TOR - FLA 1.00
NJD - BUF 1.00
NYR - PIT 1.00
TBL - BOS 1.30
STL - VGK 2.00
MIN - NSH 2.00
WPG - DAL 2.00
CGY - LAK 3.00
SJS - DET 4.30

Tampereen derby perjantain herkkupalana

LIIGA / Ennakko
Siinä missä Englannin Valioliigassa herättää tunteita Merseysiden tai Manchesterin derby, on Suomessa vastaavanlaista asettelua etsittävä jääkiekon puolelta. Terävintä kärkeä edustaa ehdottomasti perinteikkäiden tamperelaisten, Ilveksen ja Tapparan, kohtaaminen. Tämän kauden osalta kiekkoklassikon toinen näytös pelataan viikonlopun alkajaisiksi perjantaina.

Kuntokäyrät

SM-liigan lisättyä muutama kausi sitten paikallisotteluiden määrää koki myös Tampereen derby melkoisen inflaation. Tällä kaudella joukkueet kohtaavat toisensa viidesti runkosarjassa, mikä on selkeä askel oikeaan suuntaan. Takavuosina, kun joukkueet kohtasivat neljästi kauden aikana, oli paikallispelipäivä Tampereella aina juhlapäivä ja Hakametsän lehterit lähes poikkeuksetta täynnä innostunutta yleisöä.

Yhtä kaikki, joukkueet kohtaavat jälleen ja asetelmat ovat lähes poikkeuksellisen mielenkiintoiset. Isäntäjoukkue Ilves on sarjataulukossa viidentenä ja Tappara on vain pari pykälää alempana. Joukkueet ovat kuitenkin tasapisteissä ja molemmille ottelu on tärkeä. Tappara kärsi edellisessä ottelussaan tappion Kärpille ja Ilves kävi ottamassa turkkiin tiistaina Bluesilta. Kauden ensimmäisen kohtaamisen Ilves vei puhtaasti, mutta nyt Tappara on herännyt horroksestaan, kun taas Ilveksen kuntokäyrä näyttää pahasti alaspäin.

Ratkaisun paikat

Ilveksen peli on kulkenut alkukaudella kutakuinkin hyvin. Peli on kurinalaista, välimatkat on kunnossa ja hyökkäyspeli pystyy luomaan tilanteita riittävästi vastustajan maalille. Ongelmakohdat ovat kuitenkin sitäkin oleellisempia otteluiden voittamisen kannalta: maalivahtipeli ja maalinteko.

Ilveksen maalivahtikaksikko Juha PitkämäkiMarkus Korhonen ei ole viime peleissä vakuuttanut. Enemmän pelannut Pitkämäki venyy toisinaan huippupelastuksiin, mutta yksikin musta hetki saattaa tappaa koko pelin. Hyökkäyspään tuhlaajapojat eivät ainakaan auta tilannetta, sillä viimeiset viisi otteluaan Ilves on pelannut alle kahden tehdyn maalin keskiarvolla.

Lisäksi tupsukorvat hakevat jatkuvasti hiekkalaatikkoa jäähyaition puolelta, mistä ei tunnetusti pelejä ole ennenkään voitettu. Puolustuspäässä joukkueen liike ei tahdo riittää ja usein vetoapua haetaan vastustajan kyljestä tai kainalosta. Tuomarit eivät kuitenkaan tätä salli, joten maila on syytä pitää kurissa.

– Työmäärä, asenne ja sitoutuminen ei ole viime aikoina olleet joukkueellamme kunnossa. Se heijastuu kaikkeen. Yli- ja alivoimapelimme ei toimi ja Espoossa pelasimme kauden heikoimman ottelumme. Tähän tarvitaan paljon parannusta. Tässä sarjassa ei pärjää, jos ei edellämainitut osa-alueet ole kunnossa, valotti Ilveksen apuvalmentaja Juha Juujärvi joukkueen ongelmia.

Tapparan synkkä alkukausi päättyi tasan siihen paikkaan, kun joukkue hankki kanadalaisen Lee Gorenin alkukaudeksi paikkaamaan loukkaantumissumaa. Goren toi joukkueeseen tarvittavaa johtajuutta ja itseluottamusta, mikä on näkynyt suoraan peliotteissa ja sarjataulukossa.

Ennen keskiviikon tappiota joukkue oli mm. onnistunut hakemaan kaksi pistettä Rauman Lukolta, mikä ei ole vielä muilta onnistunut. Lisäksi maalivahdeista varsinkin Harri Säteri on lunastamassa kovia odotuksia. Säteri onkin onnistunut vakuuttamaan myös valmentaja Mikko Saarisen ja lienee tällä hetkellä joukkueensa ykkösmaalivahti.

Ennakkoon on lähes mahdoton arvioida, kumpi ottelun vie. Tapparan päivän kunto näyttäisi olevan paikallisvastustajaa hieman parempi, mutta Ilveksen itseluottamusta nostanee edellisen kohtaamisen suvereeni voitto. Tosin se saattaa kääntyä myös tupsukorvia vastaan.

– Tappara on tällä hetkellä liigan kovakuntoisimpia jengejä. Heidän kuntokäyränsä on päinvastainen kuin meillä ja he ovat pelanneet edelliset ottelut todella hyvin. Kovasta kunnosta kertoo myös voitto Florida Panthersista. Jori Lehterän kenttä lienee tällä hetkellä liigan kuumimpia ja myös Timo KoskelaVille Nieminen-parivaljakko on ollut pelipäällä, kuvaili Juujärvi paikallisvastustajaa.

Kokoonpanot

Ilveksen kokoonpanosta puuttuu joukkueen kapteeni Pasi Määttänen, joka on sivussa vähintään kaksi kuukautta. Ilveksen tuoreimman hankinnan, kanadalaisen Junior Lessardin pelaaminen on epävarmaa.

– Lessard saapuu perjantaina Tampereelle, jonka jälkeen katsotaan miehen pelikuntoa. Meillä ei ole tässä kohtaa mitään odotuksia kanadalaisen suhteen, vaan nyt katsotaan rauhassa tilanne ja pelikunto, totesi Juujärvi.

Ilveksen maalissa jatkanee Pitkämäki, sillä tappiosta huolimatta miehen otteet miellyttivät ainakin Ilves-valmennusta.

– Juha oli loistava Espoossa, jossa ensi erän jälkeen peli olisi voinut olla ilman Pitkämäkeä jo ohi. Perjantaina pelaavaa maalivahtia ei kuitenkaan ole vielä päätetty.

Tapparalta puuttuu pelikiellossa jälleen oleva Tuukka Mäntylä. Myös Mika Lehto on sivussa tositoimista henkilökohtaisen syyn vuoksi. Lehdon korvaa Kajaanin Hokista lainalle tuleva Teemu Seppänen. Loukkaantuneina sivussa ovat polvivaivainen Antti Kangasniemi ja reitensä jo viime kaudella loukannut Janne Ojanen. Maalissa aloittanee Säteri.

Muuta

Muuta

Ilveksen Jarkko Kauvosaari saa täyteen 300 runkosarjaottelua.

» Lähetä palautetta toimitukselle