Mihin tuuli puhaltaa tänään?

LIIGA / Ennakko
JYPin ja Ässien kohtaamisessa suurin jännitys kohdistuu siihen, millainen päivä kotijoukkueella sattuu olemaan. Nähdäänkö kaukalossa taisteleva ja kiekkoa nätisti liikutteleva vaiko unelias ja aneeminen JYP? Kumpaan suuntaan tuuliviiri on kääntynyt?

Eniten maaleja tämän kauden liigassa tehnyt kotijoukkue on jatkanut vuoristorataansa muutamassa edellisessä ottelussa. Viime viikon peleistä tuli vuorotellen voittoja ja tappioita ja tämän viikon pelistä selkeä tappio Ilvekselle. Jos tulokset noudattelevat jonkinlaista logiikkaa, tänään on taas voiton vuoro ja JYP tekee viisi maalia.

Valtakunnanmedioita perinteisesti näpäyttävä jyväskyläläisjoukkue on tällä kaudella tehnyt sen heiluttamalla vastustajan maaliverkkoa oikein urakalla. Vaikka JYP joidenkin mukaan menetti kaikki ratkaisukykyiset pelaajat hyökkäyksestään eikä hankkinut ketään tilalle, se on kummasti kyennyt tehtailemaan tähänastisissa otteluissa maaleja 3,15 maalin keskiarvolla. Tällä tuloksella irtoaa liigan ykkössija.

Koska joukkue ei kuitenkaan ole tällä hetkellä korkeammalla kuin seitsemännellä tilalla, pystyy maalaisjärjellä helposti päättelemään sen, missä taas ovat olleet joukkueen ongelmat. Puolustuksen kehnoutta voi osittain selittää loukkaantumissumalla, mutta kaikkea sen piikkiin ei voi laittaa. On ollut pelejä, joissa loukkaantumisten takia kokoonpanoon päässeet puolustajat eivät ole olleet niitä huonoimpia kentällä, vaan vakiokokoonpanon miesten aikana verkko on soinut vähän liikaakin. Maalivahteihin JYP ei tällä kaudella ole hävinnyt kertaakaan, vaan ongelmat ovat nimenomaan puolustajien pelissä.

Ässillä tutut ongelmat – ja vahvuudet

Ässien joukkue muuttui viime kaudesta erittäin vähän. Niinpä on varsin loogista, että se painiskelee viimekautisten ongelmien kanssa. Joukkue on tehnyt sarjassa vähiten maaleja, keskiarvo on 2,36 maalia per ottelu. Puolustus on kuitenkin pitänyt, sillä Ässät on pystynyt nappaamaan viisi pistettä sellaisista otteluista, joissa se on tehnyt vain kaksi maalia. Esimerkiksi illan vastustaja on voittanut vähimmillään kolme maalia tekemällä ja niinkin vain kerran.

Ässät on tällä kaudella ollut vahvasti kotipainotteinen joukkue, sillä sen ensimmäinen vierasvoitto antaa vielä odottaa itseään. Ei Ässät ole vieraissakaan huonosti pelannut – kolmessa viimeisessä vierasottelussa kuusi päästettyä maalia – mutta näissä kolmessa pelissä tehdyt viisi maalia eivät voi riittää voittojen ottamiseen. Tämän illan peli on hyvä mittari Ässillekin, sillä 3,23 maalin keskiarvolla vuotanutta JYPin puolustusta vastaan niitä maaleja pitäisi pystyä tekemään, jos Ässät yleensä vierasvoitosta aikoo taistella.

Ratkaisu piilee maalinedustapelissä

Tämän illan ottelu ratkaistaan hyvin pitkälle molempien maalien edustoilla. JYPin maalilla on viime otteluissa saanut häärätä liiankin vapaasti. Jos tietyt puolustajat eivät edelleenkään saa seurattua kuin katseella vastustajan hyökkääjiä, Ässät taatusti käyttää tilaisuuden hyväkseen ja ronkkii maalivahdin nenän alta ratkaisevat maalit. Vaikka vieraiden hyökkäys ei ole käsillä pilattu, osaa varmasti jokainen ketju tilaisuuden tullen vyöryttää paineen vastustajan maalille ja lyödä ties monennetko paluukiekot JYPin verkkoon. Voiton tai tappion ratkaisee hyvin pitkälle se, syntyykö JYPin puolustukseen tappamisen meininki, jossa yksinkertaisesti estetään Ässien hyökkääjien pääsy maalinedustalle hampaat irvessä ja lähes keinolla millä hyvänsä.

Ässien maalilla seisoo todennäköisesti yksi sarjan parhaista maalivahdeista, Scott Langkow. JYPin hyökkäystehot huomioon ottaen Langkow’n nollapeli olisi melkoinen ihme, mutta maalijuhliakaan tuskin on odotettavissa. Niinpä maalipaikoissa on oltava huolellinen ja maalivahdin häirinnän perusasiat muistettava. JYPillä on paljon tulivoimaa siniviivalla, mutta ilman maskia vedot eivät Langkow’n taakse uppoa. Jos maalinedustalle saadaan aikaan riittävästi ruuhkaa, kiekon meneminen verkkoon asti on paljon todennäköisempää.

Viimeviikkoisesta ottelusta TPS:aa vastaan nähtiin, ettei vastustajalle saa antaa myöskään nopeaa avausmaalia. Maali Ässille heti pelin alkuun antaisi joukkueelle mahdollisuuden vetäytyä kuoreensa ja pelata inhottavan sumputtavaa vieraskiekkoa. JYPillä ei löytynyt tähän lääkkeitä turkulaisia vastaan, ja tuskin löytyy tänäänkään.

Pakollinen tilastoerikoisuus täytyy vielä mainita: JYP on tehnyt tällä kaudella voittamissaan kotipeleissä yhteensä 20 maalia, joista yhdeksän on syntynyt toisen erän ensimmäisen viiden minuutin aikana. Molemmilla kerroilla, kun JYP on jäänyt kotonaan tässä samassa viiden minuutin jaksossa maaleitta, se on myös hävinnyt ottelun.

» Lähetä palautetta toimitukselle