Klassikkoparin uudet kuosit

LIIGA / Ennakko
Kun tiistai-illan klassikkopari Jokerit vs. TPS kohtasi toisensa takavuosina SM-liigassa, halli oli täynnä hyvän jääkiekon ystäviä. He tiesivät, että paikalle kannattaa tulla, sillä tarjolla oli SM-liigan maukkaimpia hetkiä pikkumustan parissa. Vuosien varrella SM-liigan pelaaja-aineksen taso on totisesti pudonnut, sillä vain kymmenkunta kautta sitten näissä joukkueissa pelasivat sellaiset uransa alkupuolella olevat tähdet kuin Saku Koivu, Jere Lehtinen, Teemu Selänne ja Janne Niinimaa sekä vanhempi konkari Otto Janecky.

Kausi toisensa jälkeen Ruotsiin, Keski-Eurooppaan ja Pohjois-Amerikkaan vähänkin kynnelle kykenevimmistä pelaajista kupatut liigaseurat ovat törmänneet alkaneella kaudella Helsingin, Turun ja Espoon halleissa siihen tylyyn tosiasiaan, että katsojia on ollut ainakin toistaiseksi odotettua vähemmän. Jokereiden kahta kotiottelua ennakkoon liigan parhaimpiin laskettuja HIFK:ta ja Kärppiä vastaan seurasi keskimäärin alle 9 000 katsojaa.

Tiistain TPS-ottelu voisi kenties vetää parempana viikonpäivänä jopa lähes 10 000 katsojaa, mutta Jokereiden johto on valinnut kotiotteluiden pääajankohdiksi arki-illat. Silloin yritysten väki liikkuu paremmin ja rahaa arvioidaan jäävän taloon kuitenkin enemmän kuin pelkiltä lätkäfaneilta saisi lauantaina lipun, makkaran ja muutaman keskarin katteella. Niin tai näin, mutta tunnelmaa latistaa se, että varsinkin Kärppiä vastaan ilmoitetusta yleisömäärästä 7 361 paikalle oli vaivautunut arviolta vain vähän yli 5 000 katsojaa. Se toki on sanottava suoraan, että katsojien vähyys ei koske yksin Jokereita, vaan saman ongelman kanssa painivat mm. TPS, Blues ja HIFK.

Kenen käsissä on Jokereiden jäähymäärän vähentäminen?

Jokerit on pelannut liigakauden neljä otteluaan yhden pisteen keskiarvolla ja sillä irtoaa sarjassa kymmenes sija. Vaikka pelissä on ollut paljon hyvääkin, se hyväkin on hukattu turhiin jäähyihin. Suurin osa jäähyistä on täysin ansaittuja, mutta kotiotteluissa Jokereille vihelletään uskomaton määrä jäähyjä muihin SM-liigan joukkueisiin verrattuna.

Viime kaudella Jokerit pelasi vain 38 prosenttia eli10 peliä sellaisia kotiotteluita, joissa vastustaja sai enemmän jäähypäätöksiä kuin kotijoukkue Jokerit. Alkaneella kauden kahdessa kotiottelussaan Jokerit on jäähyillyt kotonaan peräti 15 kertaa vastustajien saatua vain kuusi jäähyä. Prosentit alkaneelta kaudelta vain komistuvat, sillä 71 prosenttia jäähyistä on Ilmalan kotiotteluissa vihelletty Jokereille ja vain 29 prosenttia vastustajille. Tämä ei ole suinkaan tavanomaista SM-liigassa, sillä keskimääräiset jäähytilastot ovat kaudesta ja laskentatavasta riippuen noin 55 prosenttisesti vierasjoukkueiden haitaksi.

- Me tehdään jäähyjen suhteen se, mikä on meidän tehtävissä eli jäähyjä on otettava jatkossa vähemmän. Paketin toivotaan nyt pysyvän pitempään kasassa kuin Hämeenlinnassa, jossa ensimmäinen erä oli meiltä hyvä. TPS on selvästi viime kautta vahvempi ja liikkuvampi ryhmä, joten vääntö tulee olemaan kovaa. Uskon siihen, että peli ratkeaa pitkälti kaksinkamppailuissa. Kentällähän on oikeastaan viisi paria yksi vastaan yksi tilanteita ja näistä mahdollisimman moni on kyettävä kääntämään meille, Jokereiden valmentaja Wade Immonen kertoo. Tiistain ottelusta Jokereiden kokoonpanosta poissa ovat hyökkääjä Mikko Ruutu ja puolustaja Olli Malmivaara. Maalilla aloittaa Pasi Häkkinen.

TPS vakuuttavasti voittojen tielle

TPS aloitti kautensa hieman muita joukkueita myöhemmin ja kenties siksikin joukkue oli vastaantulija ensimmäisessä ottelussaan Espoossa. Blues löi turkulaiset maalein 4-0 kanveisiin ja tuossa ottelussa pahiten petti TPS:n kokeneempi kaarti. Kuvaavaa on, että neljästä takaiskusta huolimatta nuori maalivahti Teemu Lassila oli joukkueensa paras pelaaja.

Turkulaisten pisteetön vierasrämpiminen jatkui vielä seuraavassa ottelussa Porissa, jossa Ässät kuittasi kotivoitoin maalein 3-2 siitäkin huolimatta, että TPS johti ottelua 1-0 ja voitti laukaukset kohti maalia peräti 37-23. Mutta viime lauantaina TPS sai Turussa koneensa käyntiin ja SaiPa kaatui murskalukemin 8-2. Vaikka Kai Nurminen ja ex-Jokerit Antti Aalto sekä Niko Mikkola nostivatkin tässä kolmannessa ottelussa huomattavasti tasoaan, kaikki ovat edelleen pakkasella yhteensä miinus kahdeksan pistettä. Se on melkoisen paljon kun takana on vasta kolme ottelua.

- Ihan pelkästään miinusmaalien kautta ei tätä voi vielä lähestyä. Ensimmäisessä ottelussa Espoossa TPS ei ollut lainkaan valmis osittain siksikään, että joukkue on ollut ennen sarja-avausta aika hajalla. Porissa TPS hallitsi peliä ja sen perusteella meille olisi kuulunut ainakin piste. Kolmannessa ottelussa ja ensimmäisessä kotipelissä SaiPalla ei sitten ollut mitään mahdollisuuksia meitä vastaan, summaa alkanutta kautta TPS:n valmentaja Seppo Suoraniemi.

Kuusinkertaisen TPS:n mestarivalmentaja Hannu Jortikan kohtaaminen vastustajan leivissä on jonkin verran aiheuttanut pohdintaa Turussa. TPS oppi tuntemaan myöskin turkulaistaustaa omaavan Raimo Summasen Jokerit, mutta Hannu Jortikan Jokerit on varmasti jonkin verran erilainen.

- Jokerit hävisi edellisen pelinsä Hämeenlinnassa ja tulee siksikin meitä vastaan erittäin kovaa. Meidän pitää olla alusta asti täysin hereillä ja täysin valmiina. Jortikka on varmasti tuonut Jokereihin jotain uutta ja sitä uutta voi arvioida oikeastaan vasta ottelun jälkeen, Suoraniemi toteaa. Tiistain ottelusta TPS:n kokoonpanosta ovat poissa hyökkääjät Mika Alatalo, Joni Lius ja Matias Metsäranta.

» Lähetä palautetta toimitukselle