Vedenjakaja

LIIGA / Ennakko
Jyväskylän Hippoksella pelataan lauantaina ottelu, joka määrää pitkälti JYP:n loppukauden suunnan. Vierailija, sarjajohtaja HPK on pelannut huikean viidentoista ottelun putken ilman tappioita. Pisteenkin nappaaminen HPK:lta osoittaisi, että JYP:n joukkueella on todella mahdollisuuksia vaikka mihin.

JYP vei pisteet Jokereilta

JYP:n pelit ovat joulutauon jälkeen sujuneet vaihtelevasti, mutta pääosin positiivisesti. Tasapelipisteiden ja muutaman jatkoaikavoiton turvin joukkue roikkuu edelleen tiukasti liigan kärkinelikon peesissä. Mitä kauemmin sijoitus pystytään pitämään, sitä kovemmalla äänellä Keski-Suomessa uskaltaa puhua pudotuspeleihin menemisestä. Pelejä on kuitenkin vielä jäljellä, ja on aivan selvää, että huonoilla esityksillä JYP putoaa nopeasti pudotuspeliviivan alle. Taisteluilme ja oma toimiva pelitapa eivät saa unohtua.

Kotijoukkue pelasi torstaina taistellen ja lähti Helsingin Areenalta täysi pistepotti mukanaan. Tämä suoritus antoi varmasti uskoa siihen, että kovakuntoinen sarjajohtajakin voidaan hyvänä päivänä kaataa. Pahasti vajaamiehinen puolustus kärsi Jokereita vastaan jälleen yhden takaiskun, kun Jani-Matti Loikalan vanha olkapäävamma uusiutui ja miehen pelit lienevät tältä kaudelta ohitse. Jos Miika Huczkowskin flunssa ei parane viikonlopuksi eikä mistään saada hätäapua, joutuu JYP lähtemään lauantain peliin vain viidellä pakilla. Tällöin luultavasti hyviä otteita puolustajana esittänyt sentteri Pekka Kärkkäinen joutuu taas alakerran avuksi.

Loukkaantumisten kaventama puolustus ei kestäisi tällä hetkellä yhtään alisuorittajaa. Joukkueen onneksi Angel Nikolov ja Pekka Poikolainen ovat yhdennellätoista hetkellä heränneet alkukauden horroksestaan ja kantavat tällä hetkellä juuri niin paljon vastuuta kuin kahden kokeneimman puolustajan pitääkin. Nikolov on syöttänyt JYP:n kahden edellisen pelin ratkaisumaalit ja Poikolainen pelannut muuten virheettömästi. Virheisiin ei ole varaa myöskään liigakärkeä vastaan.

Vieraiden putki kulkee

Vastustaja HPK purjehtii tällä hetkellä vahvassa myötätuulessa. Joukkue on viimeksi hävinnyt marraskuun 25. päivä Jokereille ja voittanut nyt yhdeksän peliä peräkkäin. Kerholta löytyy ratkaisijoita leveältä rintamalta, eikä liigassa kolmanneksi vähiten maaleja päästänyt puolustuskaan häpeä vertailussa rikkaammille seuroille.

Hämeenlinnalaisilla on liigan paras ykkösketju ja tätä trioa säestämässä pari muuta kovan luokan ketjua, jotka yleensä väkisin ratkaisevat ottelut oman joukkueen eduksi. Rintama on niin leveä, että yksittäisiä pelaajia tai ketjuja on turha yrittää varjostaa.

HPK:n pelissä ei varsinaisia heikkoja kohtia ole, mutta liigan eliittiä olevaan hyökkäykseen ja lähes parhaimmistoon kuuluvaan puolustukseen verrattuna maalivahtiosasto ei ole yhtä hyvä. Jos HPK:n puolustus sattuisi olemaan täysin tuuliajolla, maalivahdit tuskin kykenisivät pitämään joukkuettaan yksin pystyssä. Paniikkia puolustuksessa ei kuitenkaan juuri ole tällä kaudella nähty.

Avainasiat

HPK:n kannattaa yrittää käyttää hyväkseen JYP:n puolustuksen miesvaje ja lähteä kovalla liikkeellä pyörittämään peliä hyökkäyspäädyssä. Kotijoukkueen kapea puolustus väsyy viikon kolmannessa ottelussa ennen pitkää, ja tarpeeksi kovaa liikettä pitämällä JYP:n pakit saa karistettua kannoilta. Pari potkua jälkeen jääminen taas saa puolustajat ottamaan jäähyjä. JYP:n alivoima on liigan eliittiä, mutta niin on HPK:n ylivoimakin.

JYP taas on onnistunut pitämään kovienkin joukkueiden hyökkäykset ajoittain kurissa tällä kaudella. Viime viikolla Hippoksella vieraillut Kärpät sai tehdyksi vain yhden maalin ja siinäkin kotijoukkueen puolustus avusti huomattavasti. Tero Leinonen jatkanee maalissa ja hänen huippupelinsä yhdistettynä hyökkäyksen tehokkuuteen mahdollistaisi jopa kotivoiton.

» Lähetä palautetta toimitukselle