Perjantain räiskyntää Tampereella

LIIGA / Ennakko
Ilves ja Ässät. Kaksi perinteistä joukkuetta. Molempien viimeiset kaudet ovat olleet matalalentoa. Menestys on kiertänyt kaukaa, ellei oteta huomioon että Ilves majailee samalla pukukoppikäytävällä kuin Tappara...Joka tapauksessa parempaa on syytä odotella näitten kahden joukkueen kannalta.

Ilves on selkeästi nostanut profiilia viime kaudesta ja kaksi ensimmäistä peliä menivät mainiosti.
Viikon tauko tuli ehkä hieman pahaan saumaan. Joukkueella oli draivi päällä ja homma toimi. Tapparaa vastaan joukkue pelasi hyvin, vaikka turkkiin tulikin. SaiPa kaatui helpohkosti. Ilveksen peli ei ole vielä täysin radoillaan. Pientä herpaantumista tulee, kausihan on vasta alussa. Pelitavan sisäistäminen vie aikaa. Näytöt ovat kuitenkin sitä luokkaa, että oikealla radalla ollaan.


Pelimiehet vaihtuivat urakalla Ilveksen rosterissa. Kaikki ulkomaalaiset menivät uusiksi ja pelaajat, joille ei ollut käyttöä, vaihdettiin myös. Joukkue on jonkinverran Sykoran näköinen. Työnteko ja nöyryys on Ilveksen uusi ilme. Joukkueeseen on hankittu syvyyttä hyökkäyspäässä; kiekollinen taito sekä kiekoton pelaaminen ovat sopivassa tasapainossa.

Joukkue sai vielä tällä viikolla lisää syvyyttä, kun Ilveksessä kaksi kautta sitten pelannut Toni Dahlman liittyi aikaisemmin viikolla joukkueeseen. Dahlmanin kaksi viime kautta kuluivat Pohjois-Amerikassa, miehellä on nyt 22 ottelun NHL-kokemus. Ilveksen ketjut ovat olleet kohtuullisen hyvin toimivia, joten arvoitukseksi jää mihin ketjuun “Dalla” laitetaan. Huhut harjoituksista tosin kertovat, että ykkösketjuun Raimo Helmisen ja Vesa Viitakosken rinnalle. Tässä paikassa Dahlman pelasi viimeisimmän pelinsä Ilveksen paidassa. Hyvin jo viime kaudesta pelannut Ville Snellman saisi tässä tapauksessa siirron kolmosketjuun.

Kilpailu pelipaikoista tekee hyvää Ilveksen hyökkäykselle. Uudet pelaajat ovat olleet valokeilassa harjoitusotteluissa ja kahdessa ensimmäisessä runkosarjapelissä. Mm. Erkki Rajamäki sekä Mikko Suvanto ovat olleet näkyvintä kaartia lähes kaikissa peleissä.

Porilaisten uuden nousun alku

Ässät on Ilveksen tavoin siis ollut viime kaudet lähinnä sarjataulukon peränpitäjien roolissa. Mika Toivola on toista kautta Ässien peräsimessä ja on tuonut joukkueeseen uutta ryhtiä. Vanha Isomäen halli oli paha vieraille, pisteitä ei helpolla saatu. Sitä tunnelmaa yritetään saada takaisin. Ässät on nostanut muutaman juniorin ryhmäänsä, mutta joukkue on silti keski-iältään liigan vanhimpia.

Porilaisten tuloa on odotettu. Nuorten nosto liigaan palvelisi ehkä joukkuetta tulevina vuosina. Naapurissa Raumalla, porilaisten lempikaupungissa, on joukkue ottanut selkeän linjan nostamalla nuoria liigaan ja ehkä osin tekemällä Lukosta kasvattajaseuran.

Usein on myös puhuttu Porin ja Rauman liigajoukkueiden yhdistämisestä. Kuolleena syntynyt ajatus, sanon minä. Tampereella on puhuttu myös Ilveksen ja Tapparan yhteisestä joukkueesta. Nämä neljä edellämainittua joukkuetta kuuluvat SM-liigaan, ja yhdenkin puuttuminen ei tuntuisi enää Oikealta Liigalta.
Juhani Tamminen hankittiin Ässien toimitusjohtajaksi tuomaan seuralle näkyvyyttä, yhteistyökumppaneita ja ennenkaikkea tulevaisuutta. Porin ja seutukunnat on pieni markkina-alue, mutta oikein käytettynä suurin hyöty saadaan varmasti irti.

Pelillisesti Ässät on aloittanut kauden ihan hyvin. Kolme peliä takana ja kaksi voittoa. Voitot TPS:stä ja Lukosta kotona olivat hyvä asia kauden alulle. Kuuden maalin tappio vieraissa HPK:lle sensijaan ei.
Scott Langkow on pelannut ensimmäiset pelit hyvin. Hänenkin huono puolensa on joskus päästetyt ns. “hupsis-maalit”. Liekö ottanut mallia eräältä toiselta liigavahdilta, joka sai eräässä joukkueessa vähemmän mairittelevan liikanimen….?
Tuomo Harjula on aloittanut myös hyvin. Yksi maali tosin vasta tehtynä, pelipaikka Jari Korpisalon ja Martin Bergeronin rinnalla. Joten maaleja luulisi syntyvän.

Ässien vierastaktiikka voi olla ikävän näköistä. Puolustetaan mahdollisimman hyvin ja isketään nopeasti vastaiskuista. Tehokasta se on, mutta kotiyleisölle ei varmastikaan miellyttävää. Pisteet ratkaisevat nykyään.

Ilves aloittanee hurjalla vireellä, onhan viikko luisteltu vain harjoituksissa. Ässät pelasi TPS:ää vastaan kotonaan torstai-iltana. Tämä ei voi olla näkymättä ottelun alussa. Ilves tulee painamaan päälle ja Ässät joutunee samanlaiseen koetukseen kuin SaiPa viime viiikolla. Harjoitusotteluissa Ässät on ollut Ilvestä vastaan niskan päällä. Tänään puntit ovat tasaisemmat varmasti.
Kumpikaan joukkue ei oikeastaan ole toisen edellä ennakkoon katsottuna.

» Lähetä palautetta toimitukselle