Murheiden kanssa painiskeleva TPS matkustaa HPK:n vieraaksi

LIIGA / Ennakko
TPS vierailee perjantaina Hämeenlinnassa.
Kuva © Jaakko Stenroos - https://jaskan.kuvat.fi/
Rinkelinmäen perjantai-illassa ottavat yhteen kivikkoista syksyä tarponeet HPK ja TPS.

Hämeenlinnassa paremmuudesta mittelevät perjantaina Liigan kaksi häntäpään joukkuetta, kun HPK isännöi Turun Palloseuraa. Niin HPK:n kuin Tepsinkin syksy on ollut vaikeuksien sävyttämä. Liigan sarjataulukossa HPK on yhdestoista ja TPS kolmastoista.

Pahojen vaikeuksien kanssa pitkään tapelleelle HPK:lle edellisviikko oli tosin jo selkeästi valoisampi. Kerho voitti kaikki viime viikolla pelaamansa kolme otteluaan. Tällä viikolla Kerho tosin ennähti jo tiistaina hävitä Tapparalle Tampereella täpärin 2−0-lukemin, mutta Pallokerhon pelissä on silti selkeästi jo nähtävissä merkkejä paremmasta.

Siinä missä Kerho on saamassa peliään hiljalleen kuosiin vaikeroi perjantain vierailijajoukkue TPS yhä isoissa ongelmissa. Turkulaisseura on hävinnyt jo neljä peliä peräkkäin, kymmenestä edellistä kamppailustaan turkulaiset ovat puolestaan onnistuneet voittamaan vain yhden ainoan tiimellyksen.

Ja vieraskaukaloissa Tepsin marssi on ollut yhä vain synkempää. TPS ei toistaiseksi ole tällä kaudella voittanut kuin yhden ainoan vierasottelun ja tästäkin on jo aikaa. TPS, kun voitti toistaiseksi ainoan vieraspelinsä 21.9. jolloin turkulaiset kaatoivat Kärpät. Turkulaiset ovat hävinneet jo kymmenen vieraspeliään putkeen.

TPS:llä riittää petrattavaa

Onnistuisiko TPS vihdoin Kerhoa vastaan nappaamaan kauden toisen vierasvoittonsa? Entä onnistuisivatko turkulaiset perjantaina katkaisemaan neljän pelin tappioputkensa? Siinä luultavammin isoimpia Tepsiin kohdistuvia kysymyksiä.

Turkulaissikermällä riittää pelissään paljon petrattavaa, sillä sen verran sekaisin joukkueen paketti on ollut. Koko TPS:n joukkuepelaamisessa on paljon parantamisen varaa, nyt Tepsi esimerkiksi sortuu monesti virheisiin. TPS:n itseluottamuskin on joutunut koetukselle heikkojen otteiden vuoksi.

Ja riittää TPS:llä parannettavaa pelin yksittäisilläkin osa-alueilla. Turkulaisten hyökkäyspelaamisessa on ollut ongelmia, joukkue on liikaa hieronut tilanteita eikä ole pelannut tarpeeksi suoraviivaisesti. Ja turkulaisten syöttöjen laaduissakin on paljon hiottavaa.

Eikä ole TPS loistanut omassa päässäkään. Turkulaisjoukkueen puolustuspelaaminen on ollut varsin heikkoa, Tepsin puolustajille on monesti sattunut kiekon menetyksiä ja muita virheitä sekä TPS on myös maalinsa edustalla pelannut varsin vaisusti.

Osasyynsä TPS:n heikohkoon puolustuspelaamiseen on ollut siinä, että turkulaisten puolustuskalusto on ollut varsin heppoinen. Pakiston ongelmana on varsinkin kokemattomuus. Nyt keskiviikkona Tepsi kuitenkin vahvisti peräpäätään, kun se värväsi riveihinsä 30-vuotiaan slovakkipakin Milan Jurcinan.

Viime kaudella Rauman Lukkoakin edustanut Jurcina kantaa TPS:n paitaa yllään jo perjantaina. Jurcinan voi laskea tuovan Tepsin puolustukseen lisää kokemusta, kokoa ja kiekollista taitoa ylivoimapeliin.

