Lukko saapuu petojahtiin

LIIGA / Ennakko
Ilves on nykytasollaan melko kesy peto vierailijan saalistettavaksi. Niin ainakin moni joukkue on viime aikoina erehtynyt luulemaan. Robert Kron on tuonut Lukkoon kokemusta ja kiekollista taitoa ja raumalaiset haluavat taistella kynsin hampain pudotuspelipaikastaan. Tästä lähdetään lauantai-illan otteluun.

Ilves on viime peleissä pelannut lähes sillä tasolla, mitä siltä odotettiin ennen kauden alkua. Jos Ilves olisi pelannut tällä tasolla koko kauden, se olisi nyt kirkkaasti pudotuspeleissä. Ja jos tsekit eivät olisi loukkaantuneet ja pelanneet alle odotusten ja jos Källarsson, Racine ja Koistinen eivät olisi loukkaantuneet ja jos tädillä olisi.. nojoo..

Fakta on kuitenkin tällä hetkellä se, että Ilves on liigan viimeinen, mutta on pelillisesti huomattavasti korkeammalla tasolla, kuin mitä sarjasijoitus kertoo. Joukkue hyökkää rohkeasti ja aggressiivisesti ja luo paikkoja. Ja jos vastustaja pääsee parinkin maalin johtoon, pelaajien selkärangan napsahdusta ei kuulu yläparvelle asti. Muutamissa otteluissa joukkue on taistellut hyvin, ja saanut taisteluistaan pisteen tai kaksi. Aivan ansaitusti.

Uusiksi koottu ykköskenttä Viitakoski-Niinimäki-Snellman on joukkueen tuki ja turva. Ketju tekee suurimman osan Ilveksen maaleista, mutta Raimo Helmisen siirtäminen kakkosketjuun jaVille Hirvosen siirto kolmoseen, on tuonut hyökkäykseen leveyttä. Sekä Niinimäen, että Helmisen johtamat ylivoimaviisikotkin ovat saaneet hyvää jälkeä aikaiseksi ja onpa kentällä nähty yhtä aikaa kahden eri sukupolven Ilves-maestroja, kun Helminen ja Niinimäki ovat yhtä aikaa pistäneet alivoimaneliötä solmuun.

Tommi Satosaari pelasi Oulussa kelpo pelin, joten oletettavaa on, että mies saa jatkaa myös lauantaina, varsinkin kun Bruce Racinen nivunen ei taida vielä kestää useamman ottelun mittaista rasitusta. Ilveksestä poissa ovat pitkäaikaispotilaiden lisäksi mahdollisesti Mikko Kuparinen, jonka pelaaminen aivotärähdyksestä johtuen oli ainakin perjantaina vielä epäselvää. Myös vähälle peliajalle jäänyt Jukka Hakkarainen on poissa, mies palasi takaisin Mestikseen.

Lauantaina tekee päävalmentajana debyyttinsä Ilveksen Jukka-Pekka Annala, joka tuuraa toimitsijakiellossa olevaa Teijo Räsästä. ”Teisa” sai ”penalttinsa” käytyään Kärpät-ottelun jälkeen ripittämässä tuomareita. Annala, joka on pelaajien keskuudessa erittäin arvostettu, pääsee näin kokeilemaan pelinjohtamista. Häntä avustaa maalivahtivalmentaja Arto Koivisto.

Ilveksellä on päällä pisteputki. Se on saalistanut pisteen kolmesta viimeisestä kamppailustaan, tämän paremmin ei joukkue ole tällä kaudella pelannut.

Lukolla kolmen ottelun pyrähdys

Lauantain ottelu on keskimmäinen Lukon ”play off-viikonlopun” otteluista. Näistä otteluista kettupaitojen pitäisi saada täydet kuusi pistettä, jotta play off-viiva pysyisi visusti takana.

Perjanti-iltana Lukko otti maukkaan voiton IFK:sta, mutta saattoi maksaa pisteistä kovan hinnan. Päävalmentaja Ismo Lehkonen peluutti kahdessa viimeisessä erässä pääasiassa Hancockin ja Kronin ketjuja, joten pelaajien putkissa voi ruveta painamaan, jos Ilves pystyy pitämään vauhtia yllä.

Lukko ei ole kyennyt pelaamaan täyttä 60minuuttia tasaisesti, vaan joukkue on pahasti notkahtanut jossain vaiheessa ottelua, yleensä toisessa erässä. Pelillisesti joukkueella on muutamia pahoja ongelmia, mm. melko kädettömän puolustuksen pelinavaus on välillä luokatonta, josta johtuu myös se että kiekon ylöstuonnissa on paikkapaikoin suuria vaikeuksia. Mutta kun pikkumusta saadaan vastustajan päätyyn, on Lukko vaarallisimmillaan.

Lukon kaksi hyökkäysketjua, Saarela-Hancock-Torkki ja kesken IFK-ottelun koottu Cisar-Kron-Ulmer ovat parhaimmillaan erittäin vaarallisia. Harmaita hiuksia valmennusjohdolle aiheuttaa varmasti Pasi Saarelan kyynärpää, joka on lievästi loukkaantunut. Poissa ovat varmuudella nilkkavammaansa poteva Petri Lätti ja polvivaivainen Teemu Kesä. Maalissa pelannee Petri Vehanen. Perjantain ottelussa paljon kritiikkiä keräsivät konkaripuolustajat Erik Hämäläinen ja Toni Porkka. Näiden pelaajien pitää onnista paljon paremmin, jos Lukko mielii napsia pisteitä tulevaisuudessa.

Miten käy?

Kuten aiemminkin on todettu, Ilves on täysin arvoituksellinen joukkue. Mikäli peli kiinnostaa, joukkue tekee kiusaa ihan mille tahansa joukkueelle. Toisaalta on myös nähty tilanteita, jossa joukkue on antautunut jo ennen aloitusvihellystä. Lukko pystyy myös parhaimmillaan lähes mihin tahansa, ja Ismo Lehkonen tunnetaan miehenä, joka osaa motivoida joukkueensa huippusuorituksiin.

Lukko pelaa härkäviikonloppua, ja mikäli Ilves pelaa neljällä kentällä ja luistelee lujaa, voi pisteet jäädä Tampereelle. Ilveksen viime pelit ovat paria notkahdusta lukuun ottamatta olleet tiukkoja vääntöjä, ja veikkaajille tiedoksi: Ilves on viimeaikoina päätynyt useasti jatkoajalle. Miettikääpä sitä.

» Lähetä palautetta toimitukselle