassa, mutta Petr Tenkratin ja Andrei Potaitshukin parivaljakolla on ollut hiljaisempaa. Edellisessä ottelussa Tenkrat sai vilttikomennuksen jo hyvissä ajoin ennen pelin päättymistä. Joukkueen avainpelaajilla ei siis ole kaikki kunnossa tällä hetkellä.

Kärppien valmentaja Kari Heikkilä on moneen kertaan sarjan aikana todennut, miten sarjan pitkittyminen on Kärppien etu. Pelillisesti näin saattaa ollakin, kun JYP joutuu kuormittamaan avainpelaajiaan rankasti koko ajan, mutta henkisesti paineet siirtyvät pitkässä sarjassa koko ajan enemmän Kärpille. Pakkovoitosta ei tässä pelissä vielä voi puhua, mutta jos JYP tämänkin ottelun vie, paine Kärppä-voittoon kasvaa jo lähes sietämättömäksi seuraavaan otteluun.

Veikkaus

JYP hermoili aivan liikaa ensimmäisessä playoffkotiottelussaan. Jos hermostuneisuus ja hölmöt virheet jätettiin siihen otteluun ja tänään pelataan vapautuneesti, Kärpillä tulee olemaan kova tehtävä kaataa kotijoukkue. Kärpillä on edelleen materiaaliylivoima, mutta mitä pidempään vaisu peli sarjassa jatkuu, sitä vaikeampaa on uskoa, että runkosarjasta tuttu tuhoisa pelityyli pystyttäisiin kaivamaan esiin hetkessä.

Oli lopputulos mikä tahansa, pelissä nähdään todennäköisesti edellispelien malliin paljon jäähyjä, vielä enemmän jäähyn rajamailla olevia otteita, vastustajan provosointia sekä muutama ulosajo.

» Lähetä palautetta toimitukselle