Pelicans ennakkosuosikkina Jokerien vieraaksi

LIIGA / Ennakko
Helsingin Jokerien ikimuistoinen katastrofikausi alkaa lähestyä loppuaan, mutta vielä Jokereista ehtii kirjoittaa ennenkuulumattomia asioita. Pelicansia vastaan Jokerien ainoa mahdollisuus piilee siinä, että vierasjoukkue sortuu ylimielisyyteen etukäteen selvästi heikompaa vastustajaa kohtaan.
uutinen

Hyvöselle kahden ottelun huili
[lue lisää]

Jokerien ja lahtelaisjoukkueiden väliset ottelut ovat perinteisesti olleet arvaamattomia. 90-luvulta lähtien Jokerit on lähtenyt otteluihin lähes poikkeuksetta ennakkosuosikkina, mutta usein onkin käynyt niin, että sarjasijoitukseltaan ja nimilistaltaan vaatimattomampi lahtelaisryhmä onkin napannut täyden pistepotin.

Tälläkin hetkellä Pelicans on sarjataulukossa Jokerien takana - tosin vain seitsemän pistettä, vieläpä yhden ottelun vähemmän pelanneena. Perustellusti voi kuitenkin väittää, että mikäli lahtelaisryhmä olisi pelannut koko kauden Pasi Räsäsen valmentamana, olisi tilanne tältäkin osin toinen.

Pelicans Aravirran käsiin kauden parhaassa vireessä

Tiedotusvälineissä huomio on Pelicansista puhuttaessa keskittynyt lähinnä Hannu Aravirran astumiseen penkin taakse. Aravirta itse on kuitenkin muistanut kiitellä Pasi Räsästä ja Pasi Nurmista hyvästä työstä sillä aikaa, kun hän itse vielä keskittyi nuorten maajoukkueen luotsaamiseen.

Kiitellä sietääkin, sillä Pasit ovat saaneet Pelicansin pelaamaan hyvin. Joulutauon jälkeen lahtelaiset ovat keränneet keskimäärin kaksi pistettä per ottelu. Edellisviikon molemmat kotiottelut Pelicans voitti tyylipuhtaasti. Torstaina kaatui JYP 5-2, lauantaina Tappara 5-1.

Silmiinpistävää Pelicansin viime aikojen otteluissa on ollut roolituksen tarkentuminen. Siinä missä alkukaudesta kaikki kentälliset yrittivät tehdä vähän kaikkea vaihtelevalla, usein heikolla menestyksellä, nyt Toni Koivusen ja Matias Lopin johtamat ketjut vastaavat hyökkäystehoista, kun taas Toni Sihvosen ja Henri Heinon viisikot keskittyvät pysäyttämään vastustajan syömähampaat.

Jokereissakin aikanaan rottaillut Santeri Heiskanen on siirretty hyökkääjäksi, mikä on sopinut yhdelle liigan ärsyttävimmistä pelaajista hyvin. Laiturina Heiskanen saa enemmän vapauksia, eivätkä virheet kostaudu yhtä helposti kuin pakin paikalla.

Immonen ja Lindström - suo siellä, vetelä täällä

Tilastot puhuvat kovaa kieltään Jokerien nykyvalmennuksen ammattitaidosta. Kun Waltteri Immonen siirrettiin marraskuussa muihin tehtäviin, oli Jokereilla kasassa 20 ottelusta 21 pistettä. Curt Lindströmin alaisuudessa joukkue on pelannut ennen Pelicans-ottelua 19 ottelua, joista se on kerännyt samaiset 21 pistettä.

Mikäli pistetili ei maanantaina kartu, on Lindströmin kausi sujunut pisteiden valossa yhtä heikosti kuin Immosenkin. Kun pelillinenkin kriisi on aivan yhtä syvä, sopii kysyä, kuinka pitkään jokerijohdon luottamus Lindströmin kykyihin riittää.

Puheet mestaruustavoitteesta ovat itsepetosta, ja viime aikojen teot puhuvatkin sen puolesta, että seuran johtoporraskin on ymmärtänyt tämän kauden olevan jo käytännössä ohi. Mikäli Jokerit pelaisi tosissaan pudotuspelipaikasta ja haaveilisi mestaruudesta, olisi Brad Nortonin, Tony Virran, Marko Jantusen ja Jesse Niinimäen tilalle haettu muutakin kuin Mestis-pelaajia ja Roman Vopat.

Marraskuun lopusta joulutaukoon asti Jokerit pelasi vaihtelevasti, mutta tehokkaasti. Viisi voittoa joulutaukoa edeltäneistä seitsemästä ottelusta antoivat odottaa hyvää kevätkautta ajatellen, vaikka suora puolivälieräpaikka olikin jo karannut liian kauas.

Toisin kuitenkin kävi. Joulutauon jälkeen Jokerit on voittanut vain kahdesti, ja pudotuspelien karsintaviiva on karannut helsinkiläisryhmältä. Seuraavissa otteluissaan Jokerit kohtaa Pelicansin lisäksi perässään olevan Lukon ja edellään olevat TPS:n ja Bluesin. Periaatteessa nousu kymmenen joukkoon on siis edelleen joukkueen omissa käsissä, mutta käytännössä peliesitykset eivät juurikaan anna toivoa paremmasta.

Edellisviikon kolmesta pelistä Jokerit sai yhden pisteen, kun se pystyi Tapparan vieraana nousemaan kahden maalin takaa tasoihin - vain hävitäkseen rangaistuslaukauskilpailun. Kaikissa kolmessa ottelussa Jokerit roikkui joten kuten vastustajan kyydissä avauserän ajan, mutta romahti sitten enemmän tai vähemmän totaalisesti.

Valmennusjohto on valitellut keskushyökkääjäpulaa, mutta kylmä tosiasia on, ettei joukkueen tämänhetkisiin pelillisiin ongelmiin auttaisi, vaikka Petri Pakaslahti toipuisikin pelikuntoon ja Jesse Niinimäen tilalle löytyisi kakkossentteri. Jokerit lepää tällä hetkellä muutaman yksilön varassa, sillä pelisysteemi on paremman jakson jälkeen jälleen tyystin sekaisin. Nämä avainyksilöt - Tommi Santala ja Hannes Hyvönen etunenässä - eivät kuitenkaan pysty kantamaan joukkuetta.

Keskialueen ohjauspelissä jokeriviisikko hajoaa palasiksi lähes joka kerta, puolustusalueella vartionti pettää jatkuvasti, hyökkäyksiinlähdöt muistuttavat nopeudeltaan ikämiesten höntsäsarjaa ja harvat hyökkäykset ajautuvat poikkeuksetta kulmiin. Kun tähän lisää kurittomuuden aiheuttamat lukuisat jäähyt ja liigan tämän hetken heikoimman erikoistilannepelaamisen, on Jokereille helppo ennustaa vaikeuksien täyttämää maanantai-iltaa hurmioon yltynyttä pelikaaniparvea vastaan.

» Lähetä palautetta toimitukselle