Tuleeko matsia vai sanooko kuudes kerta toden

LIIGA / Ennakko
Onko siinä mitään perää, että Jokerit olisi täysin riippuvainen ketjustaan Valtonen-Metropolit-Jantunen vai löytyykö joukkueesta muitakin vastuunkantajia? Mielenkiintoinen kysymys, johon haetaan vastausta jäällä tiistaina kun idän Sputnikit eli SaiPa saapuu Helsinkiin.

Vastauksia voidaan haeskella myös tilastoista. Jos kustakin SM-liigajoukkueesta otetaan yksi ketju ja katsotaan, kuinka suuri osuus joukkueen kokonaispisteistä on tuon ketjun käsialaa, Jokerit ei suinkaan ole SM-liigassa eniten yhden kentän varassa oleva joukkue. Valtonen-Metropolit-Jantunen on tehnyt Jokereiden pisteistä 45 prosenttia kun esimerkiksi HIFK:n ykkönen on vastannut 49 prosenttisesti joukkueensa tehoista.

Jortikka + Jokerit, nyt Osa I

Jokereiden osalta runkosarja on jaksotettu kolmeen osaan. Nyt ollaan vähitellen tulossa ensimmäisen osan finaaliin. Pelaajia on testattu asettamalla heidät tuleen maalissa ja sellaisissa ketjuissa ja pakkipareissa, jotka tuovat pelaajien yksilöllisen osaamisen hieman korostuneestikin esille. Näin joukkueen valmennus on saanut tärkeää tietoa siitä, minkälaisia pelaajia heillä on todellisuudessa käytettävissään. Tämän jälkeen tehdään johtopäätökset. Eräänä johtopäätöksenä tulee olemaan muutaman uuden vahvistuksen hankkiminen niille osa-alueille, jotka sitä erityisesti vaativat. Ensimmäinen vahvistus joukkueeseen päätetään jo tällä viikolla.

Tiistain otteluun SaiPaa vastaan Jokerit lähtee hyvistä sarja-asemista, sillä joukkue on pelannut viimeiset viisi peliä suhteellisen tuloksellisesti kooten niistä kolme voittoa, tasapelin ja tappion. Kauden edetessä Jokerit on kyennyt parantamaan erityisesti puolustus- ja alivoimapelaamistaan, sillä vastustajat ovat heilauttaneet jokeriverkkoa viimeisessä kolmessa ottelussa enää keskimäärin 1.66 maalilla. Jokereiden ylivoima on ollut varsinkin vieraissa murskaavan tehokasta (35 %), mutta kotiotteluissa vastustajat ovat kyenneet tukahduttamaan molemmat Jokereiden ylivoimakentälliset vain 14 prosentin tehoihin. Tällä kaudella Jokerit on pelannut kotonaan toistaiseksi tappioitta voittamalla neljästä kotiottelustaan kaksi. Loput kaksi ottelua ovat päättyneet tasan. SaiPaa vastaan Jokereilta ovat edelleen poissa Mikko Ruutu (polvi) ja Olli Malmivaara (kylki).

Sanooko SaiPan kuudes kerta toden

SaiPa on aloittanut kauden kotiotteluiden suhteen erinomaisesti. Jos pelkästään kotiottelut laskettaisiin, SaiPa johtaisi SM-liigaa neljällä voitolla ja yhdellä tasapelillä sekä 13 maalin pluserolla. Mutta vierasottelut ovat sujuneet sitten aivan käsittämättömän eri tavalla. SaiPa ei ole saanut vielä pistettäkään viidestä vierasottelustaan ja maalierokin on vieraissa 14 maalia pakkasella. Sarja on kuitenkin niin tasainen, että yhdellä voitolla joukkue saattaa nousta monta sijaa ja lappeenrantalaisilla on ainakin kova usko siihen, että kuudes kerta sanoo toden.

SaiPa on kärsinyt myös avainpelaajien loukkaantumisista, sillä Vladimir Machulda pelaa Jokereita vastaan vasta kauden kolmannen pelinsä. Ja kun Machulda palasi viime ottelussa kokoonpanoon, lähti SaiPan pistekärki Timo Hirvonen juuri sitä ennen puolestaan lasaretin puolelle siellä jo ennestään päivystävän Riku-Petteri Lehtosen seuraksi. He eivät mahdollisesti pelaa vielä tiistain ottelussa Jokereita vastaan.

Eräs mielenkiintoisimpia ja samalla joukkueen tärkeimpiä pelaajia SaiPassa on maalivahti Jarmo Myllys. Mitenkään liioittelematta voidaan sanoa, että jos Myllys onnistuu vähintään hyvin, SaiPan kuudes vierasottelu saattaa vihdoin tuoda myös pistetulosta Lappeenrannan suuntaan.

Tuleeko matsia Helenius vs. Nielikäinen?

SM-liigasta löytyy yksi pelaaja, joka osaa ja uskaltaa tarvittaessa hanskata ketä vastaan tahansa ja missä sarjassa tahansa. Hän on tietysti pitkän uran hanskauhommissakin AHL:ssä ja NHL:ssä tehnyt Jokereiden kapteeni Sami Helenius, jonka epävirallista titteliä liigan kovimpana kaverina voi edes hiukan haaveilla horjuttavansa vain muutama liigapelaaja. SaiPan Pasi Nielikäinen on yksi näistä harvoista, joka on ainakin omien sanojensa mukaan valmis haastamaan Sami Heleniuksen.

Toivottavasti tämä matsi nähdään. Jos ei tässä ottelussa, niin sitten vaikka seuraavassa kohtaamisessa. Siitä pitäisi suuri jääkiekkoyleisö niin hallissa kuin sen ulkopuolellakin ja se toisi edes hieman väriä muuten aika harmaaseen liigaan. Tosin rangaistusseuraukset ovat SM-liigassa lyhyellä ja pitkällä asteikolla sitä luokkaa, että taitaa jäädä näkemättä tämäkin piristys. Helenius ja Nielikäinen olisivat mahdollisen matsinsa jälkeen paitsi pelikiellossa ottelun tai pari, myös tuomarien hampaissa jatkossa. Eivätkä hampaissa olisi ainoastaan Helenius & Nielikäinen, vaan heidän joukkueensakin. Ja juuri se on liian suuri hinta sille, että valmentajat Hannu Jortikka ja Petri Skriko tällaiseen suuren jääkiekkoyleisön kosiskeluun suostuisivat.

Vai voittaisiko sydän ja tunteet sittenkin ja matsi nähtäisiin…?

» Lähetä palautetta toimitukselle