JYP yrittää katkaista Jokerien putken

LIIGA / Ennakko
Liigan kärkipaikalle ankkuroitunut Jokerit ottelee maanantain ainoassa liigapelissä Jyväskylän JYP:iä vastaan. Liigan kalleimman ja halvimman joukkueen kohtaaminen tuskin lukeutuu elämää suurempiin otteluihin, mutta yllätyksiä on näissä peleissä nähty ennenkin.

Vakuuttava Jokerit

Jokereille ei tällä hetkellä näytä löytyvän pysäyttäjää kotoisesta liigasta. Joukkue on hävinnyt vain kerran, pelannut tasan kerran ja muutoin voittanut kaikki ottelunsa. Narrien kotijäältä on pisteen mukaansa saanut vierasjoukkueista vain SaiPa, joka hävisi vasta jatkoajalla Jokereille.

Jokerien menestys perustuu tasokkaan materiaalin lisäksi toimivaan pelisysteemiin. Puolustuksen viimeinen lukko on hienosti pelannut nuori maalivahti Kari Lehtonen, joka ei kauaa Suomen kaukaloissa näillä otteilla enää viihdy. Hyökkäyksen materiaali on todella laaja, ja mikä tahansa ketju pystyy ratkaisemaan ottelun. Nimekkääseen hyökkäykseen nähden Jokerit ei ole tehnyt hirvittävän paljon maaleja – esimerkiksi JYP:iin verrattuna vain kaksi maalia enemmän – mutta toimivan puolustuspelin vuoksi enempää ei ole tarvittu.

Vierailla vuoristorata menossa

JYP on saanut pelinsä kulkemaan tällä kaudella vain ajoittain. Suoritustaso on heilahdellut suuresti päivän mukaan ja joskus jopa pelin sisällä. Suurimmat ongelmat ovat puolustuksessa, jossa tasonvaihtelut ovat suuria aina maalivahtipeliä myöten. Sen sijaan hyökkäys on tehnyt hämmästyttävän tasaista jälkeä, sillä tähänastisissa 12 pelissä JYP on tehnyt aina joko kaksi, kolme tai neljä maalia. Tulosvedossa kannattaa siis pelata näitä maalimääriä.

JYP:n saumat ovat täydellisessä puolustuspelissä, jota nähtiin viimeksi puolitoista viikkoa sitten HIFK-vierailulla. Tällöin Juha Pitkämäki pelasi nollapelin ja JYP voitti 0-3. Valitettavasti Pitkämäki on nyt loukkaantunut, mutta Tero Leinosen viime peli oli niin hyvä, että hänkin pystyy hyvänä päivänä pitämään nollan jopa kärkijoukkueita vastaan. Tämä vaatii kuitenkin täydellistä onnistumista myös puolustajilta; Jokerien tasoista hyökkäystä vastaan ei yksin maalivahdin hyvä peli riitä.

Arvio

Jokerit pystyy rutiinisuorituksella hoitamaan pelin kotiin, ellei JYP ole jostakin kaivanut valtavaa taistelumielialaa ja saanut samalla pelinsä kuntoon. Muutaman seikan voi hakea, mitkä tukisivat JYP:n yllätysmahdollisuuksia – joukkue on nimittäin ottanut tällä kaudella enemmän voittoja vieraista kuin kotoa, ja se on pystynyt viime vuosina kaatamaan joka kaudella Jokerit ainakin kerran, vaikka olisi muuten pelannut miten huonosti. JYP:n voitto vaatisi kuitenkin tasoitusta kotijoukkueelta laiskuuden, puolustuspään virheiden tai jäähyilyn muodossa, vieraiden hyvä peli siihen tuskin yksin riittää.

» Lähetä palautetta toimitukselle