Varjosta aurinkoon

LIIGA / Ennakko
”Joukkue joka pimeydessä vaeltaa”. Ilveksen kuudessa viimeisimmässä pelissä on nähty 53 maalia, voiko joku väittää Ilveksen pelejä tylsäksi? Vastustaja on vain tehnyt niistä maaleista 34 ja Ilves 19. Kertonee että Ilves on lähtenyt useammin kentältä häviäjänä kuin voittajana. Sensijaan HPK on voittanut neljä viimeisintään ottelua maalisuhteella 16-9. Joukkue paistattelee auringossa ja porskuttaa eteenpäin tasaista tahtia.

Ilves on voittanut ottelunsa viimeksi 7.10, samana päivänä kuin HPK on hävinnyt viimeksi. Tamperelaisjoukkue ehdittiin jo julistamaan yllätysjoukkueeksi, tosin siinä vaiheessa Ilves oli kohdannut ns. kovista joukkueita vain Tapparan sekä HPK:n. Kun kissalauma pelasi huippujoukkueita vastaan, ”yllättäen” yllätyksiä ei nähty. Turpaan tuli, että soi. Kärpät, TPS sekä HIFK iskivät 19 maalia Ilveksen verkkoon. Aika paljon saa joukkue tehdä, että voittaa ottelun kun vastustaja tekee yli kuusi maalia per ottelu.

Ilveksen ongelmana on tällä hetkellä henkilökohtaiset virheet. Joukkue tekee liikaa virheitä ja vastustaja rankaisee niistä. Tuntuu kuin pelaajilla ei ajatus kulkisi. Joukkue luistelee ja yrittää kokoajan. Syötöt ovat liian vaikeita, ratkaisut ovat hätäisiä, ideaa ei ole.

Timo Peltomaakin tietää ongelman olevan olemassa.

- Tehdään liikaa henkilökohtaisia virheitä, hätäillään kiekon kanssa liikaa. Jos Raipekin on ylivoimalla viidellä kolmea vastaan maskimiehenä, niin kyllä jossain on vika.

Joukkue tarvitsisi selkeätä herätystä. Mahdollisuuksia tähän ei paljoakaan ole, ottelutahti liigassa on kova. Uusi pelaaja voisi ehkä selkiyttää tilannetta, ja seurajohto on ilmoittanut jonkun pelaajan olevan hankinnassa.

Päävalmentaja Vaclav Sykora on tilanteen tasalla, ja pelaaja on haussa.

- Me tarvitsemme lisää voimaa, menetimme viime keväänä monta voimakasta pelaajaa, Vorel, Rajamäki, Toporowski ja Viitakoski. Ensisijaisesti tietysti keskushyökkääjää, koska meillä on hyvin laitureita ja esimerkiksi Leinohan on vasta viime kaudella pelannut ensimmäisen kerran keskellä.

Ongelmana on myös tiettyjen runkopelaajien alavire. Cory Murphy hallitsi Ilveksen puolustusta viime kaudella, nyt hän on varjo entisestään. Kanadalainen tarvitsee rinnalleen puolustavan puolustajan, joka paikkaa Coryn nousuja. Juha Pitkämäki maalillaan on ollut monessa pelissä pelastava enkeli, mutta jossain vaiheessa mies väsyy varmasti. Merkkejä on ilmassa. Kakkosena on vasta 17-vuotias huippulupaus Tuukka Rask, joka ei ole vielä liigatasoa. Jos Pitkämäki romahtaa, Ilves on rotkon reunalla.

Valmennusjohdolta löytyy kyllä luottoa Raskiin ja Pitkämäkeenkin.

- Tuukka pelasi tänään hyvin ja hän pelaa Kerhoakin vastaan, mutta meillä on silti täysi luotto molempiin maalivahteihin.

