Nouseeko Tampereella ratkaisijaksi pelinluku- vai maalintekotaito?

LIIGA / Ennakko
Ilves-maalilta ei varmasti löydy tilaa tiistai-iltanakaan.
Kuva © Hannu Rainamo www.hannuphoto.com
Onnistuuko Ilves tukkimaan keskialueen ja vieraittensa hyökkäykseen lähdön? Saako JYP tamperelaisten pitkät hyökkäykset kuriin? Entä jaksaako Ilves tällä kertaa ottelun loppuun saakka?

Ilves ja JYP kohtaavat tiistai-iltana Tampereella toisen kerran tällä kaudella. Joukkueiden ensimmäinen keskinäinen mittelö Jyväskylässä päättyi pitkään kolmanteen erään ottelua hallinneen ja 1-3 johtaneen Ilveksen harmiksi jyväskyläläisten kolmen maalin putkeen kolmannessa erässä ja 4-3 voittoon.

Molemmilla joukkueilla takanaan tappioiden viikonloppu

Kotijoukkue Ilves on kauden erinomaisen alun jälkeen painunut pienoiseen alamäkeen, pistepussi kun on karttunut kolmen viimeksi pelatun kierroksen aikana vain yhden pisteen verran. Hätäisimmät Ilves-fanit ovat jo yhdistäneet tappiosarjan joukkueen yllä vellovan omistajakeskustelun syyksi. Kaikesta huolimatta ei tamperelaisjoukkueen valmennusjohto Tuomas Tuokkolan johdolla ole suostunut vaipumaan masennukseen, vaan on nähnyt jokaisessa ottelussa paljon positiivisiakin elementtejä. Tätä ovat tukeneet tiedot Porista kuin Raumaltakin joukkueen positiivisesta ja yritteliäästä peli-ilmeestä.

Pudotuspeliviivan huonommalta puolelta tiistai-illan kohtaamiseen lähtevä JYP on ollut monien mielestä yksi Liigan pettymyksistä, jotkut ovat puhuneet jopa alisuorittajasta. Lisää vettä myllyyn tuli viime viikon huonojen esitysten myötä. Vaikka voitto tulikin Tapparasta jatkoajalla, niin esitys ei ollut ainakaan kannattajien mieleen. Viikonlopun tuplakierroksella SaiPa oli selvästi jyväskyläläisiä parempi tehden perjantaina Lappeenrannassa kotikaukalossaan enemmän maaleja kuin JYPillä oli tuossa ottelussa maalipaikkoja. Lauantaina esitys sitten kruunaantui SaiPan viedessä jatkoaikapisteet Jyväskylästä kotimatkalleen.

Keskialueen herruus menestyksen ytimessä?

Ilves on esitellyt taktisina kuvioinaan kauden alussa pitkät hyökkäykset, mutta myös tarkan keskialueen pelaamisen. Tässä onkin onnistuttu viime kierroksia lukuunottamatta hyvin. Porin Ässät oli nimittäin tehnyt kotiläksynsä ja löytänyt ensimmäisenä joukkueena aseet tamperelaisten hyökkäysten eliminoimiseksi.

Tiistai-illan yhdeksi voiton avaimeksi muodostunee keskialueen pelaaminen. Tappara perusti pelaamisensa JYPiä vastaan juuri keskialueen tukkimiseen, kiekon riistoihin sekä nopeisiin vastaiskuihin, mutta oman osansa tamperelaisten maaleihin toi myös jyväskyläläisten hyökkääjien epäonnistunut porrastus. Ilves on pyrkinyt otteluissaan niin ikään tukkimaan keskialueen vastustajaltaan, joten nähtäväksi jää onnistuuko kotijoukkueelta myös nopea pelin suunnanmuutos.

JYPin osalta menestys tiistaina Ilvestä vastaan edellyttäisi muun muassa parempaa pelinlukutaitoa, mutta myös pelaamisen yksinkertaistamista, mikä osaltaan toi mukanaan SaiPa-pelin hallinnan. Niin ikään joukkueen toivelistalla olisi selvästi aktiivisempi reagointi vastustajan tekemisiin.

Maalintekijä saisi paikan

Sekä Ilves että JYP ovat osoittaneet kauden aikana, että maalinteko voi olla todellinen ongelma. Siinä, missä maalinteon vaikeus on ”tuttua kauraa” tamperelaisjoukkueelle aiemmilta kausilta, niin Jyväskylään tämä tehottomuus on iskenyt lähes puun takaa yllättäen. Ei auta, vaikka JYP voittaisikin maalintekopaikat, jos kiekkoa ei saada maaliin riittävän tehokkaasti. Joukkueen paras maalipaikkojen luoja on ollut Miika Lahden johtama ykkösketju, muiden osalta on joukkueen ollut tyytyminen yksilösuorituksiin. Erityisiä odotuksia Jyväskylän suunnalla on nyt kohdistettu pelinsä maalintekoa lukuunottamatta melko hyvään kuosiin saaneeseen Jani Tuppuraiseen.

Ilveksen osalta tehottomuus näyttää vaivaavan joukkuetta edelleen. Joukkue kaipaisi lisää vastustajan maalinedustan väännöissä viihtyviä hyökkääjiä. Tosin on myönnettävä, että tällä kaudella joukkue on päässyt edelliskausia paljon useammin maalintekosektorille. Niin ikään laukauksetkin ovat lähteneet herkemmin, joten maaliverkot ovat olleet kireällä aiempia kausia useammin. Ja maalitekoon ovat pystyneet kaikki ketjut ykkösestä neloseen. Tosin Daniel Corson johtaman ykkösketjun lievä alavireisyys viime kierroksilla on ollut omiaan pitämään koko joukkueen maalimäärät alkukierroksia alhaisempina.

Seuraa Heitä

Tommi Kivistö #4 | Kärpät

Puolustaja

Ilveksen plus/miinus-tilaston kolmonen lukemin +7.

Éric Perrin #11 |

Keskushyökkääjä

Ilveksen harmina useasti aiemmin, entä tiistai-iltana?

Viimeisimmät ottelut, TOP5

Ilves M S P
1.Mikko Kukkonen 2 3 5
2.Michael Keränen 0 4 4
3.Juuso Rajala 0 3 3
4.Kai Kantola 1 1 2
5.Alexander Ruuttu 2 0 2
JYP M S P
1.Ossi Louhivaara 4 3 7
2.Miika Lahti 2 3 5
3.Max Wärn 0 4 4
4.Éric Perrin 0 4 4
5.Petr Hubacek 1 2 3

» Lähetä palautetta toimitukselle