Hämeenlinnassa viime vuoden pronssiottelun revanssi

LIIGA / Ennakko
Torstaina Hämenlinnassa nähdään viime kauden pronssiottelun toisinto, kun TPS saapuu Kerhon vieraaksi. Ottelun lähtökohdat ovat mielenkiintoiset, sillä HPK:lla on allaan hieno voitto Jokereista ja TPS saalisti juuri ensimmäisen voittonsa tällä kaudella.

Näkyykö Santalan poissaolo kotijoukkueen otteissa?

Max Kenig perii Santalan paikan HPK:n ykkösvitjassa

© Matti Liljaniemi
alt="Max Kenig perii Santalan paikan HPK:n ykkösvitjassa">

Ritareilla on allaan hieno voitto Jokereista, kun ratkaisumaali tuli vain 16 sekuntia ennen pelin loppua. Positiivista ritarileirissä on myös se, että Kasper Kenig palaa jäille loukkaantumisen jäljiltä. Kerho ei myöskään ole hävinnyt tällä kaudella yhtäkään ottelua, joten lähtökohdat illan peliin ovat kohdallaan. Ainoa suuri kysymysmerkki lankeaa ykkösketjun ylle: kuinka paljon Tommi Santalan poissaolo vaikuttaa ketjun peliin? Onko Santalan poissaololla vaikutus koko joukkueen pelaamiseen?

- Se on tietenkin selvää, että se vaikuttaa sillä lailla, että yksi sentteri puuttuu. Jonkun pelaajan on nyt vaan nostettava tasoaan, vaikka pelattiinhan me Jokereita vastaan hyvät kaksi erää ilman Santalaa. Kokonaisuus ja yhtenäisyyshän siinä kärsii, kun ketjuja joudutaan sekoittamaan. Kokonaisuudessaan mielestäni Santalan tuomio oli yliampuva ja mikä tässä koko episodissa on ikävintä, niin joukkue sai leiman "sikajoukkueena", vaikka se ei sitä ole, ritareiden piiskuri Jukka Jalonen pohti aamujäiden jälkeen.

Vierailija TPS:ää loukkaantumiset tai pelikiellot eivät vaivaa, kun nyt myös Marco Tuokko saadaan mukaan kentälle olkapääleikkauksen jäljiltä. Tuokko tuo syvyyttä jo valmiiksi syvään turkulaispakkaan, jolla kieltämättä on ollut vaikeuksia saada konetta käyntiin alkukaudesta. TPS saalistikin ensimmäisen voittonsa vasta kolmannessa ottelussa Kärppiä vastaan.

Viime kauden liiderit vastakkain

Kimmo Peltonen vaihtoi kesän aikana seuraa Kerhosta Tepsiin ja nyt ensimmäisen kerran tällä kaudella Peltonen saapuu entiseen kotihalliinsa testaamaan uudistuneet ritaripuolustuksen tason. Peltonen on aloittanut Turussa yhtä vahvasti kuin odottaa sopikin ja torstai tuskin tekee poikkeusta. Peltonen on parhaimmillaan varmasti maajoukkuetason puolustaja ja todellinen johtaja joukkueen kuin joukkueen peräpäässä. Kerhossa pelatessaan valmentajat sanoivat Kimmon olevan pelaaja, joka saa omalla esimerkillään sytytettyä koko joukkueen.

Jos Peltonen oli viime kaudella HPK:n puolustuksen kirkkaimpia tähtiä, niin samaan lukuun voidaan laskea myös Marko Tuulola. Tuulolan ja Peltosen harteilla oli viime kaudella paljon vastuuta ja torstai onkin mielenkiintoinen tämän taisteluparin kannalta. Tuuski on ollut kauden kahdessa ottelussa selvästi joukkueen puolustuksen sielu, eikä tähän mennessä vastustajan joukkueen puolustajista ole löytynyt Tuulolalle haastajaa. Erittäin vahvaa kiekollista peliä, puhtaita taklauksia ja tietenkin saumatonta puolustuspeliä - onko Tuulolalla heikkoja alueita?

Nyt Tuulolan testaa siis Peltonen, jolla saattaa hyvinkin olla sana sanottavana torstain ottelussa. Veteraani vai "oppipoika" - tiedä häntä, mutta hyvää puolustuspeliä on luvassa.

- No joo, mehän pelattiin viimeinen harjoitusottelu jo TPS:ää vastaan ja silloin pojat jo kohtasivat jäällä. En usko, että sitä mietitään millään lailla ja me ollaan aivan varmasti samanlainen vastustaja Peltoselle, kun Peltonen ja TPS on meille. Tuo joukkueen vaihto on niin yleistä tänä päivänä ettei sitä oikeastaan enää mietitä, Jalonen kommentoi Tuulola vs. Peltonen asetelmaa.

