Jatkuuko JYPin nousu?

LIIGA / Ennakko
Lokakuisena lauantai-iltana Synergia-areenalle saapuu vieras pohjoisesta, kun sarjassa neljäntenä majailevien Kärppien bussi kaartaa ailahtelevasti aloittaneen JYPin kotihallin pihaan.

Kuntokäyrät

JYPin alkukausi on ollut mollivoittoinen. Kone vaikuttaisi kuitenkin alkavan käynnistyä hitaasti mutta varmasti: viime viikolla joukkue nappasi ensimmäisen kolmen pisteen voittonsa vierasjäällä HIFK:sta, ja tiistaina Saipa kaatui voittomaalikisassa.

Kärpät on pelannut tasaisen varmasti: yhdeksästä ottelusta viisi voittoa ja kolme yhden pisteen ottelua. Vain kerran tappio on tullut varsinaisella peliajalla.

Ratkaisun paikat

Kärppien etulyöntiasema löytyy puolustuspäästä: päästettyjen maalien keskiarvo 1,67 kertoo komeaa kieltä alapään tehoista. Maalivahti Ville Hostikka on torjunut kaikki yhdeksän ottelua, ja torjuntaprosentti 95,12 oikeuttaa maalivahtitilaston kärkisijalle. JYPillä tulee olemaan vaikea tehtävä Hostikan ohittamisessa.

Tiukalla puolustuspelillä on korvattu Kärppien luokaton ylivoimapeli. Kaksi tehtyä yv-maalia yhdeksässä ottelussa kertovat karua kieltä: Kärppien pakkopeli tökkii pahasti.

JYPin iskunpaikka on ylivoimalla. 18 tehdystä maalista 8 on syntynyt ylivoimalla. Ainoastaan Jokerit, Saipa ja Ilves ovat tehneet enemmän yv-maaleja. Mikäli JYP saa pakkopelin pyörimään, tulee tuskanhiki valumaan kärppä-puolustuksen ohimoilla.

Henkisellä puolella on havaittavissa JYPin peli-ilon ajoittaista palaamista. Nyt kun uusi päävalmentaja Jyrki Aho alkaa olla tuttu pelaajillekin, aikaisemmilta kausilta tuttu rentous alkaa näkyä taas joukkueen esityksissä. Kärppien mieltä riivaa tungos sairastuvalla: niin puolustus- kuin hyökkäyspäästäkin on puuttunut avainmiehiä. Vastuuta on kuormittunut nuorille pelaajille, jotka ovat kuitenkin paineen alla suoriutuneet tehtävistään mainiosti.

Kokoonpanot

JYPin maalinsuulle luistelee todennäköisesti ykkösvahti Joni Myllykoski. Toisaalta myös nuori kakkosvahti Riku Helenius kaipaisi peliaikaa; vaihtoluukun avaaminen ja sulkeminen ei vie miehen uraa eteenpäin. Kärppien maaliin asettuu lähes varmasti Hostikka.

Kärpillä synkkä tilanne sairastuvalla jatkuu: mm. Oskar Eklund, Pekka Saarenheimo ja Tomi Körkkö ovat varmasti sivussa lauantain ottelusta. Ville Mäntymaa ja Juha-Pekka Haataja olivat torstain Tappara-ottelusta sivussa, mutta ovat todennäköisesti JYPiä vastaan mukana. Mikko Lehtonen ja Miikka Salomäki ovat mahdollisia mukana olijoita, mikäli terveys pelaamisen sallii.

JYPin sairastupaa miehittänee ainoastaan reisivammaa poteva konkaripuolustaja Kalle Koskinen.

Viimeisimmät ottelut, TOP5

JYP M S P
1.Éric Perrin 0 4 4
2.Harri Pesonen 4 0 4
3.Juha-Pekka Hytönen 2 1 3
4.Sami Vatanen 1 2 3
5.Jani Tuppurainen 0 3 3
Kärpät M S P
1.Jari Viuhkola 0 3 3
2.Jan Snopek 0 2 2
3.Juho Keränen 0 2 2
4.Kimmo Koskenkorva 1 1 2
5.Joonas Donskoi 2 0 2

» Lähetä palautetta toimitukselle