Kumman kurssi kääntyy?

LIIGA / Ennakko
Hippoksella nähdään tiistaina kahden alavireisen joukkueen kohtaaminen. JYP on hyvän alun jälkeen pelannut pari viimeisintä peliä heikommin ja Kärpät on etsinyt omaa tasoaan koko alkukauden. Nyt on molemmilla tilaisuus palata voittojen tielle, mutta kumpi sen lopulta käyttää?

Mikä on, JYP?

Kotijoukkue on alkukauden kahden voittopelin jälkeen jäänyt kolmessa viimeisimmässä pelissä pisteittä. Kaksi ensimmäistä peliä tosin hävittiin niukasti vain maalilla, mutta lauantaisesta esityksestä Pelicansia vastaan sai jo hakemalla hakea jotain positiivista. Minuutin verran toisessa erässä JYP:n peli toimi ja silloin tehtiin kaksi maalia, mutta muuten joukkue luisteli varjojen mailla ja Pelicans korjasi ansaitusti kauden avausvoittonsa.

JYP:n ongelmista ehkä suurin on valitettavan tuttu, ylivoiman tehottomuus. Tämän ikuisuusongelman luultiin jo parantuneen, kun Eric Perrin hankittiin pelintekijäksi, mutta tulokset eivät ole olleet toivotunlaisia. Tosin peiliin voivat Perrinin lisäksi katsoa myös muutamat muut hyökkääjät, jotka eivät ole saaneet kanadalaisen namupasseja jatkettua verkkoon. Lauantaina saatiin pelata paljon ylivoimaa, kun Pelicans otti muutaman isomman rangaistuksen, mutta molemmat JYP-maalit syntyivät tasakentällisin.

Puolustuskaan ei ole ollut niin pitävä kuin olisi toivonut. Kahden ensimmäisen voittopelin jälkeen vastustaja on onnistunut tekemään joka kerta vähintään neljä maalia, ja tällä päästettyjen maalien määrällä pelin voittaminen edellyttää hyökkääjiltä nappisuoritusta. Ongelmat ovat lähinnä pelillisiä, mm. Pelicansia vastaan porrastus ontui aiheuttaen vastustajalle lukuisia ylivoimahyökkäyksiä ja läpiajoja. Maalivahdit eivät ole olleet huonoja, mutta voittopelien jälkeen ei haamuotteita ole heiltäkään nähty.

Luultavaa on, että kokoonpanoja on jonkin verran muutettu tiistai-iltana. En itse hajottaisi tähän asti parhaiten toiminutta ketjua Pavel Vostrak - Jarkko Immonen - Tuomas Pihlman, mutta muihin koostumuksiin voisi yrittää miehistönvaihdoksilla saada lisää potkua. Yksittäisistä pelaajista tasaisena pisteidentekijänä pidetty Antti Virtanen on ollut pahin pettymys, kiekollisen pelin spesialistin pistetili on vielä tältä kaudelta avaamatta.

Myös Kärppien peli on yskinyt

Jos eivät JYP:n otteet ole olleet kehuttavia viime peleissä, voi samaa sanoa myös vastustaja Kärpistä. Kauden viidestä pelistä alla on ainoastaan yksi voitto ja yksi tasapeli, ja nämäkin pisteet ovat tulleet sarjataulukon häntäpäästä löytyviltä Pelicansilta ja Bluesilta. Pelin luultiin jo auenneen, kun joukkue kylvetti Pelicansia runsas viikko sitten lukemin 8-2, mutta kaksi sen jälkeistä peliä ovat jälleen tuottaneet vain tyhjän pistesarakkeen - tiistaina TPS oli Turussa parempi maalein 4-1 ja torstaina Jokerit kävi hakemassa pisteet Oulusta lukemin 2-3.

