Jatkaako lauantai espoolaisten voittoputkea?

LIIGA / Ennakko
Ja kirjaako Blues peräkkäisten voittojensa sarakkeeseen numeron neljä? Vai pääseekö lauantain isäntäjoukkue kuittaamaan edellisillan Jyväskylä-tappionsa espoolaisjoukkueen kustannuksella?

Kuntokäyrät

Hakametsän lauantainen vieras Espoosta, Blues, on saanut siipiensä alle nosteen, joka on vienyt joukkueen kolmen peräkkäisen voiton myötä sijalle kuusi. Viimeksi joukkueen kovuuden totesi Raumalla Lukko, kun espoolaiset torstaina korjasivat voiton Petri Lammassaaren jatkoaikamaalilla. Blues-hyökkääjän ohella vierasjoukkueen ykkösnimiin kuului illasta toiseen mahtavat peliminuutit (torstaina 24:18) urakoiva Jere Karalahti, joka Raumalla kirjautti tehotilastoihin lukemat 1+1. Viimeksi Blues on poistunut kaukalosta tappio mukanaan 18.11., jolloin JYP oli espoolaisia parempi lukemin 0-3.


Jere Karalahti, Bluesin pistekärki.

Kotijoukkue Ilves voi olla tähän astiseen kauteensa tyytyväinen. Illasta toiseen nuori joukkue jaksaa yltää vähintäänkin kohtuulliseen esitykseen, eikä yksikään liigajoukkue voi lähteä sitä vastaan varmana voitostaan. Tappio mukanaan ovat Hakametsästä lähteneet pääkaupunkiseutulaisista HIFK ja Jokerit. Lauantai näyttää seuraako Blues helsinkiläisiä naapuriseurojaan ja poistuu lauantai-iltana Hakametsästä kolmostielle ilman pistettäkään. Hyvä arvaus on, että tamperelaisjoukkue ei suostu nielemään syyskuiseen tapaan suurtappiota - sellaista, jonka Ilveksen vierailu Espooseen 30.9. tuotti lukemin 7-2.

Ratkaisun paikat

Asenne on lauantaina avainasemassa, kun lähdetään taistelemaan illan pisteistä. Ilves on ollut läpi koko alkukauden selvästi viime kautta aktiivisempi ja nälkäisempi, eikä todellisia rimanalituksia ole asennepuolella juurikaan nähty. Juha Pajuoja on saanut nuoren joukkueensa motivoitua näyttämään osaamistaan ilta toisensa jälkeen – tosin motivointi on ainakin kerran jouduttu toteuttamaan vasta pelin jälkeen. Näinhän kävi umpisurkean TPS-pelin (0-7) yhteydessä, jolloin uutta potkua haettiin ottelun jälkeisestä luistelutreenistä.

Suosikkina lauantaina kaukaloon liukuva vierasjoukkue Blues ei sekään varmasti sorru asennepuolelle. Onhan vastassa vierasjoukkue, joka kulkee samanlaista kehityspolkua kuin espoolaisetkin – tosin yhden, tai kaksi vuotta vierasjoukkuetta jäljessä. Ja kun joukkueen paikka kuuden parhaan joukossa ole lainkaan varma, niin Blues tulee taistelemaan jokaisesta pisteestä täysin voimin – näin myös lauantaina Tampereella.

Joukkueiden väliset kohtaamiset ovat olleet aiempina kausina tasaisia, väliin vähämaalisiakin. Näin voidaan odottaa olevan lauantainakin, ovathan molemmat joukkueet pyrkineet tarkan puolustuksen kautta lähtemään kohti menestystä.

– Vähämaaliset tulokset, kuten 2-1, 2-0 ja 3-1 tulevat tällä kaudella olemaan meidän tuloksiamme, kuului Ilves-valmentaja Juha Pajuojan analyysi joukkueestaan ennen kauden alkua.

Tästä tavoitteesta on Pajuojan ollut kuitenkin pikku pakko luopua, sillä tamperelaisjoukkueelle on tehty yhteensä 95 maalia, mikä on liigassa toiseksi eniten. Toisaalta ennakko-odotuksiin nähden Ilves-puolustus on suoriutunut tehtävästään aika ajoin vähintäänkin kohtuullisesti. Parhaiten tamperelaispuolustajista ovat onnistuneet – ainakin tilastojen valossa – Ryan Glenn (+4) ja Jyrki Jokipakka (+3).

Vierasjoukkue Bluesin voidaan arvioida onnistuneen puolustuspelaamisessaan. Joukkueen puolustuspelaaminen on ollut kultakypärä Jere Karalahden ja plus/miinus-tilastoa johtavan Oskari Korpikarin (+8) johdolla tehokasta, ja Bluesin päästettyjen maalien saldo on liigan toiseksi paras – ainoastaan sarjajohtaja JYP omaa sitä paremman saldon.

Jos on Blues ennakkoon puolustuksen osalta tamperelaisia parempi, niin samoin on laita hyökkäyksenkin osalta. Selvästi nimivahvemman espoolaisryhmän voisi odottaa olevan vastustajaansa tehokkaampi maalinedustalla ja korjaavan pisteet kotiin. Erityisesti voisi odottaa kakkosketjun Toni KähkönenCamilo Miettinen - Petri Lammassaari asettuvan ratkaisijan rooliin Hakametsässä lauantaina. Vastavuoroisesti voisi kotijoukkueen osalta odottaa ratkaisua hyökkäysvitjalta Joonas RaskMatias Myttynen - Kai Kantola , joka ainakin Jyväskylässä pelasi yhdessä.

Kokoonpanot

Vierasjoukkue Bluesin riveistä puuttunevat lauantaina Jarkko Immonen, Joonas Nättinen ja Tomi Sallinen. Ilveksen osalta kokoonpanoon eivät ole merkittynä Konsta Mäkinen, Matias Sointu, Jaakko Pellinen, Toni Rajala sekä Arto Tukio. Heistä Rajala ja Pellinen hakevat pelituntumaa loukkaantumisen jälkeen LeKi:n peleistä. Koeajalla ollut ruotsalaispuolustaja Fredrik Svensson ei puolestaan enää jatka Ilveksen riveissä.

» Lähetä palautetta toimitukselle