Muttei niin huonoa, ettei hyvääkin. Steve Kariya, ehkä yksi Ilveksen kaikkien aikojen parhaista vahvistuksista, on pelannut hyvin. Pisteitä on siunaantunut mukavasti, kahdeksan pistettä 13 ottelussa. Mikä sitten on odotus Kariyalle, on seurajohdon tiedossa. Joka tapauksessa hankinta näyttää onnistuneen toistaiseksi mukavasti. Myös viime kaudella huonohkosti pelannut Henri Laurila on hyvässä vireessä. Siitä kertoo miehen majailu liigan plusmiinus-pörssin kärkipäässä.

Sykora ei ole menettänyt vielä uskoaan joukkueeseen.

- Luotan, että pelaamme paremmin huomenna.

Kerho liitää myötätuulessa

Jos Ilves kyntää suossa, toisin on HPK:lla. Joukkue liihottaa kantapääsiivin yli ongelmien. Hämeenlinnalaisten joukkue on tasapainoinen, vahva ja innoissaan. Pelityyli on iskostettu jokaisen päähän, pelaajat toteuttavat sitä ja lisäksi kokoonpanosta löytyy laajuutta. Vaikka yksi pelaaja olisi poissa, tilalle löytyy samantasoinen pelaaja, joka osaa systeemin täysin.
HPK on hävinnyt vain kaksi ottelua tällä kaudella, länsirannikon pojille. Ässätkin otti voiton vasta rangaistuslaukauskilpailussa. Kerhon pelissä ei juurikaan ole moittimista tällä hetkellä. Mikäs pelatessa on, kun voittoja tulee tasaisesti.

HPK:n pelaajatilannekin on kunnossa. Ketään ei ole sairastuvalla, joten pelipaikoista on kilpailua. Kun pelaajia on liikaa, pitää jonkun olla sivussa. Tällä kertaa he ovat Janne Lahti sekä Joni Lappalainen. Tosin eivät hekään ole sivussa, vaan Mestiksen Haukoissa hakemassa peliaikaa sekä –tuntumaa.

Maalivahtikaksikko Joni Puurula – Miika Wiikman ovat kuumia kuin Pirun olohuone. Valmennusjohto voi pistää kumman vain maaliin, eikä maalivahtipelistä tarvitse olla huolissaan. Molempien vahtien torjuntaprosentti on yli 90, Wiikmanilla jopa 94.
Hyökkäys on toinen HPK:n vahvuus. Joukkueesta löytyy paljon vauhtia sekä taitoa. Pienen paikkakunnan joukkueen vahvuus on myös löytää maakunnista pelaajia, jotka puhkeavat kukkaan joukkueessa.
Ja jos joukkueesta löytyy Hassinen – Holden – Väisänen – Rita – Voutilainen, muun muassa, niin…turha varmaan kertoakaan loppuja. Omat nuoret pojat tuuraavat, jos tarvitsee.

Eikä puolustustakaan voida ohittaa ilman mainintaa. Vaikka kukaan puolustajista ei ole ns. huippunimi SM-liigassa, on pakisto tasaisen vahva. Varsinkin Tuomas Immosen panos puolustuksessa on merkittävä. Miehelle voidaan tämän kauden aikana lähettää postissa kutsu maajoukkueeseenkin.
Kaikesta on kiittäminen Jukka Jalosta, joka on lanseerannut HPK:lle omanlaisensa pelityylin. Joukkue on kotonaan erittäin vahva, ja hyökkää hyvin suoraviivaisesti maalille.

Yksi mielenkiintoisimmista pelaajista on Jukka Voutilainen. Kyseessä on yksi liigan parhaista senttereistä. Taitoa ja kikkaa löytyy muillekin jakaa. On ollut rangaistuslaukauskilpailuissa omaa luokkaansa.

Illan ottelusta voi tulla nurinkurinen. HPK on ennakkoon selkeä voittajakandidaatti, että hirvittää. Tosin, jos Ilves on oppinut läksynsä yhdessä yössä Tappara-nöyryytyksestä, voi ottelusta tulla tasainen ja mielenkiintoinen. Yksipuolinen teurastus ei tietystikään sitä ole, paitsi sen joukkueen kannattajien kannalta joka niitä maaleja tekee.

» Lähetä palautetta toimitukselle