Tasainen vääntö luvassa

Kulmavääntöä luvassa viime kauden tapaan

© Matti Liljaniemi
alt="Kulmavääntöä luvassa viime kauden tapaan">

Harjoitusottelu näiden kahden joukkueen välillä päättyi TPS:n niukkaan 2-1-voittoon. Ottelu oli erittäin tasainen ja se ratkesikin osittain Kerhon huonoon ylivoimapeliin ja TPS:n ykkösnyrkin Nurminen - Lius - Mikkola ansiosta.

Torstain peli on paitsi puolustuksen kamppailu, myös erittäin hyvien ykkös- ja kakkoskenttien taistelu. Kerhon ykkösessä viilettävät aina vaaralliset Antti Miettinen sekä Eero Somervuori ja kakkosnyrkki koostuu Janne Laakkosesta, Tomas Kucharcikista sekä Jan Pardavysta. Kakkosketju ei ole ainakaan vielä saanut peliään kulkemaan toivotulla tavalla, mutta usko varsinkin ailahtelevasti pelanneeseen Pardavyyn säilyy. Aika korjaa tilanteen. Ykkösketju sen sijaan on ollut vedossa ja Somervuori on paukuttanut kahdessa ottelussa kolme maalia.

- En usko, että millään joukkueella on ykkös- tai kakkosketjun veroista kolmosketjua, mutta kyllähän se on selvää, että TPS:llä on myös vahva kolmonen Rautee - Holmkvist - Immonen, kuten myös meillä on. Selvää on kuitenkin se, että ykkös- ja kakkosketjujen varassa lepää paljon huomenna ja erikoistilanteet ovat ratkaisevassa asemassa - tasakentin TPS:ää vastaan ei kovin montaa maalia ole yleensä syntynyt, kertoo Jalonen.

TPS:n ykkösnyrkissä on maalintekovoimaa vaikka muille jakaa. Kai Nurminen, viekas Joni Lius sekä yksi liigan aliarvostetuimmista pelaajista, Niko Mikkola, muodostavat yhden liigan parhaimmista ykkösmyllyistä. Kakkosketjuunkin löytyy taitoa, nuoruutta ja kokemusta Ville Vahalahden, Mikko Koivun ja Mika Alatalon toimesta. Molemmat em. ketjut ovat olleet turkulaisten selkäranka kauden aiemmissa peleissä ja nyt kun ensimmäinen voitto on alla, korostuu heidän rooli entisestään. Itseluottamuksen kasvaessa tulostakin alkaa tulemaan.

Maalivahtien kohdalla tilanne on aina melko mielenkiintoinen. Ritarinuttujen Joni Puurula lähtee taas haastajana maalivahtien väliseen kilpaan. Vierailijoiden Jason Elliott on väläytellyt vakuuttavia otteita alkukaudesta ja hän voi ollakin yksi ratkaisupelaajista kentällä Kerhon vahvan hyökkäyspelin edessä. Joni Puurula on kuitenkin kaatanut vastustajan vastustajan perään ja näyttänyt kollegoilleen, että täälläkin osataan.

- TPS puolustaa erittäin kurinalaisesti, joten ylivoimahyökkäyksiä tulee huomenna varmasti erittäin vähän. Töitä tarvitsee tehdä, jotta kaksi pinnaa saadaan. Tunnelma joukkueessa on hyvä ja joukkue on iskussa. Joukkueen keskellä on positiivinen henki ja kyllä mä luulen, että me ollaan valmiita huomiseen koitokseen, HPK:n valmentaja Jalonen jatkoi.

Joukkueiden kokoonpanot:

HPK:n kokoonpano:

1. kenttä

Eero Somervuori - Max Kenig - Antti Miettinen

Marko Tuulola - Aki Heino

2. kenttä

Jan Pardavy - Tomas Kucharcik - Janne Laakkonen

Vladimir Sicak - Teemu Aalto

3. kenttä

Kasper Kenig - Tero Lehterä - Jyrki Louhi

Tuukka Mäkelä - Tuomas Eskelinen

4. kenttä

Erkki Rajamäki - Tatu Miettinen - Olli Sillanpää

David Printz - Tuomas Immonen

Maalissa

Joni Puurula

(Hannu Toivonen)

TPS:n oletettu kokoonpano:

1. kenttä

Kai NurminenJoni LiusNiko Mikkola

Kimmo PeltonenPasi Petriläinen

2. kenttä

Ville VahalahtiMikko KoivuMika Alatalo

Marko KauppinenMarkku Paukkunen

3. kenttä

Ville Immonen - Mikko Rautee - Mikael Holmkvist

Tuomas GrönmanMarkus Seikola

4. kenttä

Marco TuokkoMikko KankaanperäJani Kiviharju

Sergei Yerkovich - Mika Suoraniemi (13.h.)

Maalissa

Jason Elliott

Tuomo Karjalainen

» Lähetä palautetta toimitukselle