Lisähaastetta TPS:lle voivat tuoda avainpelaajiensa maalivahti Fredrik Norrenan ja hyökkääjä Brian Willsien poissaolot. Pelurit ovat olleet loukkaantuneina ja miesten tilannetta tarkkaillaan päivä kerrallaan.

Kerholla on ollut hyvä työmoraali

Kovin kaksinen ei Tepsin tilanne ole. Joukkue on Liigan sarjataulukossa toiseksi viimeisenä ja piste-eroa liigajumbo KalPaankin on vain yhden pisteen verran. TPS:n pelikin on sekaisin ja turkulaiset ovat hävinneet jo neljä peliään peräkkäin. Perjantaina Tepsillä on jälleen mahdollisuus pistää uuteen uskoon kurssiaan, mutta helppoa se ei ole.

Perjantaina Tepsiä isännöivä HPK on marraskuun maaottelutauon jälkeen selkeästi petrannut peliesityksiään. Tiistaina Kerho tosin hävisi Tapparalle tamperelaisten kotihallissa, mutta silti merkkejä hämeenlinnalaisten piristymisestä on ollut jo näkyvissä.

HPK esimerkiksi voitti viime viikolla pelaamansa kaikki kolme otteluaan ja oranssipaidat ovat onnistuneet myös päihittämään vastustajansa kahdessa peräkkäisessä kotipelissään. Kummassakin kotiottelussaan HPK jätti myös vierailijansa nollille kaatamalla niin Ilveksen kuin Jokeritkin maalein 3−0.

Kerhon vahvuuksia ovat olleet hyvä ja tarkka puolustuspelaaminen, luja työmoraali ja mainio keskikenttäpelaaminen. HPK pelaa tarkasti keskialueella ja tämä vaikeuttaa vastustajien hyökkäyspelaamista.

Kerhon ongelmakohta puolestaan on hyökkääminen, HPK on toiseksi vähiten maaleja viimeistellyt liigajoukkue. Viime viikolla Kerho sai verkot melko hyvällä prosentilla laulamaan, mutta tiistain Tappara-pelissä Pallokerhon viimeistely jälleen ontui ja HPK jäi kirvesrintoja vastaan nollille.

Hämeenlinnalaisten hyökkäyspelin yksi iso ongelma on ylivoimapeli. Oranssipaitojen ylivoimapelaaminen on varsin tehotonta, Kerho kaipaisi ylivoimilleen lisää maskia vastustajansa maalivahdin nokan eteen ja HPK:n pitäisi myös nopeuttaa ja suoraviivaistaa ylivoimapelaamistaan.

HPK:n pelaajiston parhaimmistoa tällä hetkellä ovat puolestaan loistavia otteita Kerhon maalin suulla esittävä nuori 18-vuotias maalivahti Juuse Saros ja kovalla asenteella töitä paiskiva nelosketju. Tämän ketjun miehittävät sentteri Otto Paajanen ja laiturit Teemu Rautiainen ja Juha Koivisto.

Seuraa Heitä

Otto Paajanen #13 | KooKoo

Keskushyökkääjä

Otto Paajanen johtaa Kerhon nelosketjua. Kovalla asenteella pelaava ja tunnollisesti töitä paiskiva nelosketju ei ole kaukalon näkyvin kentällinen, mutta omassa puolustavassa roolissaan Paajasen vitja on Kerholle arvokas.

Milan Jurcina #68 | Medveščak

Puolustaja

TPS:n takalinjoilleen keskiviikkona hankkima slovakkipakki Milan Jurcina pelaa TPS:n pelipaita yllä jo Kerhoa vastaan. Jurcina voi olla hyvä vahvistus Tepsin suhteellisen kevyeen ja kokemattomaan puolustusosastoon.

Viimeisimmät ottelut, TOP5

HPK M S P
1.Borna Rendulic 3 3 6
2.Jesse Saarinen 0 5 5
3.Craig Schira 2 3 5
4.Ville Viitaluoma 4 1 5
5.Joonas Vihko 2 2 4
TPS M S P
1.Dan Sexton 4 1 5
2.Francis Paré 2 2 4
3.Matias Sointu 1 3 4
4.Camilo Miettinen 0 3 3
5.Tapio Laakso 1 1 2

» Lähetä palautetta toimitukselle