Jatkuuko Ilveksen nousukiito Toni Rajalan johdolla?

LIIGA / Ennakko
Ja saako Espoon Blues samanlaisen kohtelun kuin ovat kokeneet viime kierroksilla Kärpät, Ässät ja Jokerit? Vai löytyykö espoolaisten ykkösketjusta Tommi Huhtala – Joakim Eriksson – Mika Hannula pysäyttäjä tamperelaisten kakkosketjulle?

Kuntokäyrät

Illan joukkueet lähtevät otteluun kovin erilaisista asemista. SM-liigan jumbopaikalle torstain Tappara-SaiPa-ottelun jälkeen takaisin pudonnut kotijoukkue Ilves on piristynyt viime kierroksilla – voitot generoivat selvästi voittoja – ja joukkue onkin liigan kuntopuntarissa sijalla neljä. Viimeksi joukkueen nousukunnon sai todeta kotijäillään Jokerit lukemin 3-5. Ja kun joukkueen ilmettä kaukalossa seuraa, niin näyttää siltä, että juuri tällä hetkellä Ilves voisi kaataa melkeinpä kenet vain.


13 kertaa on lähtenyt Jesse Niinimäen maalisyöttö tällä kaudella.

Vierasjoukkue Blues on liigassa 42 pisteellään sijalla kuusi ja on kotijoukkuetta edellä 15 pistettä. Vaikka Blues-kauden alkuun onkin mahtunut peräti seitsemän voiton putki, niin viime aikoina eivät ottelut kuitenkaan ole menneet odotusten mukaisesti. Viiden viimeksi pelatun ottelun osalta joukkueen kuntopuntarilukemiksi kirjataan 0,60 pistettä ottelua kohden sekä sijoitus 13. Ja vaikka ottelusarakkeen viimeisin merkintä onkin jatkoaikavoitto Pelicansista, niin kovin hyvää lopputulosta eivät kuntopuntarimerkinnät anna perjantailta odottaa.

Ratkaisun paikat

Kotijoukkue Ilves on saanut pikku hiljaa tyhjennettyä – tai ainakin vaihdettua – sairastupaansa, mikä on piristänyt joukkueen otteita. Erityisesti Jesse Niinimäen ja Ville Koistisen paluu pelaavien kirjoihin on ollut avainasemassa joukkueen orastavalle nousulle. Siinä ohessa koko kauden hyvin pelannut Toni Rajala on ottanut entistä suurempaa roolia ratkaisijana, mistä osoituksena on mm. Jokerit-ottelun kaksi komeaa maalia sekä yksi maalisyöttö.

Blues on kärsinyt viime otteluissa tehottomuudesta niin erikoistilanteissa kuin myös tasakentällisin pelattaessa. Maalisarake on jäänyt kovin tyhjäksi merkinnöistä, vaikka totuuden nimissä onkin todettava, että myös oma pää on pysynyt suhteellisen koskemattomana, eikä joukkue ole sortunut suurtappioihin. Viiden viime ottelun joukossa ovat tappiot lukemin 2-1, 3-1 ja 3-2. Toisaalta, sitten kun maaleja on pystytty tekemään, niin omassakin päässä on punalamppu syttynyt tiuhaan. Tästä esimerkkinä ovat 4-5-tappio Lukolle ja 7-6-voitto Pelicanseista. Joukkueen viime otteluiden tehomiehenä on ollut kultakypärän statukseen noussut Tommi Huhtala, joka on tehtaillut kolmessa viimeksi pelaamassaan ottelussa tehot 3+2.

Ilveksen otteluennakoissa ja –raporteissa on tällä(kin) kaudella lähes kyllästymiseen saakka kirjoitettu maalivahtipelaamisen tärkeydestä – niin nytkin. Bluesin kohdalla näkyy selvästi Petri Koiviston poissaolo. Viimeksi lahtelaisia vastaan oli vaihto edessä ajassa 45:58, kun Lars Volden sai antaa tilaa Jonathan Iilahdelle, joka johdattikin joukkueensa jatkoaikavoittoon. Hyvä arvaus onkin se, että espoolaiset eivät vaihda vahtiaan perjantain kamppailuun – voittanutta joukkuetta kun ei ole tapana jääkiekossa vaihtaa.

Ilves on niin ikään tasapainoillut maalivahtivalinnoissaan – varsinkin Vesa Toskalan loukkaannuttua. Onnistumisia ja epäonnistumisia. Ja syyttävä sormi on osoittanut kovin usein maalivahdin suuntaan. Eri asia sitten on, onko tappioista ollut oikeutta syyttää parivaljakkoa Sami Aittokallio Miika Wiikman. Kovin usein nimittäin Ilves-puolustus on ollut ”seikkailumatkoillaan”, tai muuten pelannut löysästi. Jääkiekko on – yllätys, yllätys – joukkuelaji. Ja kun tamperelaisjoukkue on lähtenyt nousuun, niin maalivahtityöskentelykin on kohentunut, Ilveksestäkin on alkanut löytyä paljon niitä kaivattuja voittavia maalivahteja.

Kokoonpanot

Ilveksen sairastupa ei näytä pienintäkään merkkiä tyhjentymisestä. Sitä mukaa, kun miehet tervehtyvät, niin uusia lappaa sisään. Poissa todennäköisesti ovat puolustajat Martti Järventie, Arto Tukio ja Teemu Kesä, hyökkääjät Matias Myttynen ja Tommi Välimaa sekä maalivahdeista Vesa Toskala.

Bluesin lista on sekin kovin mittava. Espoolaisilta lienevät poissa jo viime otteluistakin sivussa olleet maalivahti Petri Koivisto, puolustajat Mikael Kurki ja Ari Vallin sekä hyökkääjät Petri Lammassaari ja Matti Järvinen.

Viimeisimmät ottelut, TOP5

Ilves M S P
1.Masi Marjamäki 3 2 5
2.Toni Rajala 3 2 5
3.Jesse Niinimäki 1 3 4
4.Antti Kangasniemi 2 1 3
5.Joonas Rask 1 2 3
Blues M S P
1.Joakim Eriksson 3 3 6
2.Kristian Kuusela 3 2 5
3.Mika Hannula 0 5 5
4.Teemu Ramstedt 0 5 5
5.Tommi Huhtala 3 2 5

» Lähetä palautetta toimitukselle