Kuntopuntarin katastrofit

LIIGA / Ennakko
Perjantai-illan ainoassa ottelussa kohtaavat viime otteluissaan kovin kehnonlaisesti esiintyneet Helsingin Jokerit ja Lappeenrannan Saipa. Vierailijoilta sarjataulukon kärki on jo taaksejäänyttä aikaa, ja kotijoukkuekin on hukannut hyvän kaulansa sarjaykkösenä.

Viimeaikaiset saldot ovat illan kahdella joukkueella rumat. Jokereilla tylyt viisi perättäistä tappiota, joissa neljässä ensimmäisessä neljä maalia. Saipa taasen on hävinnyt neljästi peräkkäin. Vierailijoiden tiistain ottelu Espoon Bluesia vastaan oli jo verrattaen kohtuullinen (0-1), mutta totaalinen tehottomuus maalipaikoissa jätti Saipan nollille kotona.

Jokerit ui syvällä suossa. HIFK nöyryytti isäntiä Pasilassa lauantaina peräti 1-6, ja tiistaina Jokerit oli täydellinen vastaantulija Hämeenlinnassa numeroin 7-4. Numerot olisivat olleet vieläkin rumemmat ilman narripaitojen paria täydellistä lahjamaalia.

Tuskaista poljentoa

Viimeksi nähtyä Jokereiden otteluissa: neljä kentällistä väsyneitä miehiä vääntämässä 60 minuuttia alusta loppuun. Tukkoiset pelaajat tulevat ensimmäiseen aloituskiekkoon jo valmiiksi hävinneinä. Jokereiden peli on ollut niin kokonaisvaltaisen surkeaa, kuin se vain voi olla. Jopa Uudenkaupungin Jääkotkat olisi voinut napata pisteitä sarjakärjeltä.

On kuitenkin hätäistä arvioida Jokereiden olevan minkäännäköisessä kriisissä. Hyviä syitä pohjakosketukseen on varmasti monia. Helpoin ja yleisin, mutta kuitenkin todennäköisin selitys on joukkueen täydellinen tukkoisuus rankan treenivaiheen jälkeen. Mantroja epäinhimillisestä treenipiikeistä on Raimo Summasen valmentamien joukkueiden ympärillä hoettu jo vuosia. Kaikki tähtää kevääseen, sanotaan.

Tottahan se on. Treenaaminen jaksoluontoisesti, niin että kauteen ajoitetaan pari hurjaa treenipiikkiä, tehnee parasta pelaajien fyysisille ominaisuuksille pitkässä juoksussa. Kanada-maljan kuvat silmissä ajateltuna tämä on täysin oikea ja hyväksyttävä tapa valmistautua kohti liigakauden ultimatumia.

Mutta entä maksava yleisö, liiga, imago? Tappio illan ottelusta Saipaa vastaan, ja seuraavassa kotipelissä olisivat enää sitkeimmät sissit ja humalaisimmat pukumiehet haukottelemassa puutuneiden jalkojen tahtiin. Jokerit pelasi ennenkokemattoman syksyn kasvattaen liigajohtonsa jo peräti 11 pisteeseen, mutta pelityyli herätti jo silloin keskustelua. Harmoniseen viisikkopeliin perustuva strategia on vakuuttava ja tehokas, mutta kirkkaimmillaankin hieman tylsä. Tukkoisen päivän koittaessa pelitapa onkin sitten täydellisen kamalaa katsottavaa.

Täällä tänään! El spectaculo!

Panokset ovat illan pelissä molempien joukkueiden rämpimisen jäljiltä melkoisen korkealla. Tosin, mikäli Summasen joukoilla pokeri riittää, Jokerit voi jälleen saapua otteluun ilman minkäänlaista mielenkiintoa, ja nuhjata vain 60 minuuttia alta pois. Joulutaukoa odotellessa.

Saimaan Pallo tarvitsisi kipeästi pisteitä. Joukkue aloitti liigakauden säihkyen ja säkenöiden. Tahti on muuttunut, ja nyt joukkue on valahtanut sarjataulukossa jo kahdeksannelle sijalle. Kuten Jokereillakin, ajoittain ei Saipan pelissä ole tuntunut olevan mitään jäljellä syksyn hurmoksesta. Jopa itse Vladimir Machulda on ollut kuin aave viime otteluissa.
Ottelusta voi veikata tasaista, tämä lienee sanomattakin selvää. Tukossa olevien joukkueiden pelatessa vastakkain ei ottelua välttämättä ratkaise se, kumpi on enemmän sekaisin, vaan yksilöiden onnistumiset noussevat arvoon arvaamattomaan. Ville Peltonen jaksoi käytännössä yksin vetää kurssiltaan ajautunutta jokerilaivaa eteenpäin muutaman pelin ajan, kunnes joukkueen kapteeninkin jalat lopettivat liikkumisen.

Maalivahdeille on tarjolla suuria saappaita. Jokereiden pelaava maalivahti on tätä kirjoitettaessa vielä arvoitus. Saipan maalinsuulla Tomas Duba pelasi tiistaina oivan pelin, ja jatkanee perjantain pelissä.

» Lähetä palautetta toimitukselle