Kärppien ongelmat jakautuvat tasaisesti puolustukseen ja hyökkäykseen. Erona on kuitenkin se, että puolustuksen tiedettiin jo ennalta olevan vasta rakenteilla, kun taas hyökkäyksen piti olla yksi liigan parhaita. Sitä se nimilistana onkin, mutta toistaiseksi tulokset eivät ole olleet toivotunlaisia. Tshekkikaksikko Petr Ton - Petr Tenkrat ei ole ollut täysin yössä, toisella on kasassa kolme ja toisella kaksi maalia, mutta pistepörssin kärkeä pitävät kuitenkin aivan muut miehet. Viimeinen terävyys on näidenkin herrojen otteista puuttunut.

Puolustukseen Kärpät etsii jatkuvasti profiilipakkia. Toistaiseksi sopivaa pelaajaa ei ole löytynyt, joten vanhan Kärppä-valmentajan Pentti Matikaisen sanoin "näillä mennään". "Näillä" joukkue ei kuitenkaan pysty kilpailemaan liigan kärkijoukkueita vastaan, ja missä tahansa pelissä saattaa tulla ongelmia.

Mikä ratkaisee pelin?

Kummankaan joukkueen puolustus ei lukeudu liigan kovimpiin, joten maalipaikkoja on odotettavissa. Maalivahtien vire on tärkeässä asemassa, kuten ovat myös erikoistilanteet. JYP on ottanut liigassa toiseksi vähiten jäähyjä, mutta on silti päästänyt alivoimalla jo kohtuullisesti maaleja. Kärppien hyökkäyksen taitoetu taas tulee selvimmin näkyviin ylivoimalla, joten jäähyilemällä JYP ainakin menettää mahdollisuutensa. Kärpätkään ei lukeudu eniten jäähyileviin joukkueisiin, ja ellei JYP:n ylivoima ole yhtäkkiä alkanut toimia, täytyy joukkueen tehdä tasakentällisin maaleja jos peli aiotaan voittaa.

JYP voitti viime kaudella Kärpät kotonaan Tuomas Pihlmanin onnistuttua neljästi maalinteossa. Pihlmanin tyyliset fyysiset hyökkääjät ovat avainasemassa tiistainakin - Kärppä-puolustuksen vääntövoima lepää lähes täysin Kimmo Lotvosen harteilla, eikä hänkään käytä kokoaan täysin hyväksi. JYP:ssä ei ole montaa isoa ja vahvaa hyökkääjää, mutta ne muutamat (Pihlman, Vostrak, Tomas Chlubna) ovat onnistuneet alkukaudella parhaiten maalinteossa ja heillä on hyvät mahdollisuudet onnistua myös tiistaina. Kärppien puolustajilla voi olla kova työ siivota maalinedusta näistä voimamiehistä.

Petr Tonin paluu

Koska molempien joukkueiden peli on hakusessa enemmän tai vähemmän, saattaa suurin mielenkiinto kohdistua Hippoksen viime vuosien ikonin Petr Tonin paluuseen vanhaan kotihalliinsa. Tshekin paineensietokyky tulee nyt mitattua oikein kunnolla, kun vastassa on vanha kotiyleisö ja vanhat pelikaverit. Kotijoukkueen riveissä Tomas Chlubnalla ja Pavel Vostrakilla on nyt hyvä tilaisuus osoittaa Tonille konkreettisesti, että Jyväskylässä on taitavia tshekkejä hänen lähtönsä jälkeenkin.

Miten käy?

Molempien joukkueiden kannattajien odotukset pelistä tuntuvat olevan kovin pessimistisiä, joten luultavasti ainakin toinen leiri saa yllättyä positiivisesti. Kahden hyökkäyspelissään takunneen joukkueen kohtaamisessa avainasemaan nousee jälleen kerran maalipaikkojen ja erikoistilanteiden hyväksikäyttö. JYP on pelannut suhteessa hyvin Kärppiä vastaan, joten onnistuessaan kotijoukkue on pieni ennakkosuosikki, mutta jos Kärppien nimekäs hyökkäys herää pelaamaan tasollaan, ei JYP:llä juuri ole saumaa.

» Lähetä palautetta toimitukselle