Ilveksen kuolemanottelu päättyy joko mestaruuteen tai katastrofiin

LIIGA / Ennakko
Ilves kaipaa fyysistä otetta torstaina.
Kuva © Jarno Hietanen
Tampereella pelataan torstaina paljosta – se on joko pyöveli tai loisto-onnistuminen. Ilveksen kuolemanottelua hankaloittaa vieraaksi saapuva sarjakolmonen Rauman Lukko.

Torstaisen trillerin pääosissa näyttelevät Tampereen Ilves ja Rauman Lukko. Lukko on sarjataulukossa kolmantena ja ei voi enää menettää kotietuaan puolivälierissä. Ottelu on siis raumalaisittain vain kenraaliharjoitus pudotuspelejä varten.

Ilvekselle ottelu merkitsee aivan kaikkea maan ja taivaan väliltä. Kymmenes sija olisi Ilveksen mestaruus. Vaikka Ilves lähti kauteen minimaalisin odotuksin, tupsukorvien erinomainen syksy ja mallikas paluu joulutauolta ovat pitäneet Ilveksen kiinni pudotuspelipaikassa. Ainakin ennen viimeistä ottelua.

Putoaminen kymmenen parhaan joukosta olisi Ilvekselle suuri katastrofi. Sitä on turha kiistää kauden alla tehdyistä pessimistisistä veikkauksista huolimatta. Pelaajat, päävalmentaja Tuomas Tuokkola ja seuran talous olisivat suurimmat kärsijät valtavasta pettymyksestä.

Joukkueet ovat kohdanneet kolmesti kauden aikana. Jokaisen ottelun on tähän mennessä vienyt kotijoukkue ja otteluissa on tehty vain yhteensä vain seitsemän maalia. Lukko on voittanut Ilveksen Raumalla kahdesti ja Ilves puolestaan Tampereella aiemmin käydyn kamppailun.

Kaikki tai ei mitään – Ilveksen on parannettava

Ilves ei edes pelaisi vastaavassa kuolinottelussa, jos sen peli ei olisi ollut heikkoa viime viikkoina. Ilves on tullut perävalot vilkkuen ja peruuttaen HPK:ta vastaan sarjataulukossa.

Ilvekselle riittää yhä voitto paineettomasti vieraissa pelaavasta Lukosta. Ilveksellä on HPK:ta enemmän voittoja varsinaisella peliajalla, joten tasapisteissä tupsukorvat menevät pudotuspeleihin.

Ongelma on kuitenkin pelillinen, ei sarjataulukollinen. Ilves on hävinnyt viimeiset kolme otteluaan ja viidestä viimeisestä neljä. Tappioista raskain oli viime lauantain tappio Hakametsässä Bluesia vastaan.

Ilveksen vahvuudet – maalivahti- ja puolustuspelaaminen – ovat pettäneet ratkaisevilla hetkillä. Yksi liigakauden parhaista maalivahdeista Ville Kolppanen on ollut täyttä reikäleipää viimeisissä otteluissa ja kokematon Joonas Korpisalo ei ole pystynyt olemaan paikkaajana riittävän tasainen. Ilves onkin vaihtanut maalivahtiaan kolmesti viimeisen kahden ottelun aikana.

Ilves ei kestä vastustajan maalihanojen helppoa aukeamista. Ilveksen ylivoima ja hyökkäyspelaaminen on hyvin pitkälti Michael Keräsen oma show ja laajuutta pitää löytyä. Juuso Rajala, Sami Sandell ja Alexander Ruuttu ovat parantaneet viime peleissä. Tätä Ilves tarvitsee Lukkoa vastaan.

− Totta kai siitä tulee todella upea peli. Paineet ovat tietenkin kovat. Lähdemme tekemään sitä samaa työtä mitä teimme tänään kaksi viimeistä erää. Ideana on, että tartumme hetkeen ja otamme sen tarvittavan voiton.

− Meidän pitää saada paras mahdollinen valmistautuminen alle. Otamme mukaan kaikki ne positiiviset asiat, joita olemme tällä kaudella saaneet aikaan. Nyt on pystyttävä ulosmittaamaan ne täydellä teholla. Tämä on meille hieno kokemus ja oppi, analysoi Tuomas Tuokkola torstaita.

Lukko valmistautuu pudotuspeleihin

Lukko on liigakevään ykkösnousija, mutta raumalaisten viime pelit eivät ole menneet mallikkaasti. Lukko on hävinnyt viimeisestä neljästä pelistään kolme.

Lukko on varmistanut kotiedun puolivälierissä ja joukkue jäi tiistaina HPK:ta vastaan Kerhon hurmoksen jalkoihin. Lukon hyökkäyspeli ei tällä hetkellä ole uomissaan, joka on isoin ongelma pudotuspelejä ajatellen.

Maalivahti Ryan Zapolski pelasi Raumalla kauniisti sanottuna keskinkertaisesti, mutta Lukon puolustuspeli on ollut hyvää.

- Tässä ei ollut koko kuva siitä, missä me tällä hetkellä olemme. Tervetuloa katsomaan tulevan viikon perjantaina pudotuspelejä Raumalle, puhisi Lukko-valmentaja Risto Dufva tiistaina.

Jotta Lukko voisi horjuttaa Ilvestä, sen pitäisi taas päästä henkisesti iskuun. Lukkoa heikommat joukkueet pelaavat tällä hetkellä henkensä edestä ja raumalaisten pitäisi pystyä vastaamaan tähän asenteeseen voittaakseen. Dufvan HPK-tappion jälkeinen pitkä pukukoppipuhuttelu auttanee motivoinnissa.

Keränen vastaan Vahalahti

Ottelussa ratkaistaan todennäköisesti myös Liigan runkosarjan pistepörssin voitto. Michael Keränen on pelannut Lukko-hyökkääjä Ville Vahalahtea seitsemän peliä vähemmän, mutta Keränen(52 pistettä) johtaa pistepörssiä pisteellä ennen Vahalahtea.

Kolmantena oleva Kärppien Ivan Huml on viisi pistettä Kerästä perässä ennen viimeistä kierrosta. Huml puolestaan johtaa 36 syöttöpisteellä syöttöpörssiä ja on näin syötön verran Kerästä edellä.

Seuraa Heitä

Michael Keränen #71 |

Keskushyökkääjä

52 pisteellään Liigan pisteykkönen, ainakin vielä. Tarvinnut pisteisiinsä 51 peliä, joten on piste-per-peli-tahdissa. Kantaa isointa vastuuta Ilveksessä myös pudotuspelipaikan suhteen. Uran kovin ottelu?

Ville Vahalahti #82 |

Laitahyökkääjä

36-vuotias laituri on jo rikkonut pitkän uransa piste-ennätyksen. Pistekuninkuus kruunaisi kauden. Säästelee jo varmasti pudotuspelejä varten.

Viimeisimmät ottelut, TOP5

Ilves M S P
1.Turo Asplund 0 6 6
2.Michael Keränen 3 1 4
3.Juuso Rajala 1 3 4
4.Alexander Ruuttu 2 1 3
5.Kai Kantola 0 3 3
Lukko M S P
1.Filip Riska 1 4 5
2.Ville Vahalahti 2 2 4
3.Olli Sipiläinen 0 3 3
4.Harri Tikkanen 0 2 2
5.Otto Honkaheimo 1 1 2

» Lähetä palautetta toimitukselle