Tamperelaisten matka kohti kevättä alkaa tapanina paikallistaistolla

LIIGA / Ennakko
Joulutauko päättyy Tampereella Tapaninpäivänä, kun Ilves ja Tappara kohtaavat kauden neljännessä paikallisottelussa. Nähtäväksi jää, jatkako Tappara joulua edeltänyttä noususuhdannettaan, vai onko Ilves löytänyt tauon aikana lääkkeet uudelle menestykselle kohti pudotuspeliviivaa.

Kuntokäyrät

Ilveksen menestys on Pasi Määttäsen loukkaantumisen jälkeen ollut satunnaista, ei edes joukkueen kapteenin paluu tai viime kauden tehopelaaja Colby Genowayn liittyminen pelaavaan miehistöön ole muuttaneet joukkueen suuntaa. Ja vaikka mitään suurtappioiden sumaa ei olekaan nähty, niin voitot ovat kartelleet tamperelaisjoukkuetta tiiviisti. Joulutauolle mentiinkiin kahdeksan tappion putkessa sijalta 13.

Tapparan kelkka kääntyi selvästi Lukko -voitosta, jonka jälkeen joukkue on pystynyt voittoihin, vaikka se ei mitään äärimmäisen kaunista peliä ole pelannutkaan. Joukkue on löytänyt taisteluilmeensä ja päässyt koko joukkueen osalta alkukautta selvästi tasaisempaan suoritukseen, eikä SM-liigan tehomies Jori Lehterän ei enää tarvitse yksin vetää Tappara-rekeä perässään. Niin ikään Stephen Guollan tulo on antanut mahdollisuuksia uusiin hyökkäyskoostumuksiin.

Ratkaisun paikat

Tamperelaisten paikallispelien voittajaa on aina ollut vaikea arvata etukäteen, pisteet on voinut viedä kumpi tahansa joukkueista. Usein pisteet onkin käynyt korjaamassa joukkueista huonommin sijoittunut. Kauden aiemmissa paikallisotteluissa SM-liigassa Ilves pitää piikkipaikkaa lukemin 2-1.

Lauantain ottelussa ratkaisu saattaa löytyä hyvinkin pienestä tekijästä. Tiukka vääntö ja tarkka peli aiheuttanevat sen, että maalipaikkoja ei synny kummallekaan joukkueelle suuria määriä. Hyvä arvaus on, että se joukkueista, joka pystyy nuo paikat tarkemmin käyttämään ,vie lauantaina pisteet Hakametsän hallin omaan pukukoppiinsa.

Maaliteon suhteen Tappara näyttää olevan ottelun ennakkosuosikki. Tukea tälle väittämälle voidaan löytää joulukuun ottelutilastoista, joissa se on viiden ottelun osalta maalinteossa paikallisvastustajaansa parempi lukemin 20-12. Tapparan trio, Jori Lehterä-Jonas Enlund-Niclas Lucenius, näyttäisi muodostuvan joukkueensa ykkösnyrkiksi, joka tekee pahojaan illasta toiseen. Nyt myös Stephen Guollan rinnalla pelaavat Ville Nieminen ja Timo Koskela ovat pystyneet nostamaan tasoaan selvästi.



Ilves on palannut tehottomuudessa aiempien vuosien tasolle, ja maalinteko on ollut vaikeaa. Kiekkoa on kyllä kuljetettu ja pidetty hallussa, mutta maalipaikkoja ei ole pystytty luomaan. Maaliteko on ollut pitkälti ykkösen Jussi Pesosen (13) ja Masi Marjamäen (9) varassa, mutta myös kakkosketjun Jarkko Kauvosaari (10) on noussut hiljaksiin kohti joukkueensa maalitekijäkärkeä. Ilveksen viime kauden tehomies, Markus Seikola, on tällä kaudella ollut joukkueensa toiseksi tehokkain lukemin 9+12. Sen sijaan Colby Genowayn osalta kauden avausmaalia vielä odotellaan.

Paikallispelin sankariksi on vuosien mittaan noussut usein voittajajoukkueen maalivahti. Ilves saa lauantaina vaihtoaitioonsa huippuluokan luukunavaajan, kun Jani Hurme pukee päälleen ensimmäistä kertaa Ilveksen pelipaidan. Ottelu tulee hänelle siirron jälkeen liian nopeasti, joten Juha Pitkämäki saa erinomaisen näyttöpaikan kilpailussa joukkueensa ykkösvahdin paikasta.

Tappara luisteluttanee maalinsa suulle ykkösvahtinsa, Harri Säterin, joka on onnistunut mukavasti läpi koko kauden. Säteri on SM-liigan maalivahtien torjuntapörssissä ennen lauantain ottelua sijalla 11 torjuntaprosentin ollessa 91.78. Mutta vaihtoehtokin valmennusjohdolla on takataskussaan, sillä penkiltä voi heittää tuleen joulukuussa kolmesti torjuntatyössä olleen Mika Lehdon.

Kokoonpanot

Ilves saanee parhaan mahdollisen joukkueen lauantaina Hakametsän jäälle. pois lukien kohti Kanadaa ja nuorten MM-kisoja matkanneet Joonas Rask ja Matias Myttynen. Tapparalta poissa on puoelstaan polveaan poteva Antti Kangasniemi.

» Lähetä palautetta toimitukselle